Το ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), είναι χημική ένωση που παράγεται στα τρόφιμα με φυσικό τρόπο κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, π.χ. ψήσιμο στον φούρνο, στη σχάρα ή τηγάνισμα. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανώς και στους ανθρώπους. Αν και το ακρυλαμίδιο αποτελεί μέρος της διατροφής μας από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να μαγειρεύει τα τρόφιμα, οι ειδικοί ανά τον κόσμο συνιστούν, λόγω της ανησυχίας που ανακύπτει για την ασφάλειά μας, να μειώσουμε το επίπεδο ακρυλαμιδίου που περιέχεται στα τρόφιμα. Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2002 σουηδοί ειδικοί του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του φορέα ελέγχου τροφίμων της Σουηδίας δημοσίευσαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία το τηγάνισμα ή το ψήσιμο αμυλούχων τροφών σε θερμοκρασίες άνω των 180 βαθμών Κελσίου ενοχοποιείται για τη μετατροπή του αμύλου στην καρκινογόνο- για τα ζώα- ουσία ακρυλαμίδιο. Αργότερα η συγκεκριμένη ουσία θεωρήθηκε δυνητικά καρκινογόνος και για τους ανθρώπους, γι΄ αυτό και κοινοτικοί φορείς ανέλαβαν να συγκροτήσουν μεθόδους μείωσής της σε συγκεκριμένα προϊόντα τροφίμων.