ΠΕΚΙΝΟ

Με επιδρομές της αστυνομίας σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες και σταθμούς διανομής γάλακτος, συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα που νόθευε το προϊόν με μελαμίνη, αλλά και φίμωση των μέσων ενημέρωσης αντιδρά το Πεκίνο στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων βρεφών και βλάβες στην υγεία δεκάδων χιλιάδων παιδιών στην Κίνα.

Την ίδια ώρα η βρετανική σοκολατοβιομηχανία Cadbury προστίθεται στη λίστα των εταιρειών που ανακαλούν προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στην Κίνα. Πρόκειται για την εταιρεία που παράγει τα εξαιρετικά δημοφιλή σοκολατάκια «Μ&Μ΄s», τα μπισκότα «Οreo», τα εκλέρ Cadbury και τις σοκολάτες Dairy Μilk.

Η Cadbury Ρlc ανακοίνωσε ότι ανακαλεί και τους 11 τύπους σοκολάτας που παρασκευάζονται στο Πεκίνο, καθώς προκαταρκτικοί έλεγχοι έδειξαν την ύπαρξη της τοξικής μελαμίνης, άγνωστο προς το παρόν σε τι ποσοστό.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στην Κίνα αλλά εξάγονται στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ένα προϊόν εξάγεται στην Αυστραλία.

Η αστυνομία στην επαρχία Χεμπέι, στη Βόρεια Κίνα, συνέλαβε άλλα 22 άτομα και κατέσχεσε περισσότερα από 220 κιλά μελαμίνης. Οπως διαπιστώθηκε, η επικίνδυνη χημική ουσία παρήχθη σε υπόγεια εργαστήρια και πωλήθηκε σε αγροκτήματα και σταθμούς διανομής γάλακτος.

Η διατροφική κρίση που ξέσπασε στην Κίνα έχει προκαλέσει οργή και φόβο σε χιλιάδες καταναλωτές σε όλον τον κόσμο.

Το σκάνδαλο με τη μελαμίνη εξαπλώνεται διαρκώς και σε άλλα είδη που περιέχουν γάλα, ενώ εντατικοποιούνται διεθνώς οι έλεγχοι στις εισαγωγές σύνθετων προϊόντων, όπως είναι τα γιαούρτια, οι σοκολάτες και τα μπισκότα. Εταιρείες ανακαλούν προϊόντα και σπεύδουν σε ελέγχους παγκοσμίως, την ώρα που το σκάνδαλο εξελίσσεται σε τραγωδία για την κινεζική βιομηχανία τροφίμων.

Ως την περασμένη εβδομάδα παρέμεναν στα νοσοκομεία περίπου 13.000

παιδιά. Εκτοτε οι κινεζικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα νέο απολογισμό. Πέντε παιδιά έχουν διαγνωστεί με πέτρες στους νεφρούς στο Χονγκ Κονγκ. Μία μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε χθες ότι παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί «διαφάνειας», η κινεζική κυβέρνηση φιμώνει συστηματικά τη δημοσιογραφική κάλυψη του διατροφικού σκανδάλου. «Η Κίνα έχει εντείνει τον έλεγχο εις βάρος της ελευθεροτυπίαςπροκειμένου να ανακόψει το κύμα της εθνικής αγανάκτησης» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα (CΗRD), κάνοντας λόγο για πολλαπλά κρούσματα λογοκρισίας.

Στην ίδια ανακοίνωση η οργάνωση τονίζει ότι η κυβέρνηση διέταξε τα μέσα ενημέρωσης να αναπαράγουν μόνο τα τηλεγραφήματα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το ξέσπασμα του διατροφικού σκανδάλου στις 11 του μηνός.

Το θανατηφόρο γάλα πωλείται και στην Αθήνα

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από παράνομες εισαγωγές. Πωλούνται, όμως, μόνο μέσω των παντοπωλείων με αποκλειστικά κινεζικά προϊόντα. Αυτό διερευνά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μετά τις καταγγελίες καταναλωτικών οργανώσεων ότι ορισμένα από αυτά τα είδη (παστεριωμένου γάλακτος για ενηλίκους και σοκολατούχου για παιδιά) πωλούνται σε παντοπωλεία κινεζικών προϊόντων στην Αθήνα και στον Πειραιά. Κατά τον κ. Μ.Τσιφάκη, πρόεδρο της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος, πρόκειται για τις ίδιες μάρκες οι οποίες εντοπίστηκαν στην Κίνα και οδήγησαν στα νοσοκομεία χιλιάδες παιδιά. Παρά ταύτα ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης μελαμίνης σε γαλακτοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στην Ελλάδα. Οπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρός του, δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα όπου τα επιμολυσμένα με μελαμίνη προϊόντα έχουν προκαλέσει μείζον διατροφικό σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η εισαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Κίνα σε εδάφη κρατών-μελών της ΕΕ δεν επιτρέπεται. Μάλιστα για τα βρεφικά γάλατα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας ο φορέας βασίζεται στα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και διαβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει εκτελωνισμός ή γνωστοποίηση κυκλοφορίας στη ελληνική αγορά τέτοιων προϊόντων.

Γίνονται έλεγχοι
Την ίδια στιγμή, πάντως, προσθέτει ότι έχει αποστείλει έγγραφα τόσο προς τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων όσο και προς το Γενικό Χημείο του Κράτους (Διεύθυνση Τροφίμων) για ενημέρωση και την αποστολή στοιχείων όσον αφορά την ενδεχόμενη εισαγωγή από την Κίνα σύνθετων τροφίμων τα οποία μπορεί να περιέχουν γάλα. Παράλληλα, έχει διενεργήσει στοχευμένους ελέγχους σε κινεζικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και σε καταστήματα λιανικής πώλησης κινεζικών προϊόντων, όσον αφορά τον εντοπισμό των ανωτέρω προϊόντων. Ολοι οι έλεγχοι που έγιναν ως σήμερα ήταν αρνητικοί, δεν βρέθηκαν δηλαδή γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προέλευσης Κίνας. Ωστόσο μετά τις χθεσινές καταγγελίες των οργανώσεων τα συνεργεία του ΕΦΕΤ και οι νομαρχίες θα προβούν και σε νέους ελέγχους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αρμόδιο για θέματα Ανάπτυξης του ΠαΣοΚ κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη «η πανωλεθρία των ελεγκτικών μηχανισμών με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο την περασμένη άνοιξηπροκαλεί εύλογη ανησυχία μπροστά στη νέα κρίση που έρχεται από την Κίνα για τη δυνατότητα των μηχανισμών της χώρας μας να διενεργήσουν τους απαραίτητους ελέγχους».