Oόμιλος των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7) τάχθηκε χθες υπέρ του σχεδίου σωτηρίας της αμερικανικής κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 ζητούν «την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στη διεθνή οικονομία» ανάμεσα στα «υπουργεία Οικονομικών, σ τις κεντρικές τράπεζες και στις ρυθμιστικές αρχές». Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον υποστήριξε ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε ότι λυπάται βαθιά που βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ζητήσει 700 δισ. δολάρια από τους αμερικανούς φορολογουμένους. Πρόσθεσε όμως ότι το πακέτο είναι «η επιλογή με το μικρότερο κόστος» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση των επενδυτικών χρεογράφων και των άλλων δανείων που βαραίνουν τις καταστάσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα περισσότερα σχετίζονται με την αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) και προκάλεσαν τους τελευταίους μήνες την κατάρρευση κολοσσών της Wall Street, όπως η Lehman Βrothers. Η ελπίδα των υπευθύνων που το σχεδίασαν είναι ότι, αν οι τράπεζες ξεφορτωθούν τα χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, θα μειώσουν την έκθεσή τους στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών (subprime) και θα μπορούν στη συνέχεια να δανείζουν η μία την άλλη. Ο κ. Πόλσον ευελπιστεί ότι το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία, θα ψηφίσει το σχέδιο αύριο Τετάρτη και ως το τέλος του μήνα θα γίνει νόμος του κράτους.

Ωστόσο πολλοί Δημοκρατικοί, μέλη του Κογκρέσου, υποστηρίζουν ότι οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, όπως η Citigroup και η JΡ Μorgan, θα πρέπει κάπως να ανταποδώσουν την «εξυπηρέτηση» που τους κάνουν οι φορολογούμενοι. Και προτείνουν τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων για ορισμένα από τα δάνεια που πούλησαν στους αμερικανούς πολίτες, ώστε να τους διευκολύνουν στην αποπληρωμή και να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια τους που απειλούνται με κατάσχεση. Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να καθυστερήσουν το πακέτο λόγω της επιμονής τους να συμπεριληφθούν σε αυτό και άλλα μέτρα που θα αφορούν τους φορολογουμένους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε χθες από το συνέδριο των Εργατικών στο Μάντσεστερ ότι οι «κυβερνήσεις όλου του κόσμου πρέπει να συνεργαστούν για τη σταθεροποίηση των αγορών». Παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες για το ενδεχόμενο να αναληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ο κ. Ντάρλινγκ δεν έφθασε μέχρι του σημείου να υπαινιχθεί την προετοιμασία μιας ανάλογης κίνησης. Μετά το συνέδριο των Εργατικών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη. Θέμα της συζήτησης θα είναι η ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανάλογες συναντήσεις θα γίνουν και με ευρωπαίους αξιωματούχους τις επόμενες ημέρες.