ΑΡΚΤΙΚΗ. Το καλοκαίρι στο Βόρειο Ημισφαίριο τελείωσε και οι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τον θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική βρέθηκαν για άλλη μία φορά στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουν απογοητευτικά αποτελέσματα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ενα από αυτά είναι η έξαρση του θλιβερού φαινομένου του κανιβαλισμού μεταξύ των πολικών αρκούδων.

«Ο πάγος στην Αρκτική είναι περισσότερο από 30% κάτω από το ποσοστό που εθεωρείτο φυσιολογικό για την περιοχή» δήλωσε ο Γουόλτ Μέιερ, επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική ισοδυναμεί με καταστροφή για τις πολικές αρκούδες» λέει η Κάσι Σίγκελ του Αμερικανικού Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα. Και προσθέτει: «Από τον θαλάσσιο πάγο εξαρτώνται όλες οι σημαντικές συμπεριφορές τους και όσο λιώνει ο πάγος και η υπερθέρμανση του πλανήτη μεταμορφώνει την Αρκτική, οι πολικές αρκούδες λιμοκτονούν,πνίγονται. Καταφεύγουν στον κανιβαλισμόδιότι δεν έχουν πρόσβαση στις συνήθεις πηγές τροφής και δεν μπορούν να διανύσουν με ευκολία τις μεγάλες αποστάσεις που διένυαν παλαιότερα». Οι αναφορές για τις πεινασμένες πολικές αρκούδες, οι οποίες αλληλοεπιτίθενται και τρώνε η μία την άλλη, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στη Βόρεια Αλάσκα το 2004, όταν μια αρσενική πολιτική αρκούδα επιτέθηκε στη φωλιά μιας θηλυκής, τη σκότωσε και την έφαγε. Το συγκεκριμένο περιστατικό καταγράφηκε μάλιστα από κινηματογραφικό συνεργείο.

Από τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Εσωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών πρόσθεσε επισήμως την πολιτική αρκούδα στον κατάλογο με τα απειλούμενα είδη. Ο πάγος της Αρκτικής συμβάλλει στη ρύθμιση του κλίματος σε πολλά άλλα σημεία του πλανήτη. Ποιο όμως είναι το μέλλον του; Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε μόλις πέντε χρόνια από σήμερα στην Αρκτική δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η Αρκτική είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο. Και αυτό το καναρίνι σίγουρα έχει προβλήματα…» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μέιερ.