Σοβαροί και φαινομενικά αδιάφοροι, ένας ένας, κατά τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, παίρνουν τις θέσεις τους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι είκοσι επτά κατηγορούμενοι για το μακελειό στην Παιανία, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκε ο οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος. Αδιαφιλονίκητος αρχηγός ανάμεσά τους, με αέρα και χαρακτηριστική άνεση στις κινήσεις του, ξεχωρίζει ο 40χρονος Μιχάλης Κουντούρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού. Κάθεται στο μέσον της πολυπληθούς ομάδας των κατηγορουμένων. Στα αριστερά του, δυο θέσεις πιο κει, ο Μιχάλης Μπεκάκος, εξίσου άνετος. Είναι οι δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων για τον φόνο, οι οποίοι ξεχωρίζουν στη δίκη, όπως ακριβώς και στην ομάδα· τους οποίους αναγνωρίζουν ως «αρχηγούς του στρατού», «οργανωτές της Θύρας 7».
Ο Μ. Κουντούρης παρέμεινε ήρεμος ακόμη και όταν ο αδελφός του θύματος, Χρήστος, καταθέτοντας την Παρασκευή, είπε ότι δεν σταμάτησε την εγκληματική του δράση στην Παιανία. Πρωτοστάτησε, κατέθεσε ο Χρήστος Φιλόπουλος, και στα τελευταία επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στον αγώνα με την κυπριακή Ανόρθωση στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Τον Κουντούρη, τον Μπεκάκο και άλλους πέντε εκ των κατηγορουμένων είχε κατονομάσει λίγο νωρίτερα ως δολοφόνους του γιου του, από το βήμα του μάρτυρα, ο κ. Ανδρέας Φιλόπουλος. Ο πατέρας του θύματος προειδοποίησε μάλιστα το δικαστήριο ότι οι μάρτυρες φοβούνται να καταθέσουν όσα είπαν στον ίδιο για τον ρόλο των δύο, αλλά και των Ιωάννη Ανδρόνικου, Αναστάσιου Πούλου, Βασίλειου Ρουμπέτη, Χρήστου Σακάτη και Βασίλειου Ψυκάκου – τους ανθρώπους που, όπως είπε, σκότωσαν το παιδί του.
Μαζί με τους επτά για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου κατηγορούνται επίσης οι Απόστολος Κοράκης και Νικόλαος Φραγκέσκος-Βαγιόπουλος . Στο ίδιο δικαστικό… έργο παίζουν άλλοι 18 κατηγορούμενοι, αλλά οι ρόλοι τους είναι διαφορετικοί. Εντεκα ανήκουν σε αυτούς που συνελήφθησαν επί τόπου στην Παιανία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αλλά αν και ανήκουν στην εγκληματική ομάδα δεν συμμετείχαν στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου. Οι υπόλοιποι επτά συνελήφθησαν όχι ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που προκάλεσε τα επεισόδια αλλά ως υπεύθυνοι των κατά τόπους συνδέσμων, στα γραφεία των οποίων, για λόγους που θα κληθούν να εξηγήσουν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λοστοί, ρόπαλα, μαχαίρια, κλομπς σιδηρογροθιές, σε ένα από αυτά και ναρκωτικά.
Μιχάλης Κουντούρης
Είναι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατηγορουμένους, γύρω στα 40. Μένει στον Πειραιά και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού. «Είναι ο αρχηγός του στρατού» λένε άνθρωποι του Ολυμπιακού, με ενεργό παρουσία στους αγώνες της ομάδας. «Αυτός οργανώνει τη Θύρα 7». Σύμφωνα με το βούλευμα, είναι «από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας, πρόσωπο που δίνει κατευθύνσεις και οδηγίες στους άλλους, θεωρείται ένας από αυτούς που κατηύθυναν την όλη επιχείρηση, έλαβε δε ενεργό μέρος στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Φιλόπουλου τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι». Ο ίδιος αποδέχεται ότι πήγε στην Παιανία κατά τον επίδικο χρόνο, αλλά υποστηρίζει ότι δεν έλαβε μέρος στα επεισόδια.
Μιχάλης Μπεκάκος
Ζει στον Κορυδαλλό και είναι γύρω στα 38. Δουλεύει ως υπάλληλος στην ασφάλεια του γηπέδου Καραϊσκάκη και το παρουσιαστικό του είναι σε απόλυτη αρμονία με την ιδιότητά του. Κατά τους ανθρώπους του Ολυμπιακού έχει περίπου τον ίδιο ρόλο με αυτόν που έχει και ο Μ. Κουντούρης. «Μαζί καθοδηγούν τον στρατό». Μάρτυρας αλλά και συγκατηγορούμενός του τον περιγράφουν στην πρώτη γραμμή των γεγονότων της Παιανίας. Ο δεύτερος μάλιστα τον θεωρεί διοργανωτή του επεισοδίου. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι «έλαβε ενεργό μέρος στην ανθρωποκτονία του Φιλόπουλου, τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι». Ο ίδιος αρνείται ότι βρισκόταν στον χώρο των επεισοδίων και ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο γραφείο του αντιδημάρχου Κορυδαλλού.
Βασίλειος Ρουμπέτης
Φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού. Τον ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με την ομάδα. Μικρός σε ηλικία και ταξιτζής το επάγγελμα, λέγεται ότι ήταν αυτός που στους αγώνες «καβάλαγε τα κάγκελα» και ορμούσε στο γήπεδο. Γνωστός και ως «Ράμπο», «με προϊστορία στα μαχαιρώματα», καταθέτει ένας από τους μάρτυρες της προδικασίας. Αμέσως μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, προφυλακίστηκε και ακόμη και σήμερα κρατείται στις φυλακές. Το παρουσιαστικό του στη δίκη, ενάμιση χρόνο μετά το μακελειό της Παιανίας, δεν θυμίζει σε τίποτα το άγριο παιδί με τα μαλλιά καρφάκια, όπως τον περιγράφουν οι περισσότεροι μάρτυρες. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι «έλαβε ενεργό μέρος στα επεισόδια και μάλιστα έλαβε μέρος στον βαρύτατο και θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Φιλόπουλου τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι που έφερε μαζί του». Σύμφωνα με μια μαρτυρία: «… μετά το περιστατικό διατυμπάνιζε σε φίλους και γνωστούς ότι έχει βίντεο με τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού και ότι ήταν και αυτός μπροστά». Αλλος μάρτυρας αφηγείται: «Τη Μεγάλη Τρίτη άκουσα από σεκιουριτά του Παναθηναϊκού ότι τον Μιχάλη τον έφαγε ένα άτομο που τον λένε Ρουμπέτη. Μάλιστα ακούγεται ότι καυχιέται κιόλας για αυτή του την πράξη».
Αναστάσιος Πούλος
Ζει στον Πειραιά και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο «Γκοτζίλας». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν πήγε καθόλου στην Παιανία και ότι ήταν στη δουλειά του. Παρ΄ όλα αυτά συγκατηγορούμενός του αναφέρει ότι βρισκόταν και αυτός στην Παιανία και μάλιστα τον περιγράφει να φορά κράνος και να κρατά πτυσσόμενο κλομπ. Κατά τους δικαστές του συμβουλίου «έλαβε ενεργό μέρος στα επεισόδια και ειδικότερα στην ανθρωποκτονία σε βάρος του Φιλόπουλου, τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι. Φίλαθλος του Παναθηναϊκού που εξετάστηκε ως μάρτυρας καταθέτει για αυτόν: «Επειδή με γνωρίζουν σχεδόν όλοι, όρμησαν πάνω μου πέντε έξι άτομα και άρχισαν να με χτυπάνε με ξύλα που είχαν στα χέρια τους. Εναν από αυτούς που με χτύπησαν, κατά 99% τον γνώρισα, αν και φορούσε κράνος, γιατί τον έχω δει πολλές φορές στην τηλεόραση και ξέρω και τον σωματότυπό του, και τη φαλάκρα του, καθώς και το πρόσωπό του, που ξεχώριζε. Ξέρω ότι τον φωνάζουνε “Γκοτζίλα” και είναι Ολυμπιακός».
Χρήστος Σακάτης
Μέλος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στο Ιλιον. Στη δίκη έρχεται με αστυνομική συνοδεία και φορά χειροπέδες, καθώς είναι από τους τρεις προφυλακισμένους. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν στη συμπλοκή και ότι «έδωσε μία» στον Φιλόπουλο αλλά, όπως εξήγησε, στη συνέχεια έφυγε γιατί λυπήθηκε που τον χτυπούσαν όλοι οι άλλοι. Ο πατέρας του Φιλόπουλου έχει καταθέσει για αυτόν: «Γυρνάω με το αυτοκίνητό μου και μαθαίνω τι συνέβη. Ο Σακάτης τον χτύπησε με σιδερολοστό και μετά πέρασαν οι υπόλοιποι και τον μαχαίρωσαν».
Βασίλειος Ψυκάκος
Πρόκειται για τον Μανιάτη της «παρέας» των Ολυμπιακών, ο οποίος ζει στη Νίκαια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για αυτόν στο βούλευμα, καταλήφθηκε να βρίσκεται πάνω στον Φιλόπουλο, βαστώντας στο χέρι του μια σιδερόβεργα, την ώρα που εκείνος μόλις είχε πέσει χτυπημένος στο έδαφος, ενώ ακούστηκε και καταγράφηκε σε βίντεο να λέει τη φράση «έτσι γ… τα Μανιατάκια». Μάλιστα, την Παρασκευή, προσκομίστηκε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη με την οποία πιστοποιήθηκε πως πράγματι η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να λέει αυτήν τη φράση είναι η δική του φωνή. Ο ίδιος έχει δικαιολογηθεί ότι απλώς προσπαθούσε να προφυλάξει τον Φιλόπουλο από τους μαινόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού που πήγαν να τον χτυπήσουν και ότι την επίμαχη φράση δεν την είπε στο θύμα αλλά στους θύτες, με άλλο τόνο. Οι δικαστές όμως είναι κατηγορηματικοί: «Με τη φράση του αυτή ο κατηγορούμενος επαινεί τον εαυτό του. Το θεωρεί κατόρθωμα και υπερηφανεύεται»…
Ιωάννης Ανδρόνικος
Ζει στον Κορυδαλλό και εργάζεται ως οδηγός εκδότη οικονομικής εφημερίδας. Θεωρείται από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Ολυμπιακού και έχει το ψευδώνυμο «Χάρος». Λένε ότι παρευρίσκεται σε όλες τις συγκρούσεις της ομάδας και πως έλαβε ενεργό μέρος στη δολοφονία του Φιλόπουλου, τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι. Κατά την απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν πήγε καθόλου στην Παιανία και δεν έλαβε μέρος στα γεγονότα που έγιναν εκεί. «Προς απόδειξη των ισχυρισμών του επικαλείται και μάρτυρες οι οποίοι πράγματι βεβαιώνουν ότι σε χρόνους κοντινούς με τον επίδικο ήταν αλλού, όμως για τον επίδικο χρόνο δεν βεβαιώνουν με σαφήνεια την παρουσία σε άλλο χώρο» αναφέρεται στο βούλευμα.
Οι «αρχηγοί του στρατού», ο «Ράμπο» και ο «Γκοτζίλα»
Σοβαροί και φαινομενικά αδιάφοροι, ένας ένας, κατά τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, παίρνουν τις θέσεις τους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι είκοσι επτά κατηγορούμενοι για το μακελειό στην Παιανία, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκε ο οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος. Αδιαφιλονίκητος αρχηγός ανάμεσά τους, με αέρα και χαρακτηριστική άνεση στις κινήσεις του, ξεχωρίζει ο 40χρονος Μιχάλης Κουντούρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού.
Σοβαροί και φαινομενικά αδιάφοροι, ένας ένας, κατά τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, παίρνουν τις θέσεις τους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι είκοσι επτά κατηγορούμενοι για το μακελειό στην Παιανία, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκε ο οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος. Αδιαφιλονίκητος αρχηγός ανάμεσά τους, με αέρα και χαρακτηριστική άνεση στις κινήσεις του, ξεχωρίζει ο 40χρονος Μιχάλης Κουντούρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.