Το Κογκρέσο έδωσε, κατ΄ αρχήν, χθες τη συγκατάθεσή του για υιοθέτηση του πακέτου Πόλσον – Μπερνάνκι για τη διάσωση του αμερικανικού πιστωτικού συστήματος και την έξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Μπους και τους δύο υποψηφίους Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακ Κέιν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντομπ, που δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες, υπήρξε «θεμελιακή συμφωνία» σε μια «σειρά από αρχές», έτσι ώστε, όπως εξήγησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μπένετ, «να έχουμε ένα σχέδιο που μπορεί να περάσει και από τη Βουλή των αντιπροσώπων και των γερουσιαστών, καθώς και να υπογραφεί από τον πρόεδρο».
Ο κ. Μπους απευθυνόμενος στο έθνος του την Τετάρτη το βράδυ έδωσε τον τόνο. «Ολη η οικονομία μας κινδυνεύει» είπε. Παρ΄ όλο που «εγώ είμαι φανατικός οπαδός της ελεύθερης επιχείρησης» και άρα «η φυσική μου κλίση θα ήταν να αντιταχθώ σε μια κυβερνητική παρέμβαση», τώρα «δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες», είπε. «Χωρίς άμεση δράση από την κυβέρνηση» η Αμερική θα μπορούσε να γνωρίσει ένα καταστρεπτικό σενάριο. «Περισσότερες τράπεζες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν, το χρηματιστήριο να πέσει ακόμη περισσότερο,πράγμα που θα απαξίωνε τις συντάξεις σας» είπε στους συμπατριώτες του, ενώ «περισσότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν και εκατομμύρια Αμερικανοί να χάσουν τη δουλειά τους και τελικά (…) ολόκληρη η χώρα μας θα μπορούσε να μπει σε μακρόχρονη και οδυνηρή ύφεση». Στη διαπίστωση είχαν συμφωνήσει και οι υποψήφιοι πρόεδροι. «Το σχέδιο που προτείνεται στο Κογκρέσο από τη διοίκηση Μπους πάσχει, αλλά η προσπάθεια για να προστατευθεί η αμερικανική οικονομία δεν πρέπει να αποτύχει» είπαν σε κοινή τους ανακοίνωση. «Είναι ώρα να υψωθούμε επάνω από τις πολιτικές μας διαφορές για το καλό της χώρας. Δεν μπορούμε να διακινδυνέψουμε μια οικονομική καταστροφή» ομολόγησαν. Ωστόσο ο κ. Ομπάμα και το Δημοκρατικό Κόμμα επέκριναν το κυβερνητικό σχέδιο κυρίως για τις συγκεκριμένες διευθετήσεις. «Είναι σκαν δαλώδες να βρισκόμαστε σε μια θέση όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να φέρουν το βάρος από την απληστία και την ανευθυνότητα που επικρατεί στη Γουόλ Στριτ και στην Ουάσιγκτον» είπε ο κ. Ομπάμα.
Ετσι, η πλειονότητα των Δημοκρατικών του Κογκρέσου προσπάθησε να βάλει περιορισμούς στο σχέδιο. Στην κυβερνητική πρόταση να αναλάβει το κράτος ένα τμήμα των «σάπιων» δανείων των τραπεζών, με την έγκριση ποσού 700 δισ. δολαρίων, οι Δημοκρατικοί αντιπρότειναν, πρώτον, να μεταφερθεί ένα τμήμα των οριστικών ζημιών στους ίδιους τους τραπεζίτες, μέσα από την απόκτηση από το Δημόσιο τμημάτων του κεφαλαίου τους. Κατά δεύτερον, το Κογκρέσο δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να εκδώσει λευκή επιταγή στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, αλλά να τη συνοδεύσει από μια ανώτατη επιτροπή ελέγχου. Κατά τρίτον, τα στελέχη των επιχειρήσεων που παίρνουν τόσο τεράστιες αμοιβές και οδηγούν σε τέτοιες καταστροφές θα έπρεπε να υποστούν και αυτά τις επιπτώσεις, ενώ και οι εταιρείες που θα επωφεληθούν από το «πακέτο» θα έπρεπε να εξαναγκαστούν να είναι πιο διάφανες λογιστικά. Τέλος, ένα τμήμα των Δημοκρατικών θα ήθελε το πακέτο των ενισχύσεων να μην απευθυνθεί μόνο στην ενίσχυση του παραπαίοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στα ίδια τα θύματα της κρίσης, που είναι τα νοικοκυριά- κυρίως όσα έχασαν ή θα χάσουν τα σπίτια τους.
Ο ακριβής συμβιβασμός δεν έγινε ακόμη γνωστός. Ωστόσο η κρίση σίγουρα δεν είναι μόνο αμερικανική. Χθες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως το κράτος εγγυάται «ό,τι και να συμβεί,την ασφάλεια και τη συνέχεια» του γαλλικού τραπεζικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ κάλεσε σε πραγματική διεθνή ρύθμιση και όχι απλές «εκκλήσεις στην ηθικολογία ενάντια στην κερδοσκοπία ή στις υπερβολές της» ή «νέες δηλώσεις προθέσεων ή και καλέσματα για αυτορρύθμιση των αγορών» προσθέτοντας: «Αν μερικοί λένε ότι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ,θα έπρεπε να αναρωτηθούν μήπως το φως αυτό είναι απλώς τα φώτα του τρένου που έρχεται ανάποδα».
Με «πορτοκαλί» περνά το «πακέτο Πόλσον»
Το Κογκρέσο έδωσε, κατ΄ αρχήν, χθες τη συγκατάθεσή του για υιοθέτηση του πακέτου Πόλσον - Μπερνάνκι για τη διάσωση του αμερικανικού πιστωτικού συστήματος και την έξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Μπους και τους δύο υποψηφίους Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακ Κέιν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντομπ, που δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες, υπήρξε «θεμελιακή συμφωνία» σε μια «σειρά από αρχές», ...
Το Κογκρέσο έδωσε, κατ΄ αρχήν, χθες τη συγκατάθεσή του για υιοθέτηση του πακέτου Πόλσον - Μπερνάνκι για τη διάσωση του αμερικανικού πιστωτικού συστήματος και την έξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως διευκρινίστηκε στη συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Μπους και τους δύο υποψηφίους Μπαράκ Ομπάμα και Τζον Μακ Κέιν. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο γερουσιαστή Κρίστοφερ Ντομπ, που δεν διευκρίνισε τις λεπτομέρειες, υπήρξε «θεμελιακή συμφωνία» σε μια «σειρά από αρχές», ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.