Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νίκος Σταμπολίδης (δεξιά) σχεδόν αγγίζει τον πίνακα «Η μετανοούσα Μαγδαληνή» προκειμένου να εξηγήσει κάποια λεπτομέρεια της τέχνης του μεγάλου Βενετού Τισιανού Βετσέλιο στους Προέδρους της Ελληνικής και της Ιταλικής Δημοκρατίας κκ. Κάρολο Παπούλια και Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο (αριστερά) κατά τη διάρκεια των προχθεσινών εγκαινίων της έκθεσης «Από τον Τiziano στον Ρietro da Cortona: Το ιερό, ο μύθος, η ποίηση», η οποία θα διαρκέσει ως τις 20 Δεκεμβρίου, επιδιώκοντας να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Μέγας χορηγός της έκθεσης είναι η Lancia. εντός
ΗΡενάτε Τζετ (φωτογραφία) μετά το «Κουαρτέτο» του Μίλερ που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθετεί στο θέατρο Πορεία τις «Βάκχες» του Ευριπίδη. Ο Δημήτρης Τάρλοου , μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στην παράσταση «Τhe Μan Who» πριν από τρία χρόνια, ήταν εκείνος που της ανέθεσε τη σκηνοθεσία του τελευταίου έργου που έγραψε ο αρχαίος τραγικός. Η ίδια λέει: «Εφόσον δεν έχω ελληνική καταγωγή, δεν αισθάνομαι το βάρος που θα αισθανόμουν αν είχα γεννηθεί εδώ. Παρ΄ όλα αυτά γνωρίζω τη σπουδαιότητα αυτού του έργου τέχνης για την ελληνική ιστορία και συνείδηση. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να θέσω ερωτήματα και να μιλήσω για θέματα που απασχολούσαν την κοινωνία τότε αλλά συνεχίζουν να μας απασχολούν και σήμερα». Η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Χειμωνά , ενώ συμμετέχουν οι ηθοποιοί Μπλέιν Ρέινινγκερ, Νίκος Ελευθεριάδης, Ιωάννα Κανελλοπούλου , Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Τάρλοου, Αγλαΐα Παππά κ.ά. Προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 21 Νοεμβρίου. Τ ην εξοικείωση με τα διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα που σημάδεψαν την τέχνη τον 19ο και τον 20ό αιώνα θα επιχειρήσει η έκθεση «Οι Εποχές των Μοντέρνων. Η τέχνη στην Ευρώπη (1900-1960)», στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά εμβληματικά ζωγραφικά έργα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη πορεία των εικαστικών τεχνών παγκοσμίως. Συγκεντρώνοντας 51 κορυφαίους ευρωπαίους καλλιτέχνες, όπως Μονέ,Πικάσο (φωτογραφία), Ερνστ, Πικάμπια, Αντρέ Μαζόν, Μιρό κ.ά., αποτελείται από τρεις βασικές ενότητες που ανταποκρίνονται σε τρεις ιστορικές περιόδουςκινήματα της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης: τις πρωτοπορίες των δεκαετιών 1920-1930 (ντανταϊσμός, σουρεαλισμός, κυβισμός), την άμορφη τέχνη και τη λυρική αφαίρεση των δεκαετιών 1940-1950 και, τέλος, τους ριζοσπαστικούς ρεαλισμούς της δεκαετίας του 1960. Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σεντ Ετιέν, το Κέντρο Πομπιντού, το Μουσείο Πικάσο και άλλους πολιτιστικούς φορείς της Γαλλίας. Η έκθεση του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη θα διαρκέσει από τις 28 Νοεμβρίου 2008 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Η ζωή των Ρομά φωτίζεται αυτές τις ημέρες μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «Τα ταξίδια των Ρομά», αλλά και ένα μικρό κινηματογραφικό αφιέρωμα την επιμέλεια του οποίου έχει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Οι Τόνι Γκάτλιφ, Ροβήρος Μανθούλης (φωτογραφία), Μένιος Δίτσας, Νίκος Αναγνωστόπουλος,Εύα Στεφανή και Μενέλαος Καραμαγγιώλης επιχειρούν να διερευνήσουν μέσα από ντοκυμαντέρ το άλυτο αίνιγμα των Αθιγγάνων στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την περιπλάνηση, τις διώξεις, την προφορική γλώσσα, τα ήθη, τη μουσική παράδοση, την κυκλική αντίληψη του χρόνου, την αναίρεση του θανάτου. Στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, με ελεύθερη είσοδο, στις 29 Σεπτεμβρίου, 7, 9 και 13 Οκτωβρίου.

εκτός
Νικόλ Κίντμαν (φωτογραφία), αυστραλή ηθοποιός, 41 ετών. Δήλωσε σε συνέντευξή της ότι οφείλει τη σύλληψη του παιδιού της στους «γόνιμους καταρράκτες» της πόλης Κουνουνούρα, όπου και έκανε τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας της με τίτλο «Αυστραλία». «Επτά μωρά συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και μόνο ένα ήταν αγόρι.Υπάρχει κάτι στα νερά αυτά,επειδή όλες κολυμπήσαμε στους καταρράκτες της Κουνουνούρα.Ετσι μπορούμε να τα αποκαλούμε γόνιμα νερά» είπε σε συνέντευξή της στο γυναικείο περιοδικό «Αustralian Women΄s Weekly».

Ρόμπερτ Ρέντφορντ (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, 72 ετών. Θα λάβει το Βραβείο Ντόροθι και Λίλιαν Γκις, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 220.500 ευρώ, για τη συνεισφορά του στον χώρο της τέχνης. Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι επίσης ιδρυτής του Ινστιτούτου Sundance, που προωθεί παραγωγές θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου. Το βραβείο, που χρηματοδοτεί η JΡ Μorgan Chase Βank, θεσπίστηκε το 1994 και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν των αδελφών Γκις, οι οποίες ήταν σταρ του βωβού κινηματογράφου. Η απονομή θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου.

Τζέιμς Λιβάιν (φωτογραφία), αμερικανός μαέστρος, 65 ετών. Επέστρεψε στο πόντιουμ της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης για το εναρκτήριο γκαλά μετά την πολύμηνη θεραπεία στην οποία υπεβλήθη, καθώς οι γιατροί είχαν διαγνώσει καρκίνο στον νεφρό. Στη διάρκεια της πρόβας την περασμένη εβδομάδα ο Λιβάιν δήλωσε ενθουσιασμένος με την επιστροφή του: «Αισθάνομαι υπέροχα αλλά και πολύ τυχερός».