Να ακυρωθεί ο διορισμός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και της υποδιοικητού κυρίας Ελένης Λουρή-Δενδρινού διότι ο πρώτος είναι μεγαλομέτοχος και πρώην στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και η δεύτερη διετέλεσε ως πρόσφατα οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή .

Αυτό ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο λαρισαίος μέτοχος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Α.Τέσσας ο οποίος σημειώνει ότι είναι παράνομοι οι διορισμοί του κ. Προβόπουλου και της κυρίας Λουρή-Δενδρινού, οι οποίοι έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Και αυτό διότι στο πρόσωπο του κ. Προβόπουλου υπάρχει « διαυγέστατη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων η οποία προσβάλλει τη θεσμική ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η σύγκρουση αυτή ανάγεται στο ότι ο κ. Πρόβοπουλος από το 2006 συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ενώ συγχρόνως ήταν πρόεδρος της θυγατρικής της Επενδύσεις Ακίνητης Περιουσίας. Ακόμη, σύμφωνα με τον μέτοχο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μεγαλομέτοχος της Πειραιώς, κατέχοντας 250.000 μετοχές αξίας 6 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο Λαρισαίος, ο κ. Προβόπουλος ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, συγχρόνως όμως ο ίδιος πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του αλλά να ελέγξει και την Τράπεζα Πειραιώς από την οποία προσδοκά οικονομικά οφέλη ως μέτοχος.

Ο κ. Τέσσας υπογραμμίζει ότι το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ρητά ότι ο διοικητής και οι υποδιοικητές δεν μπορούν για δικό τους λογαριασμό « να ασκούν οποιαδήποτε επιχείρηση ».

Για την κυρία Λουρή-Δενδρινού επισημαίνει ότι με την ιδιότητά της ως οικονομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΝΔ και παράλληλα στερείται της προσωπικής ανεξαρτησίας λόγω της συμβουλευτικής θέσεως την οποία κατείχε. Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι η επιλογή της δεν έγινε με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά επειδή ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Οι θέσεις των δύο στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι ασυμβίβαστες με τις ιδιότητες τις οποίες έχουν και έρχονται σε σύγκρουση συμφερόντων, σημειώνει ο κ. Τέσσας, προσθέτοντας ότι ο διορισμός τους είναι αντίθετος με τους κανόνες που επιβάλλει η ΕΚΤ, αλλά και η ΤτΕ.

Τέλος, με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ.Παναγιωτόπουλου η αίτηση του κ. Τέσσα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.