Ηεμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται.
Στο στόχαστρο των μεταρρυθμίσεων θα βρεθούν πρωτίστως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι λογιστές, οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι νοσοκομειακοί, οι διαμεταφορείς και πλήθος άλλων επαγγελμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ή είναι κλειστά. Επίσης θα προωθηθεί η απελευθέρωση των υπηρεσιών, όπως εκείνες του τομέα της ψυχαγωγίας, οι υπηρεσίες πιστοποίησης και δοκιμών, επισκευής, συντήρησης και ασφάλειας γραφείων, οι υπηρεσίες εξεύρεσης προσωπικού και τα γραφεία εμπορικών πρακτόρων. Επίσης θα απελευθερωθούν οι υπηρεσίες παροχής νομικών και φορολογικών υποθέσεων, οι υπηρεσίες κατασκευών, οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών στο σπίτι κτλ.
Οι αλλαγές αυτές υπαγορεύονται ουσιαστικά από την ΕΕ, η οποία πιέζει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τους «27» στον δρόμο της αντιμετώπισης του διεθνούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2009 και για να γίνει αυτό απαιτείται πλήθος θεσμικών αλλαγών και ευρύς διάλογος με τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.
Καθυστερήσεις
Το υπουργείο Οικονομίας είχε ξεκινήσει την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (το οποίο έπρεπε να είναι έτοιμο από τον περασμένο Μάιο) και το υπουργείο Παιδείας την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την επαγγελματική κατάρτιση. Ταυτόχρονα, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης ασχολήθηκαν με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και τη μείωση του διοικητικού βάρους. Στη συνέχεια όμως (από τις αρχές του καλοκαιριού) τα θέματα αυτά «κάθησαν», οι συσκέψεις των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών αραίωσαν, και τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα αυτά ώστε να μην οδηγηθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτονόητο είναι ότι η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, οπότε οι έλληνες επαγγελματίες θα επωφεληθούν από το γεγονός ότι θα απλουστευθούν οι διαδικασίες άσκησης του επαγγέλματός τους σε άλλες χώρες-μέλη.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-2010 θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Χθες ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης και ότι εστιάζει τόσο στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τις συγκεκριμένες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τη χώρα μας όσο και στον σχεδιασμό συγκεκριμένων μελλοντικών δράσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κατάρτιση του Προγράμματος γίνεται την ίδια ώρα που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων ετών.
Οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις, ανέφερε, έχουν επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία και μάλιστα περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και την Ελλάδα, αλλά λόγω των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν «αυξημένες αντιστάσεις» κατά την τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, σημείωσε.
Ωστόσο από πέρυσι τον Οκτώβριο που είχε υποβληθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2005-2008 οι λεγόμενες «αυξημένες αντιστάσεις» έχουν εξανεμιστεί. Πέρυσι στο εν λόγω πρόγραμμα αναφερόταν ότι το δημόσιο έλλειμμα θα διαμορφωνόταν το 2007 στο 2,5%, αλλά ήδη είναι γνωστό ότι ξεπέρασε το 3%. Εξάλλου πέρυσι προβλεπόταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 4%, αλλά ήδη αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 3,5%.
Στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων θα γίνονται εκτενείς αναφορές στα μέτρα προώθησης της απασχόλησης (ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών), στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στη μείωση του διοικητικού βάρους, στις δράσεις τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ισότητα ανδρών και γυναικών κτλ.
Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι «η απάντηση που θα χρησιμοποιηθεί ως αντίδοτο στη διεθνή κρίση δεν είναι δυνατόν να εξακολουθεί να σχετίζεται με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και κυρίως αυτών που αφορούν το κοινωνικό κράτος και την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.Τέτοιες επιλογές οδηγούν σε πολιτικές κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδες και σε πολιτικούς που τους ταιριάζει περισσότερο ο ρόλος του “πλασιέ”».
Ως το 2010 θα ολοκληρωθεί το άνοιγμα για 34 κατηγορίες
Ηεμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται. Στο στόχαστρο των μεταρρυθμίσεων θα βρεθούν πρωτίστως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι λογιστές, οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι νοσοκομειακοί, οι διαμεταφορείς και πλήθος άλλων επαγγελμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ή είναι κλειστά.
Ηεμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010, η κατάρτιση του οποίου ολοκληρώνεται. Στο στόχαστρο των μεταρρυθμίσεων θα βρεθούν πρωτίστως οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι λογιστές, οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι νοσοκομειακοί, οι διαμεταφορείς και πλήθος άλλων επαγγελμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ή είναι κλειστά.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.