Προ 20ετίας βρισκόταν μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο Ταμείο Συνοχής ως μία από τις τέσσερις φτωχότερες χώρες-μέλη της (τότε) Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Προ 10ετίας είχε γίνει χώρα-μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Κέλτικος Τίγρης». Τώρα ξανακυλά στα τάρταρα.

Ο λόγος για την Ιρλανδία, που έγινε η πρώτη χώρα της ζώνης του ευρώ που πέφτει επισήμως σε οικονομική ύφεση εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης και του σκασίματος της «φούσκας» των ακινήτων. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου το ιρλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Πρόκειται για το χειρότερο τρίμηνο για την ιρλανδική οικονομία τα τελευταία 60 χρόνια, δηλαδή μεταπολεμικώς. Και συνυπολογιζόμενο με το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%, μας δίνει τον ορισμό της ύφεσης: δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης. Αναλυτές φοβούνται ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα αποφύγουν την ύφεση όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιουλίου- Σεπτεμβρίου), κατά τη διάρκεια του οποίου κορυφώθηκαν και η κούρσα των τιμών του πετρελαίου και η χρηματοοικονομική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το επόμενο 12μηνο η οικονομία της ευρωζώνης έχει πιθανότητα 40% να διολισθήσει σε ύφεση στο σύνολό της!