Το «τοπίο στην ομίχλη» στο Σκοπιανό δεν ξεκαθάρισε ούτε χθες στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον Μάθιου Νίμιτς . Η υπουργός Εξωτερικών, η οποία χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» , δήλωσε ότι θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα (δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για τις 6 Οκτωβρίου στη Γενεύη), όπου δεν αποκλείεται ο ειδικός διαμεσολαβητής να καταθέσει την τελική του πρόταση, η οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα κινείται στη λογική της «ασαφούς λύσεως» την οποία θα μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Νίμιτς επρόκειτο να συναντηθεί αργά χθες και με τον σκοπιανό πρόεδρο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συζήτηση της κυρίας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, όπου εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Στις δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το τελευταίο πακέτο ιδεών που κατέθεσε στους διαπραγματευτές, στο οποίο προβλέπεται η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» ως αντάλλαγμα στην αποδοχή εκ μέρους των Σκοπίων ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ανέφερε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες». Ο κ. Νίμιτς πάντως επεχείρησε να ξεφύγει από τη σχετική ερώτηση με λεκτικούς ελιγμούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αναζητείται επιθετικός προσδιορισμός για τους πολίτες του κράτους και όχι για «τις εθνικές (σ.σ.: ethnic) και προσωπικές ταυτότητες λαών» .

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι και στον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό αυτού είναι ότι ο σκοπιανός πρόεδρος σκόπευε να συναντηθεί με τον κ. Νίμιτς χωρίς την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι , στενού συνεργάτη του κ. Γκρούεφσκι. Σε ανακοίνωση πάντως του πρωθυπουργικού γραφείου στα Σκόπια, καθίσταται σαφές ότι αν ο κ. Τσερβενκόφσκι καταλήξει σε «δίκαιο συμβιβασμό» τότε «υπάρχει ετοιμότητα άμεσα να τεθεί σε δημοψήφισμα». Ο κ. Μιλόσοσκι είχε πάντως συνάντηση με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ονομασίας και της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

Σε άλλη μία ένδειξη του ισχυρού άξονα ΣκοπίωνΑγκυρας, ο κ. Τσερβενκόφσκι συναντήθηκε και με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η πΓΔΜ μπορεί να υπολογίζει στη σθεναρή και ολοκληρωτική στήριξη της χώρας του, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι σύντομα θα εξαλειφθεί το «μοναδικό εμπόδιο» για την ένταξη της πΓΔΜ το ΝΑΤΟ, υπονοώντας προφανώς το ελληνικό βέτο.