ΑΝΟΙΓΕΙ ο κύκλος των «παραπλανηθέντων», όπως τους θέλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, νυν και τέως υπουργών οι οποίοι, σύμφωνα με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες και αποκαλύψεις, μετείχαν στην εκτέλεση του γιγαντιαίου σχεδίου για τις «ανίερες μπίζνες» της Μονής Βατοπαιδίου. Οι επιστολές, οι χειρόγραφες σημειώσεις και η ταχύτητα με την οποία συντάχθηκαν γνωμοδοτήσεις και υπεγράφησαν- από πολλούς συναρμοδίους- οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις καταδεικνύουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, την ύπαρξη «κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού», ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, «δεν μπορεί παρά να ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου», ισχυρισμό που βασίζουν στις σχέσεις- «πνευματικές και όχι μόνο», όπως λένε χαρακτηριστι
κά-, οι οποίες είχαν αναπτυχθεί ανάμεσα στους Βατοπαιδινούς μοναχούς και στα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί καταγράφονται τα πρόσωπα του «δράματος»: οι «παραπλανηθέντες» υπουργοί, οι οποίοι είτε άμεσα- με την υπογραφή τους- είτε έμμεσα- με την επιρροή τους, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- συνετέλεσαν στη «φιλική διευθέτηση» της διαμάχης της Μονής Βατοπαιδίου με το ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί των λοιπών εκτάσεων και στις ανταλλαγές των ακινήτων που ακολούθησαν.

Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Η «παράπλευρη απώλεια»
Για τον καρατομηθέντα υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος υπήρξε η πρώτη «παράπλευρη απώλεια» του ορυμαγδού των αποκαλύψεων για το «ανίερο σκάνδαλο», καθώς υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον υπουργικό θώκο του, δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής άμεση προσωπική εμπλοκή του στην υπόθεση, η οποία να σχετίζεται με την κυβερνητική του δραστηριότητα. Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Γ. Βουλγαράκης βρέθηκε στη «δίνη του κυκλώνα» ήταν εξαιτίας της εμπλοκής μελών του οικογενειακού του περιβάλλοντος στις πράξεις με τις οποίες αντηλλάγησαν ακίνητα- «φιλέτα» του Δημοσίου με τις αμφισβητούμενης κυριότητας εκτάσεις που αναγνωρίστηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα. Σχεδόν το σύνολο των επίμαχων συμβολαίων, που βρίσκονται πλέον υπό δικαστική διερεύνηση, συντάχθηκαν στο συμβολαιογραφικό γραφείο της συζύγου του υπουργού κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, ενώ στις συναλλαγές αυτές η μονή εκπροσωπήθηκε νομικά από τον πατέρα της, δικηγόρο κ. Δ. Πελέκη. Ο εκνευρισμός μάλιστα με τον οποίο αντέδρασε ο τελευταίος, όταν κατέφυγε σε απειλητικές δηλώσεις του τύπου «όποιος θίξει τον Βουλγαράκη θα έχει να κάνει μαζί μου» επιβάρυνε το κλίμα που οδήγησε εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πνευματικό τέκνο»
Λόγω της πνευματικής του σχέσης με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ, ο υπουργός Επικρατείας και στενότατος πρωθυπουργικός συνεργάτης κ. Θ. Ρουσόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο των «ψιθύρων» που κυκλοφορούν στο «γαλάζιο» παρασκήνιο γύρω από τις ευθύνες κυβερνητικών στελεχών στην υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων – «φιλέτων» του Δημοσίου με το αγιορείτικο μοναστήρι. Η καταγγελία ότι ο προεδρεύων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας την περίοδο 2002- 2003, κατά την οποία αναγνωρίστηκε στη Μονή Βατοπαιδίου η κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας και επί των παραλίμνιων εκτάσεων, κ. Ι. Διονυσόπουλος, είναι εδώ και τρία χρόνια αποσπασμένος στη Γραμματεία Επικρατείας, έδωσε περαιτέρω «τροφή» για ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Ρουσόπουλου στην υπόθεση, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το ΠαΣοΚ με ερώτηση επτά βουλευτών του. Επισημαίνεται ότι οι δύο γνωμοδοτήσεις που εξεδόθησαν υπό τον προεδρία του Νομικού Συμβούλου του Κράτους κ. Διονυσόπουλου (17/2002 και 46/2002) αναγνώριζαν τα δικαιώματα κυριότητας που προέβαλε η Μονή Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα και ενώ αναπέμφθηκαν από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Αλ. Φωτιάδη το 2003, μετά τις καθολικές αντιδράσεις των θεσμικών φορέων του Νομού Ξάνθης, εγκρίθηκαν από τη «Δεξιά του Κυρίου» και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές κατά το «σωτήριον έτος» 2004.

ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
Τον πίεζαν οι καλλιεργητές
Ηυπογραφή του κ. Δούκα «φιγουράρει» και στην κοινή απόφαση με τον (τότε) υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκο στις 26.07.06 για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία τουΔημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας. Της κοινής αυτής υπουργικής απόφασης είχε προηγηθεί άλλη μια: ήταν του κ. Μπασιάκου ο οποίος υπέγραφε την απόφαση 3822/25.1.2005 με την οποία ανατίθετο στην ΚΕΔ η ανταλλαγή των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας με άλλες δημόσιες εκτάσεις«φιλέτα».

Τον πίεζαν οι καλλιεργητές, έχει πει ο ίδιος, ενώ με άλλη απόφασή του (15372/5.6.2006), την οποία συνυπέγραφε και ο τότε υφυπουργός κ. Αλ.Κοντός, καθοριζόταν ότι για τα ανταλλασσόμενα ακίνητα θα ενημερώνεται το υπουργείο του «μετά την ολοκλήρωση από την ΚΕΔ των διαδικασιών ανταλλαγής,προκειμένου να προβεί αυτό στη μεταβολή των κτηματολογικών στοιχείων» . Κατόπιν, ο κ. Μπασιάκος εμφανίζεται να υπογράφει από κοινού με τον κ. Δούκα νεότερη απόφαση (16651/26.07.2006) ανάθεσης στην ΚΕΔ της ανταλλαγής των επίμαχων εκτάσεων «με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αρμοδιότητας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών εκτός Νομών Ξάνθης και Ροδόπης που προτείνονται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» .

Πάντως, μεταξύ του κ. Μπασιάκου και του κ. Δούκα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας «ακήρυχτος πόλεμος» εντυπώσεων για το ποιος φέρει ή όχι την ευθύνη της υπογραφής του, αν και έχουν την επίσημη κυβερνητική κάλυψη- «Κινήθηκαν στο πλαίσιο των συνταγματικά καθορισμένων καθηκόντων τους» έχει πει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Τις πταίει για τις αποφάσεις;
Στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αποδίδεται η ευθύνη της αποδοχής των αρνητικών για το Δημόσιο αποφάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, με την απόφασή του στις 7 Ιουνίου 2004, τρεις ακριβώς μήνες μετά την ανάδειξη της ΝΔ στην εξουσία. Εκ των υστέρων ο κ. Γ. Αλογοσκούφης «πάγωσε» τα συμβόλαια ανταλλαγής των επίμαχων ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου και δηλώνει τώρα με κάθε ευκαιρία ότι μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της εισαγγελικής παραγγελίας του κ. Γ. Σανιδά, η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι χρειάζεται ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια περιουσία.

Ο υπουργός Οικονομίας βρίσκεται στο στόχαστρο του ΠαΣοΚ, το οποίο τον κατηγορεί ότι με την 1046300/ 3944/Α0010/7-6-04 απόφασή του αποδέχθηκε οριστικά τις αρνητικές για το δημόσιο συμφέρον γνωμοδοτήσεις, «τονίζοντας μάλιστα ότι δεν συντρέχει νόμιμος λόγος περαιτέρω επανεξέτασής τους». Επιπλέον, ευθύνες αποδίδονται στον ίδιο και λόγω της ιδιότητάς του του εποπτεύοντος την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε η επικαιροποιημένη εκτίμηση των προς ανταλλαγή ακινήτων από την αρμόδια υπηρεσία της ΚΕΔ παρά τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό λειτουργίας της. Το ΠαΣοΚ μάλιστα υποστηρίζει ότι έτσι «παρακάμφθηκε ουσιαστικό μέρος της νόμιμης διαδικασίας εκτίμησης των προς ανταλλαγή ακινήτων».

Π. ΔΟΥΚΑΣ
Η «υπογραφή» που καίει
Την έγκριση- με την «τζίφρα»- του τότε (2004) υφυπουργού Οικονομικών κ. Π. Δούκα φέρει το πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο συναινούσε υπέρ της αποδοχής του αιτήματος της Μονής Βατοπαιδίου να μην εκδοθεί δικαστική απόφαση επί της αγωγής της αναφορικά με τη διεκδίκηση των επίμαχων εκτάσεων. Επρόκειτο για την κρίσιμη- και νομικά αίολη, όπως υποστηρίζεται- κίνηση η οποία συνιστούσε την ουσιαστική παραίτηση του Δημοσίου από την αντιδικία με τη μονή, ευνοώντας τη «φιλική διευθέτηση» των διαφορών. Αν και ο κ. Δούκας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι «ουδέποτε υπέγραψε για να ανταλλαχθεί ίντσα ελληνικής γης» ωστόσο όπως προκύπτει από το εν λόγω πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και εστάλη προς υπογραφή στον τότε υφυπουργό, έβαλε την υπογραφή του στην κρίσιμη γνωμοδότηση, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις ανταλλαγές των εκτάσεων. Στο εν λόγω πρακτικό (3058/17.06.2004), η πλειοψηφία των μελών του Β΄ Τμήματος του ΝΣΚ, τάχθηκε «υπέρ της αποδοχής από το ελληνικό Δημόσιο του σχετικού αιτήματος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Ορους,συναίνεσης και σύμπραξης αυτού στην κατάθεση από κοινού με την Ιερά Μονή δηλώσεως περί μη εκδόσεως αποφάσεως επί της από 15.01.2003 αγωγής τους,η οποία συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης κατά τη δικάσιμο της 5.11.2003». Η γνωμοδότηση αυτή εγκρίθηκε από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο κ. Δούκα στις 22 Ιουνίου 2004. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαΐου του ίδιου έτους η απόφασή του για επανεισαγωγή της υπόθεσης βάσει της εντολής αναπομπής του προκατόχου του κ. Φωτιάδη , διαδικασία κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι επίμαχες γνωμοδοτήσεις.

Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ
Η «διευθέτηση ήταν must»
Σ τη «δίνη του κυκλώνα» των αποκαλύψεων βρέθηκε και ο δις αποπεμφθείς από την κυβέρνηση κ. Σ. Τσιτουρίδης, καθώς ήταν ο αποδέκτης επιστολής του ηγουμένου Εφραίμ λίγες ημέρες μετά την προαναφερθείσα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Με την επιστολή αυτή του ζητούσε να θεμελιώσει με την ιδιότητά του, τότε, (Ιούλιος 2004), ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης το δικαίωμα της μονής επί των επιδίκων εκτάσεων. Στο έγγραφο (που έφεραν στο φως της δημοσιότητας «Τα Νέα») υπάρχουν δύο ιδιόχειρες σημειώσεις: μια προς τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Θ.Αλυφακιώτη (ο οποίος έχει καταγγείλει ότι δεχόταν πιέσεις από τον κ. Μπασιάκο) στον οποίο συνέστεινε «να προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος» και μια που χαρακτηρίζει τη σύμβαση «must»! Ποιος ήταν ο συντάκτης των σημειώσεων; Ο κ. Τσιτουρίδης αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν ο ίδιος, αν και ο πρώην γενικός γραμματέας του υποστηρίζει ότι η μονογραφή μοιάζει με τη δική του. «Ουδέποτε υπέγραψα έγγραφα για την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπαιδίου» έχει δηλώσει ο κ. Τσιτουρίδης, «δείχνοντας» εμμέσως προς την πλευρά του διαδόχου του κ. Μπασιάκου, ο οποίος από κοινού με τον κ. Δούκα υπέγραφε τις αποφάσεις σχετικά με την προώθηση των διαδικασιών της ανταλλαγής μέσω ΚΕΔ των εκτάσεων.

Β. ΜΑΓΓΙΝΑΣ
«Οι άνωθεν εντολές»
Στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, και ως προς το σκέλος της ανταλλαγής με τα τεράστιας οικονομικής αξίας ακίνητα συνολικού εμβαδού 40.450 τ.μ.(!) στο Ολυμπιακό Χωριό, εμπλέκεται και το όνομα του πρώην υπουργού Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνα, αν και ο ίδιος έχει εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση του. Πρόκειται για το ακίνητο που προοριζόταν να στεγάσει το υπουργείο Απασχόλησης, αλλά παίρνοντας η κυβέρνηση πίσω μέσω της ΚΕΔ μέρος ακινήτων που είχε παραχωρήσει στη Μονή Βατοπαιδίου, παραχώρησε εκ νέου στη μονή δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 δύο οικοδομικά τετράγωνα συνολικού εμβαδού πάνω από 40 στρέμματα στο Ολυμπιακό Χωριό! Ο τότε υπουργός Απασχόλησης κ. Μαγγίνας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι είχε δεχθεί άνωθεν εντολές για να προχωρήσει στην αποδέσμευση των κτιρίων, ώστε στη συνέχεια να παραχωρηθούν στη Μονή Βατοπαιδίου. Ο κ. Μαγγίνας πάντως ερωτηθείς αν είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα άνωθεν πριν αποδεσμεύσει τα επίμαχα κτίρια είχε απαντήσει ότι το τι τηλεφωνήματα ελάμβανε ή λαμβάνει,δεν είναι κάτι που θα δημοσιοποιήσει… προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτό που έκτοτε είχε ακουστεί,είναι ότι το κτίριο θα πήγαινε σε κάποια μονή του Αγίου Ορους», εκτοξεύοντας τα δικά του βέλη και λέγοντας με νόημα: «Αυτό όμως είναι θέμα να το ξεκαθαρίσει η ΚΕΔ, η οποία ως γνωστόν εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών»