ΜΕΤΑτον εξειδικευμένο δημοσιογράφο του Υahoo κ. Μάρτιν Ρότζερς, ο οποίος συγκρίνοντας τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου όσον αφορά τη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων και την ολυμπιακή κληρονομιά σχολίασε ότι «οι Αγώνες της Αθήνας έδειξαν την απόλυτα λανθασμένη προσέγγιση του θέματος,ενώ το Πεκίνο έδειξε στον κόσμο τη σωστή κατεύθυνση», μας πήρανε χαμπάρι και οι Κινέζοι. «Αντίθετα από
την Αθήνα και μερικές προηγούμενες διοργανώτριες πόλεις όπου οι Αγώνες οδήγησαν σε ένα βουνό από χρέη και πολλές από τις εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες,το Πεκίνο και η κινεζική κυβέρνηση μπορούν εύκολα να αντέξουν τον προϋπολογισμό ύψους 40 δισ.δολαρίων» έγραψε η αγγλόφωνη εφημερίδα του Πεκίνου «China Daily»,η οποία τις ημέρες των Ολυμπιακών του Πεκίνου ήταν η πληρέστερη ενημερωτική πηγή για τους ξένους που βρίσκονταν στην κινεζική πρωτεύουσα.
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η Αθήνα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν παγκοσμίως για τους μελλοντικούς διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων αφού μία τετραετία μετά οι εγκαταστάσεις της παραμένουν «λευκοί ελέφαντες», τουτέστιν γιγαντιαίες και αναξιοποίητες. Από το μερικώς χρησιμοποιούμενο αλλά κλειστό για το πλατύ κοινό ΟΑΚΑ ως το σκουπιδαριό της παραλιακής ζώνης του Φαλήρου, που προβλεπόταν ως η διέξοδος της Αθήνας προς τη θάλασσα, και από το Σπίτι της Αρσης Βαρών, που μετατράπηκε σε πανεπιστημιακό κτίριο(!), ως το παραχωρηθέν πλήρως προς εμπορική χρήση κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έγιναν για τους Αγώνες του 2004 ουδόλως εντάχθηκαν στην καθημερινή ζωή της πόλης ούτε συνέβαλαν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της.
Αντίθετα, στο Πεκίνο από 1ης Οκτωβρίου όλες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ανοίγουν για το ευρύ κοινό, με πρώτο και καλύτερο το Οlympic Green, το αντίστοιχο του δικού μας ΟΑΚΑ ολυμπιακό συγκρότημα, όπου χτυπούσε η καρδιά των 29ων Αγώνων του Πεκίνου. «Τα πλήθη που θα συρρεύσουν από 1ης Οκτωβρίου στο Οlympic Green λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που υπήρχαν στη διάρκεια των Αγώνων» εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Δικαίος, υπεύθυνος του common domain (περιβάλλων χώρος των εγκαταστάσεων) του ΟΑΚΑ και μοναδικός ξένος σύμβουλος των Κινέζων για το φαραωνικό ολυμπιακό κέντρο τους, που εκτείνεται σε έκταση 11,2 τ. χλμ., συμπεριλαμβανομένου και ενός γιγαντιαίου δάσους το οποίο γειτονεύει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ενώ στη διάρκεια των Αγώνων βρίσκονταν κατά μέσον όρον περίπου 180.000 άτομα στο Οlympic Green, από 1ης Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα υπολογίζεται ότι θα το επισκέπτονται 600.000 άτομα. Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών του Πεκίνου άλλωστε είχαν εφαρμόσει το σύστημα των «επισκεπτών» δίνοντας το δικαίωμα σε πολίτες να βρίσκονται στο Οlympic Green ακόμη και αν δεν είχαν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες. Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων, έκτασης 3 τ. χλμ. (διπλάσιο από αυτόν του Σίδνεϊ και της Αθήνας), είχαν στηθεί σκηνές όπου φιλοξενούνταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στην Αθήνα. Αλλωστε το Οlympic Green αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδίου των Κινέζων να μετατρέψουν το Πεκίνο σε «παγκόσμιας κλάσης μητρόπολη».
▅ Τόποι ψυχαγωγίας και αναψυχής
Από 1ης Οκτωβρίου οι εγκαταστάσεις των Αγώνων του 2008 ανοίγουν στο ευρύ κοινό και αρχίζουν να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις αντίστοιχες ελληνικές του 2004
Οπως διαπιστώνει ο κ. Ζου Χουάν, καθηγητής Πολεοδομίας στο Πανεπιστήμιο Τσιν Χουά, ο τρόπος με τον οποίο οι Αγώνες συνέβαλαν στη δημιουργία και στην ανάπτυξη νέων δημόσιων χώρων είναι πολύ σημαντικός. «Δεν είναι μόνο το Οlympic Green,που θα αποτελέσει έναν αντίπαλο της Τιανανμέν (σ.σ.: ο μεγαλύτερος δημόσιος χώρος ως τώρα στο Πεκίνο) ως κύριος τουριστικός προορισμός αλλά και πολλά πάρκα και δημόσιοι χώροι που θα δώσουν στον κάτοικο του Πεκίνου νέους τόπους ψυχαγωγίας και αναψυχής» αναφέρει ο κ. Ζου. Η σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί στα μεγαλύτερα κόμπλεξ της Αθήνας 2004- τουτέστιν, στο ΟΑΚΑ, στο Ελληνικό και στη ζώνη του Φαλήρου- μόνο θλίψη μπορεί να φέρει.
Η μετατροπή του κινεζικού Οlympic Green σε πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό πρόκειται να γίνει με την κατασκευή μεγάλων ποδηλατοδρόμων, ξενοδοχείων, καταστημάτων, συστημάτων ελέγχου, ενώ η ύπαρξη μιας μεγάλης λίμνης και του παρακείμενου δάσους το καθιστά μεγάλο πνεύμονα πρασίνου αλλά και το σύμβολο του μοντέρνου Πεκίνου. Σύμφωνα με το σχέδιο των Κινέζων, το Οlympic Green, στο οποίο υπάρχουν 10 αθλητικές και επτά μη αθλητικές εγκαταστάσεις, θα είναι ένας αυτόνομος οργανισμός ο οποίος θα αποκομίζει κέρδη.
▅ Αθληση,τουρισμός και κατοικίες
Ηδη έχει προβλεφθεί ο ρόλος των αθλητικών και μη αθλητικών εγκαταστάσεων. Η «Φωλιά του πουλιού», δηλαδή το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, που ανήκει σε ένα κονσόρτσιουμ όπου κεντρικό ρόλο έχει η κρατική εταιρεία επενδύσεων CΙΤΙC, πρόκειται να πουλήσει το «όνομα» του Σταδίου, όπου θα είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πεκίνου Γκουοάν αλλά και τόπος των ψυχαγωγικών εκδηλώσεών της.
Ο «Υδάτινος κύβος», όπου εξελίχθηκαν οι συναρπαστικοί αγώνες της κολύμβησης, θα μετατραπεί σε κέντρο προπόνησης και αναψυχής, που θα περιλαμβάνει γήπεδα τένις, νεροτσουλήθρες, εμπορικά καταστήματα, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια. Το Εθνικό Κλειστό Στάδιο, το μεγαλύτερο κλειστό της Κίνας όπου διεξήχθησαν οι αγώνες της ενόργανης γυμναστικής και του τραμπολίνο, θα χρησιμοποιηθεί για αθλητικές διοργανώσεις, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις αλλά και ως κέντρο μαζικού αθλητισμού για τους κατοίκους του Πεκίνου. Η κλειστή αίθουσα ξιφασκίας θα μετατραπεί σε αίθουσα διασκέψεων και δεξιώσεων, χωρητικότητας 6.000 θέσεων. Το Ολυμπιακό Κέντρο Τένις θα αποτελέσει το εθνικό κέντρο προπόνησης για τα ταλέντα της Κίνας.
Το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (ΙΒC) θα χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Το Ολυμπιακό Χωριό, που γειτνιάζει με το Οlympic Green, θα μετατραπεί σε περιοχή κατοικίας καθώς τα διαμερίσματά του έχουν ήδη πωληθεί σε τιμές από 500.000 ως 1 εκατ. δολάρια. Τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούν τη γεωθερμική και την ηλιακή ως κύριες πηγές ενέργειας αποτελούν οικολογικά πρότυπα.
Προσδιορισμένη είναι η μεταολυμπιακή χρήση και των υπόλοιπων αθλητικών και μη εγκαταστάσεων που βρίσκονταν εκτός του Οlympic Green. Το κλειστό στάδιο Γιουκεσόνγκ, που φιλοξένησε το μπάσκετ, θα περιέλθει στη δικαιδοσία της κοινοπραξίας της αμερικανικής εταιρείας ΑΕG με την Εθνική Ενωση Μπάσκετ (ΝΒΑ CΗΙΝΑ) και θα αποτελέσει το βασικό στάδιο για τους αγώνες του πρωταθλήματος. Το ποδηλατοδρόμιο του Λαοσάν θα μετατραπεί σε σπίτι της ποδηλασίας, ενώ το Ολυμπιακό Πάρκο Κωπηλασίας και Κανόε Καγιάκ θα είναι χώρος αγώνων αλλά και κέντρο αναψυχής.
▅ Συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον
Ορισμένες σημαντικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις είχαν δημιουργηθεί ή είχαν ανακαινισθεί μέσα σε πανεπιστημιακά συγκροτήματα και θα αποτελούν πια ιδιοκησία των πανεπιστημίων και κέντρα πανεπιστημιακού αθλητισμού. Μεταξύ αυτών το κλειστό γυμναστήριο του Τεχνολογικού Γυμνασίου, όπου διεξήχθη το βόλεϊ, το κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (τζούντο, τάε κβον ντο), το κλειστό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (πάλη), το κλειστό του Πανεπιστημίου Αεροναυτικής (άρση βαρών), το κλειστό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (μπάντμιντον, ρυθμική γυμναστική).
Η οικολογική διάσταση των Αγώνων, παρά τα προβλήματα με το νέφος που δεν λύθηκαν ολοκληρωτικά στη διάρκεια της διοργάνωσης, αποτελεί ένα από τα μόνιμα κέρδη του Πεκίνου και ένα από τα σημαντικά κομμάτια της μεταολυμπιακής κληρονομιάς. «Το Οlympic Green είναι καταπράσινο με δέντρα που φυτεύθηκαν εδώ και πολλά χρόνια» εξηγεί ο κ. Δικαίος και προσθέτει: «Οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν ευρέως συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον. Υπήρχαν φωτοβολταϊκά συστήματα για όλες τις εγκαταστάσεις. Ολες οι πισίνες θερμαίνονταν με ηλιακή ενέργεια.Στο Ολυμπιακό Χωριό τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενώ χρησιμοποιήθηκε η γεωθερμική ενέργεια από το έδαφος για να ζεσταίνουν το νερό.Επιπλέον υπήρξε σοβαρή προσπάθεια για την ανακύκλωση των αποβλήτων».
Ο κ. Δικαίος, ένας από τους ελάχιστους Ελληνες στελέχη της «Αθήνας 2004» που αξιοποιήθηκαν από τους Κινέζους – άλλη μία χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα-, αναφέρει στα μόνιμα κέρδη των Κινέζων και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Για πρώτη φορά υπήρχαν σε όλα τα εισιτήρια ειδικά μικροτσίπ που αναγνώριζαν όλα τα στοιχεία του κατόχου του,ακόμη και τη φωτογραφία του.Επίσης για πρώτη φορά ο έλεγχος των διαπιστεύσεων γινόταν με ηλεκτρονικό τρόπο.Στην τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για όλα τα αθλήματα η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, ενώ για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων υπήρχαν 3.900 κάμερες.Ετσι υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου όλων των χώρων.Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι τέσσερα χρόνια μετά την “Αθήνα 2004” η τεχνολογία είναι πιο φθηνή και έτσι στο Πεκίνο έγινε ευρεία αξιοποίησή της».