Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

«Ημερομηνία με σημασία»
Ημερομηνία ιστορική, γιατί τότε ειπώθηκαν μερικές λέξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την τύχη του πλανήτη. Ποιες είναι αυτές οι λέξεις; Πού ειπώθηκαν; Για ποιον λόγο αποσιωπήθηκαν; Γιατί οι διάφοροι φιλειρηνιστές, τα φόρουμ κατά των πολέμων, οι αριστερές οργανώσεις και κόμματα έχουν ξεχάσει ή παριστάνουν ότι δεν θυμούνται τι συνέβη στις 19.9.1959; Οι λίγες αυτές λέξεις ειπώθηκαν από τον ηγέτη της τότε υπερδύναμης Σοβιετικής Ενωσης στη συνέλευση του ΟΗΕ. Ηταν η σοβαρότερη πρόταση που είχε γίνει ποτέ στην Ιστορία για την ειρήνη στον κόσμο: «Να καταργηθούν οι στρατοί σε όλα τα κράτη του κόσμου, περιλαμβανομένων και των δύο υπερδυνάμεων. Θα διατηρούνται μόνο αστυνομικές δυνάμεις, με ελαφρά όπλα για την τήρηση της τάξης». Οι δύο υπερδυνάμεις είχαν τότε τον έλεγχο όλων των κρατών στον κόσμο. Μπορούσαν να εφαρμόσουν την απόφαση του ΟΗΕ! Οι ΗΠΑ είπαν ένα μεγαλοπρεπές «όχι», που το ακολούθησαν και τα «ελεύθερα κράτη» (διάβαζε υποτελή) του κόσμου. Ολος ο δυτικός κόσμος βασίζεται στις εταιρείες εξοπλισμών, οι οποίες διατηρούν τους πολέμους γιατί αυτή είναι η ζωή τους. Ηταν δυνατόν τα τεράστια συμφέροντα των εταιρειών κατασκευής όπλων και πυρομαχικών, ιδιαίτερα πυρηνικών, να υποχωρήσουν και να δεχθούν τη διάλυση των εταιρειών τους;

Βλέπουμε σήμερα πόσο εύκολα πείθουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα. Ο Μακ Κέιν, με τη συντηρητική Σάρα Πέιλιν, κατόρθωσε να φθάσει και να περάσει τον Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις. Ο Νόαμ Τσόμσκι γράφει σε βιβλίο του: «Οι ΗΠΑ είναι μία από τις πιο ακραίες φονταμενταλιστικές θρησκευτικές κοινωνίες του κόσμου». Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, που κρατούσε κάποια ισορροπία στα παγκόσμια θέματα ειρήνης και πολέμου, είμαστε πλέον έρμαιοι του κάθε προέδρου των ΗΠΑ, ιδιαίτερα αν είναι Ρεπουμπλικανός τύπου Μπους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και αυτή ακόμη εξάρτημα των ΗΠΑ. «Γυαλίζει τα παπούτσια των Αμερικανών» κατά τον Τσόμσκι. Για τους λόγους αυτούς έχει εξαφανιστεί από την ιστορική μνήμη η ημερομηνία 19.9.1959. Οι ειρηνιστικές οργανώσεις όμως, τα φόρουμ κατά των πολέμων, οι οικολόγοι, ακόμη και τα αριστερά κόμματα νομίζουν ότι σκέπτονται και δρουν ελεύθερα, ενώ στην πραγματικότητα γυαλίζουν και αυτοί τα παπούτσια των Αμερικανών. (Υπάρχει και ο Χάουαρντ Ζιν, γνωστός αμερικανός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, που λέει: «Αν υπάρχει ελπίδα για τις ΗΠΑ, αυτή βρίσκεται στον αμερικανικό λαό. Ολα αυτά που συμβαίνουν μπορεί να οδηγήσουν σε ένα κίνημα εξέγερσης. Είναι η μοναδική ελπίδα για τις ΗΠΑ και τον Κόσμο».)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ Πολ. Μηχανικός Αντιστασιακός- Γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Σύρου και Νησιών Αιγαίου

«Τους βλέπω γαλάζιους»
Από πολύ καιρό έχω διαγνώσει την προσπάθεια πολλών εκ των αρθρογράφων σας να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα μέσα από έναν δικό τους (γαλάζιο κατά προτίμηση) φακό, αλλά ορισμένα πράγματα ειδικά ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία ή, θα έλεγα, το όριο της «επιτρεπόμενης» διαστρέβλωσης. Θα μπορούσα να μιλήσω για το άρθρο (13/9) της ευφάνταστης κυρίας όπου προεξοφλούσε την αποτυχία της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στη Θεσ/νίκη, μια και ο (κατά την εκτίμησή μου) εκλεκτός της Καραμανλής είχε κατά την κυρία δρέψει δάφνες. Θα ήθελα να αναφερθώ στην περίπτωση του κ. Π. Παπαδόπουλου. Είναι θλιβερό κάποιος να ζει σε άλλον τόπο και χρόνο, αν και ο πρώτος διδάξας σήμερα κατέχει υψηλότατο αξίωμα. Υπήρχε περίπτωση να δωρίσετε εσείς κάποιο ποσό στον οποιονδήποτε και να μη θελήσετε να ελέγξετε την πορεία των χρημάτων σας και τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν, ειδικά στην Ελλάδα; Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη λογική θα έκανε το ίδιο που το ΠαΣοΚ έκανε στην περίπτωση της 1,2 εκατ. επιταγής: θα διασφάλιζε την επιτυχία του σκοπού της δωρεάς. Οχι, για τον αρθρογράφο σας αυτό είναι ανήκουστο, πρωτότυπο, πρωτοφανές, περίεργο και χιλιάδες άλλοι χαρακτηρισμοί που είτε λέγονται είτε υπονοούνται. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί επιτρέπετε την υποβάθμιση έτσι της καλής εφημερίδας σας αφήνοντας κάποιους να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΣΤΑΝΤΣΙΔΗΣ Αθήνα

Καλογερίστικο «μυθιστόρημα»
Το άρθρο της κυρίας Αντωνιάδου, την 14η Σεπτεμβρίου 2008, υπό τον τίτλο «Το μυθιστόρημα του κ. Εφραίμ» αναφερόμενο στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Ορους, ήτο ενημερωτικό δι΄ εμέ και σας ευχαριστώ. Ωστόσο τον ειρωνικό τίτλο «Το μυθιστόρημα του κ. Εφραίμ» θα μπορούσατε να τον είχατε αποφύγει, καθώς και ορισμένες αιχμές κατά του μοναχισμού γενικώς. Θα ήθελα να προσθέσω μία πληροφορία, που κατά τη γνώμη μου έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ενώ μόναζε στο Αγιον Ορος, είχε γέροντα (πνευματικό οδηγό) τον γνωστό ανά τον ορθόδοξο κόσμο γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη. Καθ΄ υπόδειξιν του γέροντος Παϊσίου άφησε το Αγιον Ορος το έτος 1993 για να μονάσει εις την Κύπρο, και να βοηθήσει την άνοδο του μοναχισμού εις την Μεγαλόνησο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΜΗΣ Αθήνα

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr