Νέα δεδομένα στις προοπτικές δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα δημιουργεί η παράταση της κρίσης. Η εποχή των συναινετικών συγχωνεύσεων, στις οποίες οι τραπεζίτες θα μπορούσαν να καθήσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν να πορευθούν από κοινού, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Στο εξής οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μόνον εξαγορές μπορούν να γίνουν. Αν και οι περισσότεροι εμφανίζονται να μην είναι αντίθετοι στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, εν τούτοις θεωρούν ότι δύσκολα κάποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να προτείνει σε κάποιον άλλο μετοχική συνεργασία. Οπως επισημαίνουν «όποιος πάρει την πρωτοβουλία θα θεωρηθεί πως βρίσκεται σε αδυναμία και ο άλλος θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί».

Αυτό που φοβίζει τους τραπεζίτες είναι η παράταση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και οι επιπτώσεις που έχει στην οικονομία. Η παράταση της κρίσης και το 2009, όπως προβλέπεται σήμερα, θα κάνει εξοντωτικές τις συνθήκες στην αγορά χρήματος. Θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την άντληση χρημάτων για τη στήριξη των αναπτυξιακών σχεδίων των τραπεζών. Ηδη οι συνθήκες στην αγορά χρήματος περιγράφονται ως «ασφυκτικές». Και η αύξηση του κόστους του χρήματος οδηγεί σε μείωση αποτελεσμάτων. Ηδη η Εurobank έχει ανακοινώσει ότι θα έχει εφέτος λιγότερα κέρδη κατά 100 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες προσαρμογές προς τα κάτω αναμένονται και από τις υπόλοιπες τράπεζες για το 2008. Και τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα το 2009. Δισταγμός για συνεργασίες
Η ανησυχία για το τι θα φέρει το αύριο κάνει τους τραπεζίτες διστακτικούς στο να προχωρήσουν σε μετοχικές συνεργασίες. Η επιβράδυνση της οικονομίας εκτιμάται ότι θα ενταθεί το 2009. Μείωση των ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 14% του ΑΕΠ, θα διογκώσει τα δημοσιονομικά προβλήματα και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να σφίξει και άλλο τα λουριά σε βάρος της ανάπτυξης και της κατανάλωσης. Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των επισφαλειών.

Ηδη τα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αρκετές επιχειρήσεις επαναδιαπραγματεύονται τα δάνειά τους, ενώ ορισμένες όπως για παράδειγμα η Αltec Τelecoms, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Ανάλογες πιέσεις δέχονται και τα νοικοκυριά, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν το 2009 με την επιδείνωση των επιπτώσεων της κρίσης. Μη γνωρίζοντας ο ένας τραπεζίτης τι κρύβει το χαρτοφυλάκιο του άλλου, είναι εξαιρετικά διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε deal. Και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει τον άλλο να δει τα βιβλία του.

Η εκτός Ελλάδος δραστηριότητες

Από τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων προκύπτει ότι μια σύμπραξη μεταξύ δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στην αγορά

Επιπλέον, οι εκτός Ελλάδος δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών απέχουν πολύ από το Ελ Ντοράντο που υπόσχονταν την εποχή των παχιών αγελάδων. Στην κρίση αποδεικνύονται δύσκολη υπόθεση. Απορροφούν πολλά κεφάλαια, τα οποία οι τράπεζες σήμερα αντλούν κατά κύριο λόγο από την εγχώρια αποταμίευση, η οποία δεν μπορεί να στηρίξει για πολύ ακόμα την ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Ετσι, αν και πολλοί τραπεζίτες θα επιθυμούσαν μετοχικές συνεργασίες μεταξύ ελληνικών τραπεζών, το παιχνίδι είναι «βλέποντας και κάνοντας». Δηλαδή τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν μήπως και κάποιος βρεθεί σε δεινή θέση για να προχωρήσουν σε deal από θέση ισχύος. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η αγορά σήμερα θα στηρίξει κάποιον που πραγματοποιεί deal από θέση ισχύος, όπως η εξαγορά της Βear Stearns από τη JΡ Μorgan. Κατά άλλες πηγές, όλα τα ενδεχόμενα μετοχικής συνεργασίας στην ελληνική αγορά είναι ανοικτά. Είναι φανερό από τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων ότι μια σύμπραξη μεταξύ δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων θα δημιουργούσε νέα δεδομένα στην αγορά, καθώς θα προέκυπτε ένας όμιλος που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από πλευράς μεγεθών, Εurobank και Πειραιώς εμφανίζονται ενισχυμένες, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Οσον αφορά τις κεφαλαιοποιήσεις, στην παρούσα χρονική περίοδο η αξία της Εθνικής βρίσκεται στα 15,1 δισ. ευρώ, της Εurobank στα 6,9 δισ. ευρώ, της Αlpha Βank στα 6,5 δισ. ευρώ, της Πειραιώς στα 5,4 δισ. ευρώ, της Κύπρου στα 4,5 δισ. ευρώ, της Μarfin Ρopular Βank στα 3,1 δισ. ευρώ. και της Εμπορικής στο 1,6 δισ. ευρώ.