ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΙούνιο ο ΔΟΑΤΑΠ έχει νέο πρόεδρο, τον καθηγητή κ. Αρ. Χαραλαμπάκη, και νέο διοικητικό συμβούλιο. Ως τα Χριστούγεννα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νέου νόμου για τη λειτουργία του. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», ο νέος νόμος θα θεσπίζει αυτόματη αναγνώριση τίτλων σπουδών (τουλάχιστον εκείνων που δεν εμφανίζουν προβλήματα), ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την αξία των σπουδών τους, προτού αυτές ολοκληρωθούν, και κατάταξη όλων των πτυχιούχων σε εξεταστικές «ζώνες».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, τα ΑΕΙ της αλλοδαπής και οι πτυχιούχοι τους θα χωρίζονται από τον Οργανισμό σε τρεις ζώνες: * Την «πράσινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα πανεπιστήμια και τα τμήματα για τα οποία δεν αμφισβητούνται με κανέναν τρόπο ο ομοταγής χαρακτήρας τους και η ισοτιμία τους με τα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια. Στις περιπτώσεις των πανεπιστημίων αυτών, η αναγνώριση τίτλων και η ενημέρωση του υποψηφίου δεν θα διαρκούν περισσότερο από έξι ημέρες. Θα αρκούν μόνο η σημείωση του εισηγητή που ανέλαβε την κάθε υπόθεση ότι το Ιδρυμα ανήκει στη ζώνη αυτή και η υπογραφή του προέδρου του Οργανισμού.

* Την «κόκκινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα πανεπιστήμια τα οποία δεν αναγνωρίζονται στη χώρα μας. Η απάντηση του Οργανισμού θα δίνεται στον υποψήφιο το πολύ σε δύο ημέρες από την κατάθεση της αίτησής του. * Την «κίτρινη ζώνη», στην οποία εντάσσονται τα Ιδρύματα για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αναγνώρισής τους αλλά επίκειται. Στην περίπτωση αυτή, που είναι και η πολυπλοκότερη, η απάντηση θα δίνεται το αργότερο σε τρεις μήνες. Η διαδικασία δεν θα απαιτεί πλέον εισήγηση, κατάθεση τριών ακαδημαϊκών συμβούλων αλλά και απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Οργανισμού. Θα αρκούν η εισήγηση και η άποψη ενός ακαδημαϊκού συμβούλου και η υπόθεση θα στέλνεται απευθείας στον πρόεδρο για υπογραφή.

Παράλληλα θα σχηματιστεί κατάλογος όλων των ΑΕΙ, ο οποίος θα ανανεώνεται διαρκώς, ώστε να ενημερώνεται το κοινό για την αξία των σπουδών κάθε Ιδρύματος.