Ιδια γεύση προβλέπεται να υπάρξει στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, της σημαντικότερης ομοσπονδίας που πρόκειται να προχωρήσει σε ανάδειξη νέας διοίκησης. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα περίπου 250-300 εκπρόσωποι σωματείων αναμένεται να επαναβεβαιώσουν την κυριαρχία της παράταξης του νυν προέδρου κ. Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, παρά το διπλό σοκ που έζησε ο ελληνικός στίβος πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα απανωτά σκάνδαλα ντόπινγκ (Χαλκιά,Γκούσης,Ρέγας ) και η αποτυχημένη εμφάνιση των ελλήνων αθλητών στο Πεκίνο δεν είναι θέματα που αγγίζουν τους εκπροσώπους των σωματείων που περί άλλα… τυρβάζουν. Στο (ενιαίο) ψηφοδέλτιο φιγουράρουν σχεδόν οι ίδιοι παράγοντες της νυν διοίκησης Σεβαστή, γεγονός που επιτείνει την αίσθηση ότι ο άνεμος της ανανέωσης φυσάει πολύ μακριά από τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ στη Συγγρού 137. Από το τωρινό 21μελές ΔΣ κόπηκαν μόνο οι κκ. Μίχας,Χαλκίδης, Καρδαράς και Νικολής. Αξιοσημείωτη κρίνεται μόνο η… περικοπή του κ. Μίχα, διευθυντή του Πανελληνίου, και μάλιστα την τελευταία στιγμή, από τον κ. Σεβαστή με το αιτιολογικό ότι «δεχόταν πιέσεις».

Απέναντί του για ακόμη μία φορά ο νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ θα βρει τον κ. Γιώργο Ραμπότα, σύμβουλο του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Ορφανού. Τα προγνωστικά δίνουν ως απόλυτο φαβορί τον κ. Σεβαστή, ο οποίος θεωρείται ότι ελέγχει τη μεγάλη πλειονότητα των σωματείων. Αν και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται προδιαγεγραμμένο. Μάλιστα οι άσπονδοι φίλοι του κ. Ραμπότα επιμένουν να θυμίζουν ότι στις προηγούμενες εκλογές το 2004 στην Ερέτρια ο θεσσαλονικιός παράγοντας απέσυρε την τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του. Αυτή τη φορά ο κ. Ραμπότας προχώρησε πιο οργανωμένα, ιδρύοντας μάλιστα παράταξη, πλην όμως οι περισσότεροι που υπέγραφαν τη διακήρυξή της δεν ήταν εκπρόσωποι σωματείων.

Οι… εκλογολόγοι του στίβου εκτιμούν ότι ο κ. Ραμπότας μπορεί να εξασφαλίσει την ψήφο το πολύ 40-45 σωματείων. Στο πλευρό του δραστηριοποιήθηκε για κάποιο διάστημα και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Στράτος Μολυβάς, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι ανήκει στον ίδιο κομματικό χώρο (ΠαΣοΚ) με τον κ. Σεβαστή, είναι ορκισμένος εχθρός του.

Στο «ψηφοδέλτιο» του κ. Γ. Ραμπότα ξεχωρίζουν, εκτός από την υποψηφιότητα του αδελφού του Χρήστου, και αυτές του κ. Μπάμπη Λαζαρίδη, παλιού μέλους του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ και προέδρου της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, και του κ. Αγγελου Κουτλιάνου, διευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισμού της ΓΓΑ επί υφυπουργίας Ορφανού. Ο κ. Κουτλιάνος φημολογείται ότι θα εκλεγεί στο νέο ΔΣ με την «κρυφή» βοήθεια του κ. Σεβαστή που έχει την πολυτέλεια να… χαρίσει μια θέση στο αντίπαλο στρατόπεδο διατηρώντας ταυτόχρονα τις γέφυρες με το υφυπουργείο Αθλητισμού. Ιδωμεν…

Αντίθετα από τον ΣΕΓΑΣ, σοβαρή ανανέωση αναμένεται να επέλθει στη σύνθεση του ΔΣ της ομοσπονδίας χάντμπολ (ΟΧΕ), στην οποία οι εκλογές θα διενεργηθούν το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου. Οπως προανήγγειλε ο νυν πρόεδρος κ. Στέλιος Αγγελούδης, θα υπάρξει ανανέωση κατά 70% στα μέλη του ΔΣ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η επόμενη θητεία του – αν εκλεγεί- θα είναι η τελευταία του στην προεδρική καρέκλα της ΟΧΕ.

Αν και «πράσινος», ο κ. Αγ γελούδης- θεωρείται δεξί χέρι του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται να έχει στον συνδυασμό του και «μπλε» παράγοντες του αθλήματος.

Απέναντί του θα βρει μια… παράδοξη συμμαχία, την οποία συγκροτούν ο πρώην πρόεδρος, πριν από το 2000, της ΟΧΕ κ. Γιώργος Αλικάκος, ο οποίος θέλει να εμφανίζεται ως «μπλε», και ο «πράσινος» κ. Μολυβάς, ο οποίος δηλώνει «παπανδρεϊκός». Αν και αρχικά υπήρξε έντονη φημολογία ότι τα νήματα της αντιπολίτευσης στην ΟΧΕ κινεί και ο κ. Θανάσης Κούβελος (αδελφός του κ. Ισίδωρου Κούβελου ) τελικά αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Εκλογές θα διεξαχθούν, στις 19 Οκτωβρίου, και στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, όπου η «κυβερνώσα» παράταξη ΚΙΦΙ, «μπλε» απόχρωσης, διοικεί από το 1991, γεγονός για το οποίο οι παράγοντές της επαίρονται επισήμως, όπως έδειξε και το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν πρόσφατα. Μία ακόμη απόδειξη ότι ο «καρεκλοκενταυρισμός» δεν έχει χρώμα…