ΛΟΝΔΙΝΟ. Η περιβαλλοντική οργάνωση ΒirdLife Ιnternational έδωσε στη δημοσιότητα την ανανεωμένη έκθεση για τους πληθυσμούς των πτηνών σε όλο τον κόσμο τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη. Η νέα έκθεση διαπνέεται από απαισιοδοξία για το μέλλον των πτηνών καθώς όλοι οι δείκτες είναι χειρότεροι από εκείνους του 2004. Στην Ευρώπη οι πληθυσμοί του 45% των πιο κοινών ειδών έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ καμπανάκι κινδύνου χτύπησε για τα καλοβατικά πτηνά της Αυστραλίας αφού σύμφωνα με την έκθεση υπάρχει μείωση του πληθυσμού στο 80% των ειδών. Εξαιρετικά δυσάρεστη είναι η κατάσταση και στην Ασία αφού το 62% των μεταναστευτικών ειδών είτε βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο είτε ορισμένα από αυτά έχουν ήδη εξαφανιστεί. Στην Αφρική σημαντική μείωση του πληθυσμού παρατηρείται στα αρπακτικά πτηνά που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης έξω από τις προστατευμένες περιοχές. Σύμφωνα με τους ειδικούς αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η συνεχιζόμενη μείωση των περιοχών στις οποίες διαβιούν τα πτηνά. Οπως αναφέρεται στην έκθεση οι κυβερνήσεις απέτυχαν να περιορίσουν την αποψίλωση των δασών που οδηγεί στην καταστροφή της βιοποικιλότητας.

Στην Ευρώπη από τα 154 είδη πτηνών τα οποία παρακολουθούνται στενά εδώ και 26 χρόνια η εφετινή έκθεση καταγράφει μείωση του πληθυσμού 56 εξ αυτών σε περισσότερες από 20 χώρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη εμφανίζουν τα τρυγόνια των οποίων ο πληθυσμός μειώθηκε περίπου στο 80%. «Ειδικοί και οργανώσεις προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να προστατεύσουν πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση.Πρόκειται όμως για σύνθετη διαδικασία αφού πρέπει να λαμβάνονται υπ΄ όψιν πολλοί παράγοντες για τον καθένα εκ των οποίων απαιτείται έρευνα και ανάλυση.Για να κατανοήσουμε τις αιτίες μείωσης του πληθυσμού ενός είδους θα πρέπει να αναλύουμε μια μεγαλύτερη εικόνα η οποία να αφορά τις συνολικές αλλαγές στο περιβάλλον,τόσο τοπικά στις περιοχές όπου ζει το κάθε είδος όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.Για παράδειγμα,παρατηρείται αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού των μεταναστευτικών πτηνών και ειδικότερα εκείνων που κάνουν μεγάλα ταξίδια όπως αυτά από την Ευρώπη στην Αφρική.Για να διαπιστώσουμε τι συνέβη θα πρέπει να ερευνήσουμε όχι μόνο τις περιοχές στις οποίες τα συγκεκριμένα είδη αναπαράγονται αλλά και τις περιοχές στις οποίες ξεχειμωνιάζουν για να έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.Επίσης δεν αρκεί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ένα είδος ή μία περιοχή αλλά θα πρέπει να αναζητούμε τρόπους και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος σε ευρύτερες κλίμακες» δήλωσε στο ΒΒC η Αλι Στάτερσφιλντ, επιστημονική προϊσταμένη της ΒirdlΙfe Ιnternational.

Ηδη 1.226 είδη πτηνών βρίσκονται στη λίστα των «απειλούμενων ειδών» ενώ 190 εξ αυτών φέρουν δίπλα τη σημείωση «κίνδυνος άμεσης εξαφάνισης». Ο πληθυσμός του γύπα (Gyps bengalesis) που ήταν από τα πιο κοινά «αξιοθέατα» στην Ινδία μειώθηκε απότομα σε διάρκεια λίγων χρόνων κατά 99,9%! Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπαίτιο είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τις αγελάδες το οποίο δηλητηριάζει τους γύπες όταν τρώνε τα κουφάρια τους. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα και δίνουμε μάχη για να σταματήσουν οι κτηνίατροι αλλά και οι κάτοχοι αγελάδων να δίνουν στα ζώα το εν λόγω φάρμακο.Το παράδειγμα του γύπα είναι ενδεικτικό της ενδελεχούς έρευνας που πρέπει να γίνεται κάθε φορά και των πολλών ανεξάρτητων παραγόντων οι οποίοι μπορεί να εμπλέκονται στο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα είδος.Αλλο παράδειγμα είναι τα περίπου εκατό χιλιάδες πτηνά,και μάλιστα από είδη που αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς,εξοντώνονται κάθε χρόνο επειδή πιάνονται στα αγκίστρια και στα δίχτυα των ψαράδων» αναφέρει η Στάτερσφιλντ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ποσά που απαιτούνται για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη είναι σχετικά μικρά και με συντονισμένη προσπάθεια θα μπορούσε να αρχίσει οργανωμένη προσπάθεια προστασίας της πανίδας. Τα στελέχη του ΒirdLife Ιnternational έχουν υπολογίσει ότι η προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο κοστίζει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ετησίως.