ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ρόλων αλλά και στρατηγικής για τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι δημοσκοπήσεις, που δίνουν πλέον στο ΠαΣοΚ καθαρό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.
Ο κ. Κ. Καραμανλής μελετά τις κινήσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σύντομα στην
προσπάθειά του να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα, επιχειρώντας μετωπική σύγκρουση με τον αντίπαλό του. Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου εγκαταλείπει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων στον Πρωθυπουργό και επιλέγει μετριοπαθέστερη πολιτική για το μέλλον, διαπιστώνοντας ότι το προφίλ της «ήρεμης δύναμης» του ταιριάζει περισσότερο και αποφέρει μεγαλύτερα πολιτικά
οφέλη. Ποια είναι όμως τα σχέδια των δύο «μονομάχων» για τους προσεχείς μήνες, που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών; Ο κ. Καραμανλής προετοιμάζει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις και ο κ. Παπανδρέου δίνει ήδη εντολές για πιεστικότερη αντιπολίτευση και ανοίγματα στην κοινωνία.
Κ ινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της οργής της κοινής γνώμης για την κυβέρνησή του και θα του επιτρέψουν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πρώτης θέσης στις δημοσκοπήσεις αναζητεί εναγωνίως ο Πρωθυπουργός, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει βρει το αντίδοτο για την κρίση που μαστίζει την παράταξή του. Ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν τα μάτια στραμμένα προς τον κ. Κ.Καραμανλή , αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του. Προσδοκούν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει θα βγάλουν τη ΝΔ από το τέλμα και θα δημιουργήσουν συνθήκες για να κυριαρχήσει και πάλι στο πολιτικό σκηνικό. Το κλίμα που δημιουργούν όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και η απροθυμία του κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ανανέωση της κυβέρνησης με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, προκαλούν έντονα κύματα απογοήτευσης στους οπαδούς του κόμματος και μια πρωτοφανή ηττοπάθεια που θυμίζει έντονα την γκρίζα περίοδο που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του 1993.
Οι πιο πιεστικές εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής τις τελευταίες ημέρες είναι προκειμένου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας από την κυβέρνηση, ή έστω μετακινώντας, όλους εκείνους του υπουργούς που βρίσκονται στη δίνη της επικαιρότητας, όπως οι κκ. Γ.Αλογοσκούφης , Θ.Ρουσόπουλος και
Ο κ. Καραμανλής έχει πειστεί ότι στο εξής θα κυβερνά καλύτερα με 151 βουλευτές από ό,τι με 152
Χρ. Φώλιας. Ο Πρωθυπουργός όμως έχει απορρίψει ήδη τις προτάσεις αυτές, αναβάλλοντας τις κυβερνητικές αλλαγές για μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Δεκεμβρίου και προγραμματίζοντας για τότε ακόμη θεαματικότερες κινήσεις. Ως τότε, ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο και να στεγανοποιήσει την κυβέρνησή του και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, παγώνοντας κάθε εστία έντασης και αμφισβήτησης των επιλογών του.
Ο κ. Καραμανλής έχει πειστεί ότι στο εξής θα κυβερνά καλύτερα με 151 βουλευτές από ό,τι με 152 και έχει αποφασίσει να διαγράψει αμέσως τον βουλευτή Αρκαδίας κ. Π.Τατούλη εφόσον επανέλθει στην κριτική του κατά του Μεγάρου Μαξίμου. Αντιθέτως, δεν μελετά τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά του κ. Β.Πολύδωρα, θεωρώντας ότι ο πρώην υπουργός έχει πολιτογραφηθεί στη ΝΔ ως «επαναστάτης», σε αντίθεση με τον κ. Τατούλη που θεωρείται από τους πάντες «αντάρτης».
Σε περίπτωση διαγραφής του κ. Τατούλη, ο Πρωθυπουργός θα καταφύγει στη συνέχεια στη Βουλή και θα ζητήσει την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του καταρρέει, αλλά και για να διακόψει τα σενάρια ανασχηματισμού που ως τότε θα συνεχίζονται.
Ακόμη και στην περίπτωση όμως που θα αποφασίσει να αποφύγει τις «ανθρωποθυσίες» και θα επιχειρήσει να κρατήσει και τους 152 βουλευτές του, ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης είναι ένα καλό επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού μάλιστα είναι σχεδόν βέβαιο ότι και το ΠαΣοΚ θα καταθέσει κάποια στιγμή πρόταση μομφής.
Ο κ. Καραμανλής σκοπεύει επίσης να εξαπολύσει επίθεση φιλίας προς τους βουλευτές και τους πρώην υπουργούς του, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που θα παραθέσει την ερχόμενη εβδομάδα προς τα μέλη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής, τονίζοντας ότι υπάρχουν «χρυσές εφεδρείες» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και πρώην υπουργοί οι οποίοι αξίζουν δεύτερης ευκαιρίας, όπως συνέβη με την κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τον κ. Αν.Παπαληγούρα .
Ταυτοχρόνως προγραμματίζει, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Συνόδου της Βουλής, τη σύγκληση όλων των κομματικών οργάνων, κατά τη διάρκεια των οποίων θα δώσει την ευκαιρία σε όλα του τα στελέχη να εκφραστούν για να εκτονωθεί το κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που έχει φωλιάσει στη ΝΔ.
Κατά πάσα πιθανότητα θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι κκ. Γ. Βουλγαράκης, Β. Πολύδωρας και Μαριέττα Γιαννάκου . Στις αρχές του Οκτωβρίου θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και θα δοθεί ο λόγος σε όλους τους βουλευτές που θα το ζητήσουν, κορυφώνοντας τις διαδικασίες της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.
Στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι ο στόχος
Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τις 15 Μαρτίου
του για τους επόμενους μήνες είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στις μεταφορές, με την εξυγίανση του ΟΣΕ και την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, και στην Παιδεία, με την καθιέρωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και με την αποσύνδεση του λυκείου από το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει τελικώς την προσπάθεια για τη θέσπιση ενός νέου σχεδίου «Καποδίστρια», εκτιμώντας ότι το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει ένα τέτοιο εγχείρημα μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θα είναι τόσο μεγάλο ώστε θα είναι καταστροφικό για το κυβερνών κόμμα.
Η εγκατάλειψη του σχεδίου «Καποδίστριας» θα είναι και η πρώτη απόδειξη ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλέον αποφασίσει να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επαναληπτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου. Ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τις 15 Μαρτίου, επειδή σε αυτή την περίπτωση οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με λίστα προτίμησης, μια διαδικασία δηλαδή που καθιστά ευκολότερη την προεκλογική συνεργασία ΠαΣοΚ- Συνασπισμού.
Αν υπάρξει τέτοια συνεργασία, είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές και θα χάσει το πλεονέκτημα ελέγχου των πολιτικών εξελίξεων.