«Τα ως τώρα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά όσον αφορά τις παιδικές τροφές, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις παρουσιάζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε πατατάκια» τονίζει σε δήλωσή του προς «Το Βήμα» ο κ. Κ. Μπαρμπέρης, διευθυντής της Διεύθυνσης Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, ελέγχθηκαν τα προϊόντα περισσότερων από 30 εταιρειών εισαγωγής και παραγωγής σνακ (πατατάκια) και διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει υψηλή συγκέντρωση της επικίνδυνης ουσίας. Προς αυτή την κατεύθυνση και στις συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα, έγιναν παρεμβάσεις και ήδη βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι κάθε δύο μήνες ελέγχονται τα προϊόντα τους για να διαπιστωθεί κατά πόσο το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στο ίδιο μέγεθος.

Ο κ. Μπαρμπέρης δήλωσε αναλυτικά: « Η βιομηχανία τροφίμων και τα κράτη-μέλη έχουν διερευνήσει τρόπους σχηματισμού ακρυλαμιδίου.Η βιομηχανία τροφίμων έχει αναπτύξει εθελοντικά μέτρα,όπως παροχή οδηγιών σε παραγωγούς και παρασκευαστές για τον εντοπισμό τρόπων μείωσης του ακρυλαμιδίου στα αντίστοιχα προϊόντα τους.Από το 2002 και μετά έχουν καταβληθεί εκτενείς προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οσον αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων,ο ΕΦΕΤ το 2003 διεξήγαγε πρόγραμμα για την παρακολούθηση των επιπέδων ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως πατατάκια,τηγανιτές πατάτες,δημητριακά πρωινού, ψωμί,φρυγανιές,μπισκότα,καφέ,παιδικές τροφές κτλ.Από το 2007 συμμετέχει σε συντονισμένο κοινοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης για το ακρυλαμίδιο,τριετούς διάρκειας,σύμφωνα με την Απόφαση 2007/331/ΕΚ.Ως εργαστήριο επισήμου ελέγχου χρησιμοποιείται το ΓΧΚ.Τα ως τώρα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά όσον αφορά τις παιδικές τροφές,ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις παρουσιάζονται σε μεμονωμένες περιπτώσεις σε πατατάκια.Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο ΕΦΕΤ επικοινωνεί με τις επιχειρήσεις,ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση των συγκεντρώσεων ακρυλαμιδίου ».