Από ένα μεταμεσονύκτιο τηλεφώνημα σε μια… πιτσαρία στη Θεσσαλονίκη η Αστυνομία ανακάλυψε τους απαγωγείς του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά πριν από τρεις μήνες στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα αυτό το τηλεφώνημα είχε οδηγήσει αρχικά τους αστυνομικούς να θεωρούν πιθανούς απαγωγείς του πρώην πρόεδρου του ΣΕΒ Θεσσαλονίκης τον μάγειρο ή τους… διανομείς της πιτσαρίας.

Τα μυστικά και το άγνωστο παρασκήνιο της διαλεύκανσης της απαγωγής του κ. Μυλωνά που οδήγησαν στη σύλληψη του 41χρονου κακοποιού Β. Παλαιοκώστα και των συνεργών του αποκαλύπτονται σε απόρρητο έγγραφο της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Οπως προκύπτει, η Αστυνομία, προκειμένου να βρει τους δράστες προχώρησε σε υποκλοπές συνδιαλέξεων, σε παρακολούθηση των κλήσεων 52 τηλεφώνων, ενώ για πολλές εβδομάδες έψαχνε τους απαγωγείς ακόμη και σε στέκια αλλοδαπών στην πλατεία Ομονοίας!

Η απαγωγή του 49χρονου επιχειρηματία σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008 έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και τον ίδιο τον μετέφεραν οι απαγωγείς- όπως προέκυψε εκ των υστέρων- σε εξοχική κατοικία στην περιοχή Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μυλωνάς αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου αφού οι συγγενείς του παρέδωσαν στους απαγωγείς του λύτρα ύψους 10.800.000 ευρώ. Η Αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση και προχώρησε στη σύλληψη των δραστών στις 20 Αυγούστου 2008. Τότε διαπιστώθηκε ότι δράστες της απαγωγής του κ. Μυλωνά ήταν ο Β. Παλαιοκώστας και άλλα τέσσερα άτομα, εκ των οποίων δύο ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ένας ήταν σεσημασμένος για κλοπές, ενώ ο τέταρτος ήταν κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων. Ολοι είχαν γνωριστεί με τον Παλαιοκώστα στις φυλακές Διαβατών και Κορυδαλλού όπου είχαν κρατηθεί ανά περιόδους τα τελευταία χρόνια. Για την υπόθεση απαγωγής του κ. Μυλωνά κατηγορήθηκαν άλλα τέσσερα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, διαδραμάτισαν «υποστηρικτικό ρόλο» στην απαγωγή.

Εκείνο το οποίο δεν είχε διευκρινισθεί ως σήμερα ούτε από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά ούτε και από άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση, είναι πώς η Αστυνομία έπιασε την άκρη του νήματος που οδηγούσε στον Παλαιοκώστα και στους συνεργούς του. Αρχικώς είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για κάποιον «άνθρωπο που μίλησε από τις φυλακές» ή για έρευνα που έγινε από τραπεζικούς σε σχέση με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα τα οποία είχαν δοθεί ως λύτρα στους απαγωγείς…

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική και προκύπτει από 10σέλιδο έγγραφο το οποίο συνέταξε στις 22 Αυγούστου 2008 η Αστυνομία και απέστειλε στις δικαστικές αρχές σε σχέση με τις πολυήμερες έρευνές της για τη σύλληψη των δραστών. Εκεί περιγράφεται το «κόλπο» της ΕΛ.ΑΣ. με την πιτσαρία της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., οι απαγωγείς από την πρώτη ημέρα της απαγωγής του κ. Μυλωνά ως και την απελευθέρωσή του χρησιμοποίησαν οκτώ καρτοκινητά που ήταν προφανώς «μιας χρήσης» για να μην εντοπισθούν. Η Αστυνομία ζήτησε την άρση απορρήτου επικοινωνιών για 52 τηλέφωνα για τα οποία υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζονταν με αυτά των απαγωγέων χωρίς κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Το μόνο αξιοσημείωτο που ανακάλυψε η Αστυνομία ήταν ότι πολλές από τις κάρτες SΙΜ των κινητών των απαγωγέων είχαν αγορασθεί στο ίδιο «εμπορικό πακέτο» από μεγάλο κατάστημα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών στη Θεσσαλονίκη.

Οι αξιωματικοί της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης οι οποίοι χειρίστηκαν την υπόθεση εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο πρώτο τηλέφωνο που έκαναν οι απαγωγείς προς τη σύζυγο του κ. Μυλωνά το ίδιο βράδυ της απαγωγής- δηλαδή στις 9 Ιουνίου 2008-όταν την ενημέρωναν για το πού είχαν εγκαταλείψει το αυτοκίνητο του επιχειρηματία. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.όπως προκύπτει από το απόρρητο έγγραφο- διαπίστωσαν ότι η κλήση είχε γίνει από ένα κινητό τηλέφωνο (το πρώτο από τα οκτώ που χρησιμοποιήθηκαν συνολικά) με αριθμό 6979 4634… που ήταν προφανώς καρτοκινητό και ουδέποτε ξαναχρησιμοποιήθηκε από τους απαγωγείς, προκειμένου να μην εντοπισθούν.

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του συγκεκριμένου καρτοκινητού τηλεφώνου αποκάλυψε το μοιραίο λάθος των απαγωγέων το οποίο έγινε και… οδηγός των ερευνών της Αστυνομίας. Οπως μνημονεύεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. «το τηλέφωνο αυτό από το οποίο έγινε η πρώτη κλήση προς την κυρία Μυλωνά είχε ενεργοποιηθεί στις 15 Μαΐου του 2008 και ώρα 20.37,πραγματοποιώντας κλήση σε σταθερό τηλέφωνο το οποίο ανήκε σε πιτσαρία της περιοχής Θέρμης στη Θεσσαλονίκη».

Αυτό το στοιχείο προκάλεσε «συναγερμό» στην ΕΛ.ΑΣ. Από την επομένη της απαγωγής του κ. Μυλωνά οι αξιωματικοί με απόλυτη μυστικότητα ξεκίνησαν έρευνες «στην πιτσαρία η οποία ίσως έκρυβε το μυστικό της απαγωγής» για να διαπιστωθεί «τι συνδέει τους απαγωγείς με το κατάστημα της Θέρμης».

Ο υπεύθυνος της πιτσαρίας αφηγήθηκε στο «Βήμα»: «Την επομένη της απαγωγής του κ. Μυλωνά με επισκέφθηκαν αστυνομικοί της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και άρχισαν να με ρωτούν για τους υπαλλήλους που απασχολούσα εκείνες τις ημέρες, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.Ερεύνησαν τα στοιχεία τουλάχιστον 20-25 πρώην και νυν υπαλλήλων μου. Μάλιστα με ρωτούσαν γιατί κάποιοι από αυτούς είχαν φύγει και έκαναν ερωτήσεις για το παρελθόν τους ή τη συμπεριφορά τους. Φαίνεται να έψαχναν αν κάποιος από αυτούς είχε ποινικό παρελθόν». Επιπλέον, πρόσθεσε ο υπεύθυνος του καταστήματος, «στο τέλος μού ζήτησαν και τη λίστα που τηρούσα με τους πελάτες του καταστήματος, για τους οποίους ακολούθησε νέος έλεγχος»…