Αν η Lehman Βrothers δεν χρεοκοπούσε πριν από μία εβδομάδα θα υπήρχαν ακόμη αναλυτές στη Wall Street οι οποίοι θα πίστευαν ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ντικ Φουλντ διατηρούσε τα πάντα υπό έλεγχο. Το αφεντικό του επενδυτικού κολοσσού είχε καταφέρει να δημιουργήσει την (απατηλή, όπως αποδείχτηκε) εντύπωση ότι οδηγούσε το σκάφος σε ήρεμα νερά. Ιδίως μετά την κατάρρευση της Βear Stearns τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Φουλντ κατακεραύνωνε τους αναλυτές οι οποίοι σημείωναν ότι η Lehman Βrothers ήταν η πιο ευάλωτη από τις τράπεζες της Wall Street εξαιτίας της έκθεσής της στα χρέη της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων (subprime). Το επιχείρημά του ήταν ότι τα όσα λέγονταν είχαν σκοπό να βλάψουν τη Lehman και να ρίξουν τις μετοχές της. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο «Εconomist» αφιερώνει άρθρο του στον Φουλντ (στο τέλος του Απριλίου του 2008) με τον τίτλο «Ο άνθρωπος που έσωσε τη Lehman». Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος,ο Ντικ Φουλντ

Το αφεντικό της Lehman Βrothers είχε καταφέρει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οδηγούσε το σκάφος σε ήρεμα νερά

απομάκρυνε τη Lehman από το χείλος του γκρεμού». Ο συντάκτης του κειμένου καταλήγει με τα εξής: «Είχε ειπωθεί κάποτε ότι η Lehman υπό τον Φουλντ ήταν μια γάτα με 19 ζωές.Δεν έχουν τελειώσει ακόμη». Οσο για τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο, δήλωνε «ενθουσιασμένος» με την ανταπόκριση της Lehman στην τελευταία κρίση. Με άλλα λόγια δήλωνε ενθουσιασμένος με τον εαυτό του, κάτι που έκανε ως το τέλος, όταν κανένας πια δεν τον πίστευε.

Ο Φουλντ, 62 ετών σήμερα, ανέλαβε το πόστο του διευθύνοντα συμβούλου το 1993 και κλήθηκε να διαχειριστεί την τύχη της ιστορικής τράπεζας, η οποία είχε μόλις επανέλθει σε καθεστώς ανεξάρτητης λειτουργίας- η Lehman επί μια δεκαετία ανήκε στην Αmerican Εxpress. Οταν ανέλαβε, τα ετήσια έσοδα της Lehman ήταν 3 δισ. δολάρια και προέρχονταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πέρυσι τα έσοδα έφθασαν στα 19,3 δισ. δολάρια (προέρχονταν κυρίως από τις δραστηριότητές της εκτός ΗΠΑ) και τα κέρδη στα 4,2 δισ. δολάρια. Ωστόσο, κάτω από το χαλί κρύβονταν τα 85 δισ. δολάρια των επισφαλών τοποθετήσεων της Lehman που, όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, κανένας δεν ήθελε να φορτωθεί. Ο Φουλντ εγκατέλειψε την καριέρα πιλότου στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ύστερα από ένα επεισόδιο που είχε με τον διοικητή του. Σύμφωνα με τους «Τimes» του Λονδίνου, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν γροθιές. Στα 15 χρόνια της διευθυντικής του θητείας στη Lehman απέκτησε τη φήμη του σκληρού αφεντικού, αλλά και του ανθρώπου ο οποίος έκανε « πλούσιους και χαρούμενους » τους υπαλλήλους της τράπεζας. Το μεράκι του Ντικ Φουλντ τις λίγες ώρες που δεν ασχολούνταν με τα διοικητικά του καθήκοντα ήταν η συλλογή έργων τέχνης. Ντυνόταν πάντοτε με πανάκριβα κοστούμια και ο τρόπος ζωής του παρέπεμπε σε δισεκατομμυριούχο. Με τη σύζυγό του Καθλίν και τα τρία τους παιδιά διαμένουν στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, την αγαπημένη περιοχή των μεγαλόσχημων παραγόντων της Wall Street, ενώ διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές«φιλέτα» της Φλόριδας και της Νέας Υόρκης.

Στην τελευταία του «παράσταση», στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 10 Σεπτεμβρίου, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την καταστροφή, ο Φουλντ επιχείρησε για τελευταία φορά να πείσει τους δημοσιογράφους και τους αναλυτές ότι όλα ήταν καλά. Αλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρίες, το ηθικό των υπαλλήλων της τράπεζας παρέμενε υψηλό ως την τελευταία στιγμή. Οπως ανέφερε αργότερα ένας από αυτούς, ο Φουλντ έχασε τα πάντα μετά την κατάρρευση της Lehman Βrothers, αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα για έναν τόσο φιλόδοξο άνθρωπο ήταν αυτό που υπέστη ο εγωισμός του.