* Ο κ. Ηλίας Κατοπόδης ερωτά:

«Εχω μια απορία για την οποία δεν έχω πάρει σαφή απάντηση από κανέναν ως σήμερα και οι γνώμες των ειδικών διχάζονται. Είμαι 43 ετών, έγγαμος, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο. Παλαιότερα ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας και ως τη λήξη των δραστηριοτήτων μου υπέβαλλα κανονικά δήλωση. Κατά τα τελευταία πέντε έτη, εργαζόμενος πλέον ως μισθωτός,τα εισοδήματά μου δεν ξεπερνούν τις 4.000- 5.000 ετησίως. Για τον λόγο αυτό δεν έχω υποβάλει δήλωση για τα έτη αυτά.Είναι σωστό αυτό; Κάποιοι λένε ότι πρέπει να υποβάλλω δήλωση έστω κι αν δεν έχω καθόλου εισοδήματα».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 61 του ΚΦΕ τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον το ετήσιο φορολογούμενο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και εφόσον έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα. Υποχρεούνται ωστόσο να υποβάλλουν δήλωση ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος εφόσον είναι κύριοι ή κάτοχοι επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ή έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία με τα οποία προσδιορίζεται τεκμαρτώς το εισόδημα.

* Η κυρία Στέλλα Κ. ερωτά: «Διαμένω σε πρώτη κατοικία ιδιοκτησίας μου.Εχω ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθούς + 1.400 ευρώ από συντάξεις.Εξετάζω το ενδεχόμενο να ενοικιάσω την κατοικία που μένω αντί 9.000 ευρώ/ έτος και να μετακομίσω σε νέα, μισθωμένη κατοικία,όπου το ενοίκιο που θα πληρώνω θα είναι 6.600

ευρώ/ έτος.Με έναν πρόχειρο υπολογισμό διαπίστωσα ότι μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμφέρουσα οικονομικώς αφού ο φόρος εισοδήματος θα ξεπερνά τις 4.000 ευρώ.Ισχύει κάτι τέτοιο; Ο φόρος αυτός ή ποσοστό του επιστρέφεται; Θεωρώ παράλογο να μη λαμβάνεται σχεδόν καθόλου υπόψη η δαπάνη των 6.600 ευρώ/ έτος για το ενοίκιό μου».

Απάντηση: Η φορολογική σας επιβάρυνση για το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις ανέρχεται σε 420 ευρώ περίπου, ενώ η φορολογική σας επιβάρυνση με προσθήκη του εισοδήματος από μισθώματα θα ανέλθει σε 3.120

ευρώ περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση 2.700 ευρώ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά 300 ευρώ την ωφέλεια από τη διαφορά των δύο μισθωμάτων.

* Ο κ. Γεώργιος Γκόλας ερωτά:

«Σκέφτομαι να αγοράσω με δάνειο ένα διαμέρισμα ως πρώτη κατοικία σε ποσοστό 50%-50% με τη σύζυγό μου,η οποία όμως δεν εργάζεται,κατά συνέπεια για το οικονομικό έτος 2008 θα δηλώσει μηδενικό εισόδημα.Είναι δυνατόν με μηδενικό εισόδημα να έχει η σύζυγός μου έκπτωση φόρου από τους τόκους ή αυτή χάνεται; Υπάρχει κάποια λύση ώστε να μη χαθεί μέρος της απαλλαγής;».

Απάντηση:

1. Η μείωση του φόρου για τόκους του δανείου θα υπολογιστεί στο 50% αυτών και θα αφορά μόνον εσάς. 2. Μπορείτε να πάρετε το δάνειο στο όνομά σας με εγγυητή τη σύζυγο.

* Η κυρία Γιούλη Αναστασοπούλου ερωτά:

«Το 1995 αγόρασα κατοικία 85 τ.μ., έτους 1972,με δωρεά χρημάτων από συγγενή και γονική παροχή, και απαλλάχθηκα του φόρου μεταβίβασης λόγω πρώτης κατοικίας. Τώρα θέλω να πουλήσω την κατοικία αυτή και να αγοράσω νέα πρώτη κατοικία 84 τ.μ., έτους 2007.Είμαι 30 ετών,άγαμη,και δεν έχει μεταβληθεί η οικογενειακή μου κατάσταση. Θα πρέπει να πληρώσω τώρα τον φόρο τής τότε κατοικίας;Μπορώ να αποδείξω ότι δεν πληροί τις στεγαστικές μου ανάγκες λόγω παλαιότητας; Πληροφοριακά η τωρινή αντικειμενική αξία του διαμερίσματος είναι 92.000 και του καινούργιου 95.000 ευρώ».

Απάντηση: Βασική προϋπόθεση για την αγορά πρώτης κατοικίας για δεύτερη φορά με απαλλαγή από τον φόρο είναι τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα παιδιά του να μην πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Οι δικές σας στεγαστικές ανάγκες καλύπτονται με εμβαδόν κατοικίας 70 τ.μ. Συνεπώς δεν υπάγεστε στη σχετική ρύθμιση του νόμου.

* Ο κ. Γιάννης Χάπας ερωτά: «Μήπως γνωρίζετε αν εκπίπτουν ως δαπάνες τα έξοδα κηδείας που αναλαμβάνει ο κληρονόμος;».

Απάντηση: Τα έξοδα κηδείας δεν αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα ως δαπάνη. Αποτελούν όμως βάρος της κληρονομιάς και αφαιρούνται από την κληρονομιαία περιουσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν δικαιολογητικά για έξοδα κηδείας αφαιρείται ποσό 1.500 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Μεταβίβαση επιχείρησης λόγω συνταξιοδότησης
* Ο κ. Παναγιώτης Τραυλός ερωτά: «Σας παρακαλώ να μου γνωρίσετε τι φορολογική επιβάρυνση προκύπτει σε φόρο εισοδήματος (Φόρος Μεταβιβάσεως Ακινήτων κ.λπ.)όταν ΟΕ με δύο μέλη μεταβιβαστεί στα παιδιά λόγω συνταξιοδότησης. Η εν λόγω εταιρεία έχει ακίνητα αδιάθετα, προερχόμενα από εργολαβικό αντάλλαγμα, και μία πολυκατοικία υπό κατασκευήν με αντιπαροχή».

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του ΚΦΕ, αν μεταβιβαστεί με επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας από γονέα προς τα παιδιά του ή από σύζυγο σε σύζυγο, λόγω συνταξιοδότησης του μεταβιβάζοντος, η μεταβίβαση αυτή δεν υπόκειται σε φόρο υπεραξίας. Η ρύθμιση αυτή ισχύει για μεταβιβάσεις που γίνονται από 1.1.2006 και μετά. Εφόσον τα ακίνητα ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στο νομικό πρόσωπο της ομόρρυθμης εταιρείας δεν γεννάται θέμα υπαγωγής τους σε φόρο μεταβίβασης διότι δεν μεταβάλλεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.