Ιστορικές στιγμές έζησε χθες το Κοινοβούλιο, καθώς ένα ακόμη περιστατικό επιβεβαίωσε την ταπεινωτική υποκατάστασή του από τα μέσα ενημέρωσης. Πρώτα τα προκαταρκτικά: Αυτές τις ημέρες συνεδριάζει το Γ΄ Θερινό Τμήμα και το ΠαΣοΚ έχει ορίσει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη χθεσινή ημερησία διάταξη δέσποζε η επίκαιρη επερώτηση του ΠαΣοΚ για την Ολυμπιακή. Ως γνωστόν, ο κ. Πάγκαλος έχει μιλήσει πολλές φορές με τα χειρότερα λόγια για την εταιρεία.

Ολοι λοιπόν περίμεναν με ενδιαφέρον την εμφάνιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο οποίος παρά τις προσωπικές απόψεις του θα ηγούνταν της επίθεσης του πράσινου ιππικού στη νεοφιλελεύθερη παράταξη. Μόνο που ο κ. Πάγκαλος φέρεται να μην εγκατέλειψε εγκαίρως το στούντιο ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Επισημαίνεται ότι κάθε Παρασκευή το πρωί 10-12 οι ακροατές τού εν λόγω σταθμού έχουν την τιμή να ακούν ζωντανά τις σοφίες του κ. Πάγκαλου και του κ. Στ.Μάνου.

Η απουσία του κ. Πάγκαλου από τη Βουλή (για να μη λείψει στους ακροατές του) έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας και στους διαδρόμους. «Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει ένα έκτακτο κώλυμα» είπε ο κ. Απ.Κακλαμάνης που προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα. Μόλις ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Δ.Ρέππας έφθασε στο Κοινοβούλιο, ο προεδρεύων κ. Αν.Νεράντζης ενημερώθηκε και είπε ότι το ΠαΣοΚ ορίζει ως εκπρόσωπο τον κ. Χρ.Βερελή.

Τελικώς, ο κ. Πάγκαλος έφθασε στη Βουλή λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι, ενώ η συζήτηση είχε ουσιαστικά τελειώσει. Στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού θα μείνει η δικαιολογία που ο «Νέστωρ» κ. Κακλαμάνης ανέλαβε να γνωστοποιήσει στους δημοσιογράφους: ο κ. Πάγκαλος καθυστέρησε γιατί έπρεπε να πάει τον πεθερό του στο νοσοκομείο.

Δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια του κ. Κακλαμάνη και του κ. Πάγκαλου. Απλώς, με έκπληξη διαπιστώνω ότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι μόνο ένας δεινός κοινοβουλευτικός και ένας ταλαντούχος ραδιοφωνικός παραγωγός, αλλά και ένας εξαιρετικός γαμπρός! Μόνο που μερικές φορές είναι δύσκολο να συνδυάσει και τις τρεις ιδιότητες ταυτόχρονα. Περαστικά (για τον πεθερό και για τον κοινοβουλευτισμό)!

Κι ενώ η Νέα Δημοκρατία διακατέχεται από το καβαφικό αίσθημα αποχαιρετισμού της Αλεξάνδρειας που χάνει, ο κ. Δ.Σιούφας έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. Η αμερικανίδα πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας κυρία Ντέμπορα Σμιθ συνάντησε τον Πρόεδρο της Βουλής στο γραφείο του και αναγνώρισε δημοσίως ότι χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες προχώρησε η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας Ελλάδος και ΗΠΑ. Βεβαίως το ελληνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας έχει μόνο μουσειακή αξία, αφού ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και ανταγωνιστικότητα.

Μόνη ελπίδα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιβίωση της Ελλάδας στις δύσκολες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης είναι η επένδυση στη γνώση. Ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης έχει «ντοπάρει» τα πανεπιστήμια προκειμένου αυτά να προλάβουν την «κοινωνία της γνώσης» και να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα κολέγια.

Για παράδειγμα, στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης ετοίμασαν πρόγραμμα εξετάσεων για το δεύτερο έτος της σχολής με τέσσερα μαθήματα την ίδια ημέρα (συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη), μεταξύ των οποίων δύο ήταν προγραμματισμένα για την ίδια ώρα! Σίγουρα ο προγραμματισμός δεν είναι ευθύνη του κ. Στυλιανίδη, αλλά το παράδειγμα είναι κι αυτό ενδεικτικό ενός κλίματος αδιαφορίας και απαξίωσης που επί των ημερών του εγκαθιδρύεται όλο και περισσότερο στα πανεπιστήμια.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι Αμερικανοί για να μας σώζουν. Μαθαίνω ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κ. Μπομπ Μενέντεζ και η Ρεπουμπλικανή κυρία Ολυμπία Σνόου προωθούν από κοινού την ιδέα της απόσυρσης της αμερικανικής αναγνώρισης της πΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». Ο πρώτος είναι φίλος των κκ. Ομπάμα και Μπάιντεν και η δεύτερη είναι φίλη του κ. Τζον Μακ Κέιν.

Αντε, πάλι τα καταφέραμε να βάλουμε πόδι στον Λευκό Οίκο προτού καν γίνουν οι εκλογές. Θυμίζω ότι λίγο προτού εκλεγεί ο Τζορτζ Μπους είχαμε ενημερωθεί ότι θα μας λύσει όλα τα εθνικά θέματα ο φίλος της οικογένειας Μπους κ. Αλεξ Σπάνος . Αφού λοιπόν ανέλαβαν οι φίλοι μας, ας εγκαταλείψει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τις προσπάθειες για την ονομασία και ας επιστρέψει στην Ελλάδα το συντομότερο για να προχωρήσει ο ανασχηματισμός που θα επαναφέρει την τάξη στο Σύμπαν.