Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης παραπέμφθηκε ο πρωθυπουργός Σαμάκ Σανταραβέτζ για ασυμβίβαστη με την ιδιότητά του τηλεοπτική εκπομπή… Παράλληλα με τα πρωθυπουργικά καθήκοντα συνέχιζε να παρουσιάζει δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής! Η απάντησή του θυμίζει τα δικά μας… Δεν κάνει κάτι παράνομο- είπε. Η μαγειρική δεν είναι επάγγελμα, αλλά αναψυχή, και από τον σταθμό μόνο τα μεταφορικά εισέπραττε! Ετσι απλά, όπως και ο δικός μας πρωθυπουργός επικύρωσε τη ρήση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τι είπε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής; «Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα. Είναι ένα πράγμα οι παράνομες δραστηριότητες, η κατακριτέα, η κοινωνικά απαράδεκτη προσπάθεια φοροδιαφυγής. Και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα οι δραστηριότητες κάθε πολίτη στο πλαίσιο της νομιμότητας. Και μάλιστα, θέλω να τονίσω, όταν πρόκειται για νόμιμες δραστηριότητες που δηλώνονται εδώ και χρόνια στο “πόθεν έσχες”, χωρίς φυσικά να έχουν εγερθεί ερωτήματα. Είναι ξεκάθαρο, είναι πασιφανές ότι δεν αναφερόμαστε σε ανήθικες, αθέμιτες πράξεις. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής του καθενός, εδώ αναμφισβήτητα υπεισέρχεται ένα υποκειμενικό στοιχείο αντίληψης. Ομως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι γνωστή και ισχύει». Είναι προφανές ότι με την τελευταία φράση παραπέμπει στο δόγμα «σεμνά και ταπεινά», το οποίο είχε εξειδικεύσει με την αποστροφή «με ενοχλεί η πολυτέλεια, η εκούσια κοσμικότητα, η τάση επίδειξης». Στο δόγμα «σεμνά και ταπεινά» εντάσσεται και η απόλυτα σωστή άποψη του κ. Καραμανλή ότι στην πολιτική ισχύει σε κάθε περίπτωση η πολιτική ευθύνη των πολιτικών και

Ο κ. Καραμανλής ταύτισε την «πολιτική ευθιξία» με την «ποινική ευθύνη»

ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται το πολιτικό ήθος διά της πολιτικής ευθιξίας, πέρα και άσχετα από τα ποινικά και δικαστικά στοιχεία της οποιασδήποτε υπόθεσης.

Με την αυστηρότερη εφαρμογή αυτού του «δόγματος» παραίτησε τον συμπαθή Σάββα Τσιτουρίδη για τη μετεγγραφή του παιδιού του από ένα πανεπιστήμιο σε άλλο, που αποδείχθηκε δικαιολογημένη, και διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον κ. Πολύζο για τη δήλωσή του ότι «λαμόγια βρίσκονται σε όλους τους πολιτικούς χώρους και κόμματα». Δικαιώθηκε και αυτός. Στην Ταϊλάνδη το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τις δικαιολογίες του κ. Σαμάκ για τη «νομιμότητα» της τηλεοπτικής εκπομπής του και τον καθαίρεσε από το αξίωμα του πρωθυπουργού!.. Στην Ελλάδα, την «κοιτίδα της Δημοκρατίας» (!), τις ασυμβίβαστες με το αξίωμά τους συμπεριφορές και δραστηριότητες των υπουργών κρίνει ο Πρωθυπουργός…

Στη Θεσσαλονίκη όμως ο κ. Καραμανλής ανέτρεψε το δόγμα «σεμνά και ταπεινά» και ταύτισε την «πολιτική ευθιξία» με την «ποινική ευθύνη»! Υιοθέτησε την προκλητική θεωρία του πρώην υπουργού Ναυτιλίας ότι οι «νόμιμες» δραστηριότητες φοροδιαφυγής και πολλαπλασιασμού της ακίνητης περιουσίας, με την κάλυψη οικογενειακών εταιρειών, δεν περνούν τα όρια της «πολιτικής ευθιξίας» και της «πολιτικής ηθικής»!

Το «νέο δόγμα Καραμανλή» όμως δεν είναι «οικογενειακή υπόθεση» της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες στη μεγάλη πλειονότητά τους, όπως προέκυψε και από τις σχετικές δημοσκοπήσεις, το γενικεύουν και το προσθέτουν στα όσα- και δεν είναι λίγααρνητικά έχουν καταλογίσει σε βάρος των πολιτικών και των κομμάτων.

Λίγο ή και καθόλου ενδιαφέρει τους πολίτες αν θα διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι δακτυλοδεικτούμενοι υπουργοί. Απορούν όμως, και δεν έχουν πάρει πειστική απάντηση, γιατί ο κ. Καραμανλής υιοθέτησε τόσο απροκάλυπτα τον πολιτικό αμοραλισμό. Απορούν γιατί υπέστειλε τόσο άκομψα τη σημαία της «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2004. Απορούν γιατί έγραψε στη Θεσσαλονίκη τον επίλογο της εποχής της «αθωότητάς » του…

gromaios@otenet.gr