Πέρυσι τα στελέχη του Σίτι ενθυλάκωσαν «πακέτα» ύψους 8,5 δισ. στερλινών (10,7 δισ. ευρώ)
Θ ύμα της πιστωτικής κρίσης φαίνεται ότι θα πέσει το σύστημα αμοιβών- ο όρος «αποζημίωση», όταν μιλάμε για αποδοχές traders και τραπεζιτών, έχει γίνει τραγικά ειρωνικός…- των μεγαλοστελεχών του Σίτι του Λονδίνου.
Γιατί εδώ και λίγες εβδομάδες οι αρμόδιες εποπτικές αρχές για τις επιχειρήσεις παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσον τα περιλάλητα μπόνους, τα «stock options» και τα άλλα σοφιστικέ και γενναιόδωρα «πακέτα» με τα οποία αμείβονται τα μεγαλοστελέχη συνιστούν όχι μόνο κίνητρα για περισσότερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εργασία των μάνατζερ, αλλά και κίνητρα για ανάληψη επενδυτικών κινδύνων που μπορεί να εξελιχθούν σε απειλή για την ίδια την επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Τimes» του Λονδίνου, η αρμόδια αρχή (FSΑ) μελετά το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τις τράπεζες και εν γένει τις επιχειρήσεις του Σίτι που χορηγούν μπόνους να διατηρούν επιπλέον αποθεματικά κεφάλαια. Επιπλέον, σε περίπτωση που οι ανταμοιβές αυτές αφορούν μετοχές, μελετάται το ενδεχόμενο να απαγορεύεται στους ανταμειφθέντες να τις ρευστοποιούν προτού παρέλθουν αρκετά έτη. Στόχος της FSΑ είναι βεβαίως να ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα των στελεχών με εκείνα των μετόχων και εν γένει των μακροπρόθεσμων επενδυτών της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τέλος, πρόθεση της FSΑ είναι οι εργαζόμενοι σε κλάδους χαμηλού ρίσκου, όπως είναι οι διαχειριστές προσωπικών περιουσιών, να λαμβάνουν περισσότερα μπόνους, ενώ οι εργαζόμενοι σε κλάδους υψηλού ρίσκου,/όπως είναι οι traders σύνθετων επενδυτικών προϊόντων, να αμείβονται συγκριτικά λιγότερο.
Ο πρόεδρος της FSΑ, βαρόνος Τέρνερ του Ετσινσγουελ, δήλωσε ότι η εποπτική αρχή θα ζητήσει διευκρινίσεις για τα μπόνους που χορηγούν οι τράπεζες του Σίτι, για να διαπιστώσει αν οι διαχειριστές κεφαλαίων αμείβονται για κέρδη που στο μέλλον θα αποδειχθούν…
«απατηλά». Ο βαρόνος πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες καταβάλλονται τα μπόνους, όπως επίσης με τις πληροφορίες και τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγούνται αυτές οι ανταμοιβές από τις τράπεζες…». Ο προκάτοχος του βαρόνου Τέρνερ, σερ Κάλουμ Μακ Κάρθι, είχε από τον περασμένο Ιούνιο προαναγγείλει στενότερους ελέγχους της FSΑ στα «πακέτα» με τα οποία αμείβονται οι μάνατζερ και οι traders, ενώ ορισμένα εργατικά συνδικάτα αλλά και πολιτικοί της Βρετανίας έχουν απευθύνει εκκλήσεις για πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις ανταμοιβές των εργαζομένων στο Σίτι. O γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Ντέρεκ Σίμσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι η τάση των διαχειριστών κεφαλαίων για ρίσκο έχει καταστρέψει πολλούς ανθρώπους. «Εκείνο που επιδιώκουν τώρα οι τραπεζίτες του Σίτι είναι να μοιραστούν τις ζημιές τους, όμως όταν αποκόμιζαν τεράστια κέρδη και μπόνους δεν είχαν καμία διάθεση μοιρασιάς. Αν δεν καταφέρετε να μεταρρυθμίσετε και να ελέγξετε το σύστημα των μπόνους, τότε φορολογήστε το με θάρρος» είπε χαρακτηριστικά ο Σίμσον. Γιατί είναι παγκοίνως γνωστό ότι τα μπόνους και τα κάθε λογής «πακέτα» αποδοχών είναι εδώ και χρόνια η βασική και ουσιαστική μέθοδος πληρωμής των μεγαλοστελεχών του Σίτι. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών, πέρυσι οι τράπεζες και οι άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες του Σίτι κατέβαλαν στα στελέχη τους μπόνους που φθάνουν τα 8,5 δισ. στερλίνες συνολικά (10,7 δισ. ευρώ).
Ε υλόγως θα αναλογιζόταν κανείς μήπως εν καιρώ κρίσεως του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος η συζήτηση περί μπόνους στους διαχειριστές του νοσούντος συστήματος είναι εξωφρενική. Και όμως, όπως σημειώνουν οι «London Τimes», οι βασικές αμοιβές των στελεχών του Σίτι πιθανότατα θα μειωθούν εφέτος, αλλά τα μπόνους που έχουν συμφωνηθεί θα καταβληθούν κανονικά. Αλλωστε τα περισσότερα έχουν καταβληθεί ήδη τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους! Επιπλέον, πολλοί θεσμικοί μέτοχοι εταιρειών του Σίτι εκφράζουν τον φόβο μήπως οι έλεγχοι που θέλει να επιβάλει η FSΑ στα «πακέτα» ανταμοιβής των στελεχών…
«τρομάξουν τα μεγάλα ταλέντα» και εν τέλει «πλήξουν το Λονδίνο ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο». Είναι προφανές ότι πολλοί δεν έχουν «χορτάσει» ακόμη την κρίση: θέλουν κι άλλο!