Το εικαστικό φθινόπωρο αναμένεται πλούσιο και αξίζει ως και να αισιοδοξεί κανείς βλέποντας τη μεγάλη ποικιλία ποιοτικών εκθέσεων όλων των ειδών που φιλοξενούνται και διοργανώνονται πλέον στη χώρα μας. Ισως η κορυφαία έκθεση που περιμένουμε την ερχόμενη εκθεσιακή περίοδο είναι αυτή με τίτλο «Από τον Τiziano στον Ρietro da Cortona: Το Ιερό, ο Μύθος, η Ποίηση…», η οποία θα παρουσιαστεί από τις 25 Σεπτεμβρίου ως τις 20 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου, όμως, ως τότε συνεχίζεται η εξαιρετική έκθεση «Πέντε Εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας» από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους επιμελητές Τζιοβάνι Μορέλο, Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη και Μαρία Δ. Τόλη, η έκθεση ««Από τον Τiziano στον Ρietro da Cortona» επιδιώκει να «παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα,από την τέχνη του Τιτσιάνο ως τους στοχασμούς του Ανίμπαλε Καράτσι για τη βενετσιάνικη ζωγραφική,καθώς και τις αναζητήσεις του Πιέτρο ντα Κορτόνα.Συνολικά 24 έργα θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από μεγάλα μουσεία και ιδρύματα της Ιταλίας,εκ των οποίων τα επτά είναι ιδιόχειρα έργα του μεγάλου βενετού καλλιτέχνη Τιτσιάνο Βετσέλιο».

Γιάννης Γαΐτης
Το έτερο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, βέβαια, παρουσιάζει και αυτό, ως τις 2 Νοεμβρίου, μια κορυφαία έκθεση, με συνδιοργανωτή το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Πρόκειται για την έκθεση «Γιάννης Γαΐτης: Ολοι και μόνος», η οποία διατρέχει όλο το δημιουργικό έργο του καλλιτέχνη, σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου και Κατερίνας Κοσκινά.

Μ. Σ. Εσερ
Και άλλα μουσεία όμως ετοιμάζουν εξαιρετικές εκθέσεις το προσεχές διάστημα. Στο Μουσείο Ηρακλειδών, λ.χ., όπου συνεχίζεται η έκθεση «Τoulouse Lautrec» ως τις 5 Οκτωβρίου, ετοιμάζεται μεγάλη έκθεση έργων του Μ. Σ. Εσερ με τίτλο «Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα», από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου. Οι ιδρυτές του μουσείου και επιμελητές της έκθεσης Παύλος και Αννα-Μπελίντα Φυρού υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για την πιο αναλυτική,περιεκτική και εκτενή παρουσίαση του καλλιτέχνηπου οργανώθηκε ποτέ διεθνώς,με στόχο να προσδώσει στο φιλότεχνο κοινό την αίσθηση ότι επισκέπτεται το εργαστήριό του κατά την προετοιμασία των αριστουργημάτων του». Φρανσίσκο Γκόγια
Φυσικά στην Εθνική Πινακοθήκη μπορούμε ακόμη να δούμε, ως τις 20 Οκτωβρίου, τις τέσσερις σειρές χαρακτικών έργων «Καπρίτσια», «Δεινά του πολέμου», «Ταυρομαχίες» και «Τρέλα» του ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια, συνολικά 211 χαλκογραφίες από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου. Και μετά από αυτό, όμως, η Εθνική Πινακοθήκη ετοιμάζει έκθεση με έργα από το Μουσείο Ορσέ του Παρισιού, παγκοσμίως γνωστό για την ιμπρεσιονιστική συλλογή του.

Οι εποχές των μοντέρνων
Και σε έναν νέο πολιτιστικό χώρο της Αθήνας, όμως, το Ιδρυμα Θεοχαράκη, θα μπορούμε να δούμε από το τέλος Νοεμβρίου μια απρόσμενη έκθεση. Τιτλοφορείται «Οι εποχές των μοντέρνων, από τον Μonet στον Υves Κlein» και αποτελεί μια αναδρομή στην τέχνη του μοντερνισμού.

Γιώργος Ζογγολόπουλος
Το Μέγαρο Μουσικής, με τη σειρά του, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, διοργανώνει από τις 4 Νοεμβρίου την έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος 1903-2004. Γλυπτική- Ζωγραφική – Σχέδιο», σε επιμέλεια Εφης Ανδρεάδη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη μετά τον θάνατό του, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα εμβληματικά του έργα, να δουν και προσχέδια, προπλάσματα και μελέτες.

Σύγχρονη τέχνη
Αλλά και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δραστηριοποιείται έντονα τη νέα εικαστική περίοδο ξεκινώντας από τις 30 Σεπτεμβρίου: βιντεοεγκαταστάσεις του βέλγου εικαστικού Νταβίντ Κλέρμπαουτ και σχέδια του γερμανού γλύπτη Ούλριχ Ρούκριεμ. Καθ΄ ότι η μόνιμη στέγη του δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, το ΕΜΣΤ στεγάζει τις εκθέσεις του στο Ωδείο Αθηνών.

Δεν είναι όμως μόνο τα μουσεία που δραστηριοποιούνται εντόνως αλλά και οι γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Ισως η είδηση της σεζόν είναι ο νέος και λαμπερός χώρος της γκαλερί Τhe Βreeder στο Μεταξουργείο, ο οποίος εγκαινιάζεται με ατομική έκθεση του Ντάνιελ Σίσνελ στις 25 Σεπτεμβρίου. Και η γκαλερί loraini alimantiri/ gazon rouge όμως ξεκινά με εξαιρετικούς οιωνούς παρουσιάζοντας μία από τις καλύτερες καλλιτέχνιδες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής, την Ντόρα Οικονόμου, ενώ η γκαλερί Ε31 παρουσιάζει τον νεοϋορκέζο καλλιτέχνη Τζακ Ερλι, η γκαλερί a. antonopoulou art την Αννα Μανέτα, η γκαλερί ΑΔ τον Σάββα Χριστοδουλίδη, η γκαλερί ΑΜΡ τον Μπεν Τζόουνς και η γκαλερί Καλφαγιάν τον Λάμπρο Ψυρράκη.

Τέλος, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζεται ομαδική έκθεση με έργα πολλών και καλών καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Κάρολαϊν Μέι, Κωστής Βελώνης, Μαρία Ζερβού, Ελένη Καμμά, Βασίλης Μπαλατσός, Δημήτρης Φουτρής κ.ά. Την επιμελείται η Κατερίνα Νίκου και τιτλοφορείται «Βargain Ρrices on Εlephant Gun».