Τ ην εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση είναι ασφαλές επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Εmporiki Βank 1907-2007: Εναλλαγές ταυτότητας και μετασχηματισμοί». Ο υπουργός, αν και παραδέχθηκε ότι η αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, επεσήμανε ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς από τη μία πλευρά δεν είναι εκτεθειμένο σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου και από την άλλη διατηρεί σταθερή και ισχυρή παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Αναφερόμενος στην Εmporiki Βank σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα κόμματα εξουσίας πρέπει να στηρίζουν το έργο των προκατόχων τους και όχι να το γκρεμίζουν, σημειώνοντας ότι το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ακολούθησε το σχέδιο που είχε χαράξει το ΠαΣοΚ για την αποκρατικοποίηση της τράπεζας.

«Η πολιτική αποκρατικοποιήσεων που ακολουθήσαμε ενίσχυσε το τραπεζικό σύστημα.Είναι μια πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε με δύσκολες αποφάσεις από τη δική μας κυβέρνηση.Είναι μια απόδειξη ότι πρέπει να συνεχίζουμε ο ένας το έργο του άλλου και όχι να το γκρεμίζουμε» υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης.

Την πεποίθηση ότι η τρέχουσα κρίση θα προκαλέσει σημαντικές εξελίξεις στις οικονομίες και στον τραπεζικό κλάδο εξέφρασε ο πρόεδρος της Credit Αgricole, βασικού μετόχου της Εμπορικής Τράπεζας, κ. Rene Carron. «Η Ιστορία μάς δείχνει ότι όλες οι μεγάλες εξελίξεις είχαν αφετηρία μια μεγάλη κρίση» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι στο σημερινό περιβάλλον έχουν δημιουργηθεί επενδυτικές ευκαιρίες. Οσον αφορά τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στον όμιλο της Credit Αgricole, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κόστισε στην τράπεζα «από 40 εκατ.ευρώ έως 6 δισ.ευρώ.Εσείς διαλέξτε.Οι λογιστικοί κανόνες έκαναν την κρίση μεγαλύτερη».