Πτυχίο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων ο περίφημος ΔΟΑΤΑΠ, ο διάδοχος του ΔΙΚΑΤΣΑ οργανισμός αναγνώρισης των ξένων πτυχίων, που αρνήθηκε να το αναγνωρίσει επειδή ο κάτοχός του δεν είχε διδαχθεί Κληρονομικό Δίκαιο! Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο. Ο νεαρός έλαβε την εντολή να γραφτεί στο έκτο εξάμηνο της Νομικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ώστε να αποδείξει την επιστημονική αξία του, ολοκληρώνοντας τρία εξάμηνα σπουδών. Οταν έκανε αίτηση επανάκρισης της αναγνώρισης του πτυχίου του, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ αποφάσισαν ότι του… φέρθηκαν σκληρά και βρήκαν άλλη λύση. Εκριναν ότι δεν έπρεπε να αρνηθούν το αίτημά του. Επρεπε απλώς να τον κατατάξουν στο έβδομο εξάμηνο της Σχολής για να μάθει στη Νομική ό,τι δεν διδάχθηκε στην Οξφόρδη!

Ελληνικός παραλογισμός ή όχι, ο υποψήφιος για την αναγνώριση του πτυχίου του, αφού ολοκλήρωσε τις απαιτητικές σπουδές του επί σειρά ετών στην Οξφόρδη, θα πρέπει τώρα να παρακολουθήσει και δύο εξάμηνα στη Νομική Σχολή ελληνικού πανεπιστημίου. Η διοίκηση της Σχολής θα αποφασίσει αν μπορεί να του αναγνωρίσει τη διδασκαλία συγκεκριμένων μαθημάτων, ώστε να μην τα ξαναδώσει όλα από την αρχή. Στην αντίθετη περίπτωση, θα κάνει δύο εξάμηνα και περίπου 15 μαθήματα για να αποκτήσει την επιβεβαίωση των ελληνικών πανεπιστημίων ότι ο Οξφόρδη παρέχει καλές σπουδές! Με άλλα λόγια, για να πάρει στα χέρια του «το χαρτί» που θα του επιτρέψει να γραφτεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και να αποκτήσει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους έλληνες δικηγόρους, καθώς το ομοταγές του Ιδρύματος με τα ελληνικά ΑΕΙ δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Οι πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» αναφέρουν ότι η περίπτωση του νεαρού αποφοίτου της Οξφόρδης δεν αποτελεί ασυνήθιστη πολιτική για τον Οργανισμό, παρά τις ηχηρές εξαγγελίες περί αναδόμησής του που έγιναν πριν από μία πενταετία. Σε επιστημονικούς κλάδους όπως ο οικονομικός εκκρεμούν αναγνωρίσεις πτυχίων που έχουν υποβληθεί από πτυχιούχους μεγάλων πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εδώ και δύο ή τρία χρόνια. «Πανεπιστήμια όπως εκείνο της Χαϊδελβέργης, που θεωρείται παγκοσμίως το λίκνο των σπουδών σε αρκετές επιστήμες,στη χώρα μας δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που ξέρει καλά τη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ. Οπως αποκαλύπτει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πτυχιούχοι της Χαϊδελβέργης καλούνται να δώσουν σειρά μαθημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια για να λάβουν την επίσημη αναγνώριση των σπουδών τους. Απλώς σχολαστικοί ή υπερόπτες; Κατά πολλούς, οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. «Στην περίπτωση της Νομικής πολλές φορές οι τίτλοι που έφταναν δεν ανταποκρίνονταν στο δικό μας πρόγραμμα,οπότε οι υποψήφιοι χρεώνονταν “ταρίφα” συγκεκριμένων μαθημάτων» λέει ο πρώην πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ κ. Γ.Λεοντάρης. «Οι νομικές επιτροπές παγίως χρεώνουν τέσσερα μαθήματα επειδή κάθε χώρα έχει το δικό της δίκαιο.Εγώ στα μεγάλα πανεπιστήμια ήμουν προσεκτικός και θεωρούσα ότι κάποια μαθήματα καλύπτονταν από τους τίτλους σπουδών που έφερναν οι υποψήφιοι». Παρά την «προσοχή» των εκάστοτε προέδρων του Οργανισμού όμως, η γραφειοκρατική παράνοια στο εσωτερικό του ποτέ δεν θεραπεύτηκε.