Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα με φόντο τα λιμάνια βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του «γαλάζιου» Αστακού και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, λίγο προτού υπογραφεί η τελική σύμβαση μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco για την παραχώρηση της διαχείρισης του κοντέινερ τέρμιναλ του πρώτου λιμανιού της χώρας. Στην κόντρα αυτή εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη, παλιά και νέα, βουλευτές, μέλη της διοίκησης της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΚΕ, προκαλώντας σοβαρά ερωτηματικά για την ικανότητα της κυβέρνησης να υποστηρίξει εμπράκτως τη μεταρρύθμιση στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

Οι πρωταγωνιστές της κόντρας η οποία έχει ξεσπάσει στο λιμάνι είναι όλοι παλιοί γνώριμοι, διότι υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σήμερα, όμως, οι παλιοί στενοί συνεργάτες έχουν βγάλει τα μαχαίρια, διεκδικώντας ο καθένας για λογαριασμό του το μεταφορτωτικό έργο που χάνει κάθε μέρα το λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των λιμενεργατών.

Καθώς οι κινητοποιήσεις αυτές συνεχίζονται για ένατο κατά σειρά μήνα, ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του κοντέινερ τέρμιναλ του Πειραιά έχει μετακομίσει εδώ και αρκετό καιρό στον Αστακό, ο οποίος στη προσπάθειά του να συγκρατήσει το φορτίο αυτό σε βάθος χρόνου χρεώνεται από τη διοίκηση του ΟΛΠ με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Αθέμιτος ανταγωνισμός και στην πρακτόρευση
Εκτός, όμως, από τον ΟΛΠ, ο Αστακός κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό και στον τομέα της πρακτόρευσης, μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του να διαπραγματευτεί απευθείας με μεγάλους πελάτες των λιμενικών υπηρεσιών, παρακάμπτοντας τα ναυτικά πρακτορεία που εκπροσωπούν τους φορείς αυτούς στην Ελλάδα.

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου (όπως η ΜSC, η Cosco, η CΜΑ-CGΜ, η Ζim Lines, η Ηappag Lloyd κ.ά.) εξυπηρετούνται σταθερά πλέον από τον Αστακό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Αυτό, όμως, που προκάλεσε εντονότατες συζητήσεις στον Πειραιά ήταν οι απευθείας διαπραγματεύσεις της διοίκησης του Αστακού με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Τoyota ή η Μazda για τη μεταφορά των διαμετακομιστικών τους κέντρων από τον Πειραιά στο Πλατυγιάλι.

Η διοίκηση του Αστακού, ωστόσο, υποστηρίζει ότι σε ένα περιβάλλον ελεύθερου ανταγωνισμού είναι παρακινδυνευμένο να κατηγορείται για αθέμιτο ανταγωνισμό αναφορικά με την παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Εκεί, όμως, που φαίνεται ότι δεν μπορούν να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις εκ μέρους της είναι στις πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει για την προσέλκυση φορτίων μέσω των οποίων εμφανίζεται να χτυπά ναυτικά πρακτορεία του Πειραιά κάτω από τη ζώνη, προκαλώντας- όπως είναι φυσικό- ισχυρές αντιδράσεις. Η ισχυρή τριανδρία της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του ΄80, και συνάμα εξ απορρήτων του τότε προέδρου του κόμματος κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, απαρτιζόταν από τους κκ. Διονύση Μπεχράκη , διευθυντή του κόμματος την εποχή εκείνη, Βασίλη Κούτση, ο οποίος ασχολούνταν με τον οικονομικό τομέα του κόμματος και Αντώνη Σγαρδέλη, ο οποίος είχε ενεργό και ισχυρή παρουσία σε ένα ευρύ φάσμα κομματικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο εκείνη. Σήμερα ο κ. Σγαρδέλης είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του μεταρρυθμιστικού έργου εντός του οποίου περιλαμβάνονται και τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπεχράκης- ο οποίος πέρασε και από την Πολιτική Ανοιξη του κ. Αντώνη Σαμαρά – είναι πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και ο κ. Κούτσης έχει το γενικό πρόσταγμα στο λιμάνι του Αστακού.

Οι παρεμβάσεις νέων βουλευτών
Την εικόνα συμπληρώνει ο νεόκοπος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, παλιός γνώριμος του κ. Κούτση από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη υπέρ του Αστακού δίνει το εύρος και το βάθος της κόντρας αυτής.

Ο κ. Λιβανός γνωρίζεται στενά με τον κ. Κούτση, διότι την περίοδο 1996-1998, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του το οποίο φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του, υπήρξε υπεύθυνος εταιρικής ανάπτυξης της εταιρείας πολιτικής επικοινωνίας Civitas ΑΕ του κ. Γιώργου Φλέσσα στην οποία ο κ. Κούτσης υπήρξε αντιπρόεδρος επί σειρά ετών.

Ο κ. Λιβανός καταγγέλλει με επιστολή του προς τον κ. Βουλγαράκη τη διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία φέρεται να κατηγορεί τον Αστακό για αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο βουλευτής της ΝΔ από την Αιτωλοακαρνανία, στην οποία εδρεύει και το λιμάνι του Αστακού, ζητεί από τον κ. Βουλγαράκη να τον διαβεβαιώσει ότι τίποτε δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) Αστακού.

Συγκεκριμένα ο κ. Λιβανός στην επιστολή του προς τον κ. Βουλγαράκη επισημαίνει ότι «η ΝΑΒΙΠΕ Αστακού (λιμάνι Πλατυγιαλίου) αναπτύχθηκε με τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα». « Δυστυχώς» συνεχίζει ο κ. Λιβανός «το λιμάνι βρέθηκε προ ολίγων ημερών στη μέση της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συνδικαλιστών του ΟΛΠ και της κινεζικών συμφερόντων διαχειρίστριας εταιρείας του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμένος ΠειραιώςCosco».

Κομμένη η επικοινωνία Cosco και λιμενεργατών
Στο σημείο αυτό ίσως θα άξιζε να επισημάνει κανείς ότι κόντρα μεταξύ των λιμενεργατών και της Cosco δεν υπάρχει, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καμία απολύτως επικοινωνία, η κινεζική εταιρεία δε, προσεγγίζει με πλοία της στον Αστακό, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η εταιρεία διαχείρισης του παραπάνω λιμένα στον επίσημο δικτυακό της τόπο. Ο κ. Λιβανός, ωστόσο, θεωρεί δεδομένη την κόντρα, διότι δίχως αυτήν η παρέμβασή του δεν έχει κανένα νόημα.

Γράφει, λοιπόν, ότι «με αφορμή την εν λόγω αντιπαράθεση,η οποία οφείλεται στη συνέχιση της απεργίας των λιμενεργατών του Πειραιά, η διοίκηση του οργανισμού φέρεται,σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, να έχει εκφρασθεί ανοικτά κατά της λειτουργίας του λιμανιού στο Πλατυγιάλι».

Κατά τη γνώμη του κ. Λιβανού «η αρνητική θέση της διοίκησης του ΟΛΠ αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του λιμανιού στο Πλατυγιάλι». « Ο Αστακός » σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εμπορικού κόσμου ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ουχί αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως φέρεται να επιμένει η διοίκηση του ΟΛΠ». Μάλιστα, καλεί τον κ. Βουλγαράκη να προχωρήσει στην έκδοση ανακοίνωσης για την εθνική σημασία του λιμένα του Αστακού «ώστε να δοθεί τέλος στην ανησυχία που έχει προκληθεί» (!).