O μιχλώδες τοπίο που εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα επικρατεί σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το Σκοπιανό καθώς αρχίζουν επισήμως σήμερα οι εργασίες της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί τελικά ή όχι με τον πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβενκόφσκι έχουν τροφοδοτήσει άκρατη φημολογία. Αυτή συνδυάζεται με τις πληροφορίες περί έντονων αμερικανικών πιέσεων να κλείσει το θέμα, καθώς και με την άγνοια για το τι προτίθεται να πράξει ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίο η κυρία Μπακογιάννη θα συναντηθεί αύριο. «Ντρίμπλα» Γκρούεφσκι
Το ραντεβού της κυρίας Μπακογιάννη με τον κ. Τσερβενκόφσκι έχει μετατραπεί σε σίριαλ. Χθες, σε μία νέα «ντρίμπλα τακτικής», ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι αναμένει όχι μόνο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αλλά και αποτελέσματα από αυτήν. Οπως σημείωσε ο κ. Τσερβενκόφσκι «είναι πολύ έμπειρος σε τέτοιου είδους δραστηριότητες και έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι πρέπει να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία είναι σημαντική για την ενσωμάτωσή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Και σημείωσε με νόημα ότι «αναμένω αποτελέσματα» από τις επαφές του κ. Τσερβενκόφσκι στη Νέα Υόρκη.

Την Κυριακή ο κ. Γκρούεφσκι είχε με δηλώσεις του θέσει υπό αίρεση πιθανή συμφωνία του σκοπιανού προέδρου με την ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών. Λέγοντας μάλιστα ότι ο κ. Τσερβενκόφσκι θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πιθανή συμφωνία στην κοινή γνώμη της χώρας «φωτογράφισε» ουσιαστικά ένα μελλοντικό δημοψήφισμα.

Η συνάντηση ΜπακογιάννηΤσερβενκόφσκι έχει εμπλακεί στα γρανάζια της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στα Σκόπια. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ προσπάθησε να αποφύγει το κόστος, τονίζοντας ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή τα αξιώματα δεν είναι του ίδιου επιπέδου. Ωστόσο στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι με τον οποίο η κυρία Μπακογιάννη συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να λάβει χώρα καμία συζήτηση όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρος συνομιλητής από την άλλη πλευρά, διαψεύδοντας ότι είχε ή έχει κανονιστεί οποιαδήποτε συνάντηση. Παράλληλα αξιόπιστες πηγές εκτιμούν ότι οι απόψεις του κ. Τσερβενκόφσκι όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας» (το μεγάλο «αγκάθι» των τελευταίων ιδεών Νίμιτς) δεν διαφέρουν από εκείνες του κ. Γκρούεφσκι. Και δεν αποκλείουν αυτό να φανεί στην ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την προσεχή Πέμπτη.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συντονισμένες κινήσεις του κ. Νίμιτς με τον αμερικανικό παράγοντα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωνε χθες ότι έχει οριστεί συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Ωστόσο αξιόπιστες πηγές σημείωναν πως αυτή θα πραγματοποιηθεί, τοποθετώντας τη χρονικά προς το Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται φυσικά να προηγηθούν άλλες συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, όπως με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ. Εμπειροι διπλωμάτες θεωρούν ότι όσο πιο καθαρές είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας τόσο ευρύτερα θα είναι τα περιθώρια ελιγμών ώστε η Ελλάδα να μην εγκλωβιστεί σε ένα ιδιότυπο «πάρε- δώσε».

Νέες προκλήσεις
Την ίδια στιγμή η σκοπιανή πλευρά συνεχίζει τις προκλήσεις. Το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια διάσκεψης της UΝΕSCΟ στο Βουκουρέστι για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Σκόπια εμφανίστηκαν με τη συνταγματική ονομασία τους «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ διανεμήθηκε και βιβλίο για την επονομαζόμενη «μακεδονική γλώσσα». Η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ήδη διάβημα από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι προς τη ρουμανική κυβέρνηση. Στη χρηματοδότηση του βιβλίου φέρεται να συμμετείχε και η Τουρκία- άλλη μία απόδειξη της ύπαρξης άξονα Σκοπίων- Αγκυρας.