Τ ην πεποίθησή του ότι μια συνολική, συμφωνημένη, κατάργηση της διαίρεσης της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι οι πρωταγωνιστές ανταποκριθούν στο ύψος της πρόκλησης και επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση εκφράζει ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας σε άρθρο του που δημοσιεύει η τριμηνιαία πολιτική και οικονομική επιθεώρηση «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική». Η επιθεώρηση φιλοξενεί και άρθρο του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη για λύση του Κυπριακού. Οι απόψεις και των δύο ηγετών συγκλίνουν στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού, αλλά για το πώς θα επιτευχθεί αυτή η λύση ο καθένας το βλέπει από διαφορετική πλευρά.

Κατά τον πρόεδρο Χριστόφια στόχος είναι η εξεύρεση λύσης η οποία θα συμφωνηθεί από Κυπρίους για τους Κυπρίους, σημειώνοντας μάλιστα ότι «σε αυτό εμείς είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι» . Αντιθέτως, ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι η ενοποίηση της Κύπρου θα πρέπει να επιτευχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπονομεύονται ούτε να τίθενται στο περιθώριο οι διακριτές ταυτότητες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά αντίθετα να γίνονται σεβαστές, να διασφαλίζονται και να ενσωματώνονται σε μια διευθέτηση συμμετοχικής διαχείρισης της εξουσίας. Παρά ταύτα αναγνωρίζει ότι η επίτευξη λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συμβάλει στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα απομακρύνει τη σκιά που το Κυπριακό ρίχνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του προέδρου Χριστόφια για την Τουρκία. Αφού επαναλαμβάνει ότι η Αγκυρα κρατάει το «κλειδί» των εξελίξεων για την Κύπρο και υπενθυμίζει ότι η Μεγαλόνησος έδωσε τη συγκατάθεσή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δεν παραλείπει ωστόσο να υπογραμμίσει ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια ένταξη όμως, όπως προσθέτει, σύμφωνα με τα θεσμικά ισχύοντα της ΕΕ, χωρίς εξαιρέσεις και ειδικές ρυθμίσεις: «Ενταξη με εκπτώσεις ή α λα καρτ δεν μπορεί να υπάρξει για κανέναν υποψήφιο» γράφει συγκεκριμένα.