Καταρρέουν οι τιμές του καλαμποκιού και των σιτηρών

Η διεθνής οικονομική κρίση που επιδεινώνεται το τελευταίο διάστημα μετά το μίνι κραχ στις χρηματαγορές φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας. Ολα δείχνουν ότι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, θέλοντας να αποφύγουν τον στασιμοπληθωρισμό που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια ύφεση και για να αναθερμάνουν τον καταναλωτισμό και τις αγορές, προχωρούν σε ένα οργανωμένο σχέδιο αναδίπλωσης απέναντι στους κερδοσκόπους. Οι τελευταίοι είχαν εκτοξεύσει στα ύψη τα commodities (προϊόντα, τρόφιμα, πετρέλαιο κτλ.) το τελευταίο οκτάμηνο, ωστόσο η απάντηση που ήλθε με τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, που συμπαρέσυρε και την ισοτιμία ευρώ- δολαρίου ενισχύοντας το αμερικανικό έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, είχε ως αποτέλεσμα να «καταρρεύσουν» και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων. Μεγάλος χαμένος από αυτόν τον «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο» αποδεικνύεται ο έλληνας αγρότης, ο οποίος είδε τις τιμές των εφοδίων (λιπάσματα, σπόροι, φάρμακα) να εκτοξεύονται την περασμένη άνοιξη στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, αφού οι αγορές λειτουργούν πάντα με τον πανάρχαιο κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Εκείνη την περίοδο οι τιμές στα σιτηρά και στο καλαμπόκι (τα αποθέματα από την περυσινή περίοδο) βρίσκονταν στα ύψη και επομένως οι προσδοκίες και για την εφετινή περίοδο ήταν αυξημένες. Ωστόσο το πρώτο μεγάλο πλήγμα το δέχθηκαν οι σιτοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν τις τελευταίες ημέρες τις τιμές να κατρακυλούν κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό, όταν στον θερισμό είχαν καλλιεργηθεί ελπίδες ακόμη και για 40 λεπτά, ενώ πέρυσι τέτοια περίοδο αγοράζονταν σιτηρά από τις αποθήκες των παραγωγών ως και 52 λεπτά το κιλό! Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες ημέρες σε δημοπρασία σιτηρών που έγινε στην Ενωση Κομοτηνής προσφέρθηκε από τους εμπόρους τιμή 24 λεπτά το κιλό και η διαδικασία κατέστη άγονη.

Το δεύτερο και ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα το δέχονται οι παραγωγοί καλαμποκιού καθώς οι τιμές που προσφέρονται από τους εμπόρους δεν υπερβαίνουν τα 15 λεπτά, όταν πέρυσι εισέπρατταν ως και 27 λεπτά το κιλό.

Αντίθετα, καλές είναι εφέτος οι τιμές για τη βιομηχανική τομάτα και για το κριθάρι, για το οποίο υπεγράφησαν συμβόλαια και από την ελληνική ζυθοποιία, ενώ για το βαμβάκι, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τιμές από τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια.

Είναι προφανές ότι οι αγρότες είναι αναγκασμένοι από εδώ και στο εξής να κάνουν διασπορά του κινδύνου προτιμώντας διάφορες καλλιέργειες καθώς με το να εστιάζουν ομαδικά σε μία συγκεκριμένη επί της ουσίας είναι έρμαια στις διαθέσεις ισχυρών «παγκόσμιων παικτών» στην αγορά αγροεφοδίων και αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βιοτεχνολογία.