«Κρητικό Βατοπαίδι» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος την απεμπόληση της διεκδίκησης από το Δημόσιο εκτάσεων στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου Κρήτης, υπέρ της Μονής Τοπλού η οποία προχώρησε στην εκποίηση χιλιάδων στρεμμάτων γης προς τουριστική αξιοποίηση. Για «σκάνδαλο της Μονής Τοπλού» έκανε λόγο χθες ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου στη Βουλή, το οποίο «ξεκίνησε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση Σημίτηκαι τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ». Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για έκταση 30.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει έναν μοναδικό για τη Μεσόγειο αρχαιολογικό χώρο, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, περιοχή Νatura- και το περίφημο φοινικόδασος Βάιενώ ο χώρος έχει και στρατηγική σημασία, μια και στο άκρο του κάβου αυτού υπάρχει η ελληνική βάση υποβρυχίων στο Κυριαμάδι.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει τις επόμενες ημέρες τον φάκελο με την υπόθεση της Τοπλού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. «Η κατάσταση έχει φθάσει πια στο απροχώρητο.Συνεχίζοντας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Καραμανλή θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλον τον εθνικό πλούτο» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Η μονή αυτή έχει μόνο έναν μοναχό, έναν ηγούμενο, τον αδελφό Φιλόθεο, ο οποίος δημιουργεί το ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή», το 1992, προκειμένου να διαχειριστεί τις εκτάσεις των 30.000 στρεμμάτων, αλλά η μεταβίβαση «είναι άκυρη διότι δεν υπάρχει κοινή Υπουργική Απόφαση» επισημαίνει ο κ. Αλαβάνος. Επίσης, άδεια του νομάρχη βγαίνει το 1998, έπειτα από έξι χρόνια, και υπάρχει στα έγγραφα, ενώ κατά την ελληνική νομοθεσία χρειάζεται εγκρίσεις από τη Δασική Υπηρεσία, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από μια σειρά άλλες υπηρεσίες, αλλά δεν υπάρχει τίποτε απ΄ αυτά. Μετά γίνεται το προσύμφωνο, του ιδρύματος πια, με την εταιρεία Loyalward Ltd., η οποία προχωρεί στον σχεδιασμό της και το 2007 παίρνει έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, 7.000 κλινών και για την κατασκευή γηπέδων γκολφ, σε μια περιοχή που είναι εξαιρετική ξηροθερμική. Ηδη, όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση για τη διάσωση αυτής της περιοχής.