Τ ην αντίθεσή του με την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων στην Ελλάδα το 2010 και όχι νωρίτερα εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Δ.Κρεμαστινός εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς (28 Σεπτεμβρίου). «Δεν συμφωνούμε με την καθυστέρηση εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων.Οταν βλέπεις ότι τα μέτρα αυτά έχουν ωφελήσει τους κατοίκους γειτονικών χωρών και δεν τα εφαρμόζεις άμεσα,είναι σαν να καταδικάζεις ορισμένους ανθρώπους σε θάνατο» δήλωσε.

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία ελάττωση του αριθμού των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Επίσης, θα ωφελήσει χιλιάδες ανθρώπους που εκτίθενται καθημερινά σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Χ.Μπουντούλα: «Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί ταχύτατη αύξηση (εντός 30 λεπτών) της συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων,δυσλειτουργία του ενδοθηλίου,σκλήρυνση των αγγείων,αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης». Ολες αυτές οι μεταβολές ενισχύουν την πιθανότητα πρόκλησης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Κατά συνέπεια- πρόσθεσε- αν κάποιος προσέλθει για φαγητό σε εστιατόριο που καπνίζουν, αυξάνονται οι πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μελέτη που διεξήχθη σε πόλη του Κολοράντο των ΗΠΑ δείχνει ότι το πρώτο έτος μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους του δημόσιους κλειστούς χώρους ο αριθμός των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου μειώθηκε σε σημαντικό βαθμό. Συγκεκριμένα ο αριθμός των εμφραγμάτων υποχώρησε σε 187 ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με 257 που ήταν το προηγούμενο έτος. Απεναντίας, σε άλλη πόλη του Κολοράντο όπου δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία, ο αριθμός των εμφραγμάτων παρέμεινε σταθερός.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην υπέρταση η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Εκτιμάται ότι ως το 2025 περισσότεροι από 1,5 δισ. άνθρωποι θα παρουσιάσουν υπέρταση.

Σημειώνεται ότι η συστολική (μεγάλη) πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 120 mmΗg και η διαστολική (μικρή) τα 80 mm/Ηg. Για να διαγνωστεί η υπέρταση χρειάζεται συνεχής καταγραφή της πίεσης επί ένα εικοσιτετράωρο με ειδικό μηχάνημα (Ηolter). Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση του αλατιού. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως όταν καταναλώνονται τρία γραμμάρια λιγότερα την ημέρα μειώνονται κατά 20% οι θάνατοι από εγκεφαλικά και κατά 15% οι θάνατοι από εμφράγματα.