Α πό τις πτυχώσεις του ενδύματος ξεπροβάλλει η άκρη του ποδιού της θεάς Αρτέμιδος και αυτό το κομμάτι μαρμάρου αναδεικνύεται αμέσως σε πολύτιμο αντικείμενο. Πρόκειται για ένα ανάγλυφο τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, από τον λίθο VΙ συγκεκριμένα, με μήκος 0,35 μ. και πλάτος 0,34 μ., το οποίο ήρθε στην Ελλάδα από την αρχαιολογική συλλογή του Α. Σαλίνας στο Παλέρμο. Το τμήμα της ζωφόρου βρίσκεται ήδη στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στο οποίο εκτίθεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι. Επαναπατρισθείσες αρχαιότητες», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα το πρωί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.

Από το 1995 το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού είχε έρθει σε διερευνητικές επαφές με το αντίστοιχο ιταλικό υπουργείο για τη δυνατότητα επιστροφής του σπαράγματος στην Ελλάδα και για την επανένωσή του με τον υπόλοιπο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνος, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατή η συμφωνία με την ευκαιρία της επίσκεψης του ιταλού προέδρου. Οσο για το υπόλοιπο του λίθου, με παράσταση έξι μορφών, βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Οπως ανακοινώθηκε χθες εξάλλου από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, δύο ακόμη μικρά θραύσματα του Παρθενώνα θα επιστραφούν τον Οκτώβριο από τα Μουσεία του Βατικανού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 74 αρχαία αντικείμενα, που προέρχονται από λαθρανασκαφές στην Ιταλία, εντοπίστηκαν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά τελικώς επαναπατρίστηκαν. Παράλληλα παρουσιάζονται και επιλεγμένα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα, που είχαν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα και επιστράφηκαν πρόσφατα κατόπιν της επιτυχούς διεκδίκησής τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το χρυσό στεφάνι από τη Μακεδονία που επιστράφηκε από το Μουσείο Γκετί αφού είχε παράνομα εξαχθεί από την Ελλάδα και παράνομα επίσης αγοραστεί, αλλά και το τμήμα της μαρμάρινης ανάγλυφης στήλης της Βραυρώνας την οποία αναγκάστηκε να επιστρέψει η αμερικανίδα συλλέκτρια Σέλμπι Γουάιτ, αφού είχε διαπιστωθεί ότι το άλλο μισό της βρισκόταν στην Ελλάδα.

«Με αυτή τη χειρονομία τόσο η ιταλική κυβέρνηση όσο και το μουσείο Σαλίνας αναγνωρίζουν έμπρακτα τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε χθες ο κ. Λιάπης προσθέτοντας: « Θα μπορούσα να πω ότι υπό μιαν έννοια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι το μουσείου ενός μεγάλου νόστου».

Η έκθεση στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως θα διαρκέσει τρεις μήνες και θα είναι ανοικτή καθημερινά από τις 10.00 ως τις 18.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στο πλαίσιο της έκθεσης εξάλλου οργανώνεται σήμερα και αύριο στο μουσείο διημερίδα με θέμα: «Η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και η διεκδίκησή τους».