Πήγε, τραγούδησε και απήλθε. Τίποτε συγκλονιστικό δεν συνέβη τελικά στην πολυαναμενόμενη συναυλία του Πολ Μακ Κάρτνεϊ στο Τελ Αβίβ. Το πρώην «σκαθάρι» εμφανίστηκε στο Γιάρκον Παρκ μπροστά σε ένα κοινό 40.000

θαυμαστών. Ηταν η πρώτη συναυλία του στη χώρα έπειτα από 43 χρόνια και οι φήμες ότι μπορεί να αναβληθεί εξαιτίας κάποιων αντιδράσεων από παλαιστίνιους εξτρεμιστές ευτυχώς διαψεύστηκαν. Ο μουσικός πάντως δήλωσε στο ενθουσιώδες κοινό του ότι βρίσκεται σε « ειρηνευτική αποστολή ».

εντός
Χρόνια δούλευαν μαζί. Ο ένας συμπλήρωνε την τέχνη του άλλου. Τώρα η Ορχήστρα των Χρωμάτων δίνει συναυλία-αφιέρωμα και για τους δύο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Κάρολο Κουν(φωτογραφία), στο πλαίσιο της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη- Κτίριο Πειραιώς και αφορά τον μεγάλο σκηνοθέτη και την πορεία του Θεάτρου Τέχνης. Στη συναυλία θα ακουστούν τα έργα «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Ματωμένος γάμος», τραγούδια από τη «Ρωμαϊκή Αγορά», καθώς και αποσπάσματα από τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη . Τραγουδούν η Ειρήνη Κυριακίδου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος . Στις 5 Οκτωβρίου, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

O σοι δεν την προλάβατε πέρυσι έχετε την ευκαιρία να την απολαύσετε κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Για την παράσταση «Χωρίς μουσική» του Κώστα Γάκη (φωτογραφία) ο λόγος, που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 5 Οκτωβρίου. Χειροποίητο σκηνικό και μια ιστορία με φαντασία, συναίσθημα, ηθικό δίδαγμα και όμορφη μουσική. Μαζί με τον Κ. Γάκη πρωταγωνιστούν και τραγουδούν οι Γεωργία Γεωργόνη, ΜαρίαΔάφνη Καμμένου και Ιωάννα Αγγελίδη.

Κ αιρό είχαμε να ακούσουμε νέα της, άλλωστε δεν εμφανιζόταν ποτέ συχνά. Πάντα όταν είχε λόγο, και τώρα φαίνεται ότι έχει η Αλίκη Καγιαλόγλου (φωτογραφία) που παρουσιάζει την παράσταση «Η καταγωγή- Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Τραπεζούντα» στο Ηρώδειο στις 3 Οκτωβρίου. Τραγούδια ελλήνων και ξένων συνθετών από εκείνες τις πατρίδες. Συμμετέχουν η υψίφωνος Ελένη-Λυδία Σταμέλλου και η τραγουδοποιός Δανάη Παναγιωτοπούλου.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη (φωτογραφία) παραδίδει ένα μεικτό θέαμα το οποίο συνθέτουν ένα αποφασισμένο κινητικό τοπίο, η εσωτερικότητα της δημιουργικής γραφής, η ποίηση του Γουόλτ Γουίτμαν και η ερμηνεία της μέσα από τη μουσική του Μπλέιν Ρέινινγκερ . Η ιδιότυπη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους ήρωες τους προτρέπει σε ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο. Αυτό είναι το «Εlectric Girl», η τελευταία της πολυταξιδεμένη δουλειά που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ξανά. Σώμα αληθινό ή αποκύημα της φαντασίας του περαστικού; Θύτης ή θύμα; Αλήθεια ή ψέμα; Ολη η πλοκή εξελίσσεται σε ένα παλιό ηλεκτρικό εργοστάσιο όπου ο υπαρκτός χρόνος παραχώρησε τη θέση του στο απροσδόκητο. Τα υπόλοιπα στη σκηνή του Θησείον, Ενα Θέατρο για τις Τέχνες, από τις 20 ως και τις 31 Οκτωβρίου. «Ρ οκ μυθιστόρημα» χαρακτηρίζει ο Μανώλης Ρασούλης (φωτογραφία) το τελευταίο πόνημά του, τέταρτο κατά σειρά, με τίτλο «Η τελευταία ζωή του συντρόφου Παντελή Πουλιόπουλου» (εκδόσεις Ιανός). Ο ήρωας του Ρασούλη είναι ένα σπάνιο ταλέντο πολυμάθειας και γλωσσών που διαγράφεται από το κόμμα του και εκτελείται την περίοδο της Κατοχής. Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια και ακροβατεί ανάμεσα στην Αμερική, στη Ρωσία, στον Ψυχρό Πόλεμο, στην Ελλάδα και στο χάος του κόσμου.

εκτός
Γκιγέρμο ντελ Τόρο (φωτογραφία), μεξικανός σκηνοθέτης, 44 ετών. Θα συνεργαστεί με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Τσακ Χόγκαν για τη δημιουργία μιας τριλογίας μυθιστορημάτων με βαμπίρ. Οπως δήλωσε ο σκηνοθέτης που έγινε γνωστός με τον «Λαβύρινθο του Πάνα», «κάθε βιβλίο της τριλογίας θα έχει απρόσμενες αποκαλύψεις για την ιστορία, τη φυσιολογία και την παράδοση των βαμπίρ, αναζητώντας τις ρίζες τους στις πηγές της Παλαιάς Διαθήκης». Το πρώτο βιβλίο αναμένεται το επόμενο καλοκαίρι.

Μπρετ Ιστον Ελις (φωτογραφία), αμερικανός συγγραφέας, 44 ετών. Ο Πάτρικ Μπέιτμαν, ο ακατονόμαστος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματός του «Αmerican Ρsycho», «έβαλε πλώρη» για το Μπροντγουέι. Σύμφωνα με το περιοδικό «Variety», η εταιρεία Johnson-Roessler σε συνεργασία με τις Collective και ΧΥΖ Films αγόρασαν τα δικαιώματα για τη μεταφορά του έργου στη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης. Αγνωστο πώς, αλλά το μυθιστόρημα με τον χρηματιστή που μετατρέπεται σε κατά συρροή δολοφόνο θα ανεβεί με τη μορφή μιούζικαλ.

Σον Πεν (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, 48 ετών. Θα λάβει το Βραβείο Στάνλεϊ Κιούμπρικ από το αμερικανικό τμήμα της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Βafta) που εδρεύει στο Λος Αντζελες. «Ως εξαίρετος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός,ο Σον έχει γίνει κινηματογραφικό σύμβολο» σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της Ακαδημίας Πίτερ Μόρις. Ο επόμενος ρόλος του Πεν αναμένεται με το ίδιο ενδιαφέρον, καθώς θα υποδυθεί τον γκέι πολιτικό από το Σαν Φρανσίσκο Χάρβεϊ Μιλκ σε μια ταινία του Γκας βαν Σαντ.