Τ ο σχέδιο του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Χανκ Πόλσον να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα συνολικής σωτηρίας των προβληματικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στις ΗΠΑ και η προσωρινή απαγόρευση του σορταρίσματος των τραπεζικών μετοχών από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας λειτούργησαν ως καταλύτες για το εντυπωσιακό γύρισμα στη Wall Street.

Νωρίτερα, η νέα πλημμύρα ρευστού χρήματος στις πιστωτικές αγορές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν είχε καταφέρει να βελτιώσει την καταρρακωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις αξίες του τραπεζικού τομέα της Δύσης. Ούτε είχαν συγκινήσει τους επενδυτές οι απέλπιδες προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους τόσο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα επενδύσεων στη Wall Street, η Μorgan Stanley, που προκειμένου να διασωθεί ξεπουλιέται στους Κινέζους, όσο και η μεγαλύτερη τράπεζα χορήγησης στεγαστικών δανείων στη Βρετανία ΗΒΟS, η οποία για να γλιτώσει την κατάρρευση συγχωνεύθηκε με την επίσης βρετανική Lloyds ΤSΒ.

Στο κενό έπεσαν και οι δραματικές κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης και της ρωσικής ηγεσίας να σταματήσουν την κατρακύλα των χρηματιστηρίων τους.

Η Wall Street ενώ προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της ανέκαμψε και έφθανε να κερδίζει γύρω στο 4% μισή ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν ήδη κλείσει. Το Λονδίνο και το Παρίσι έπεσαν 0,66% και 1,06%, αντίστοιχα, και η Φραγκφούρτη κατάφερε να κλείσει χωρίς απώλειες. Το δολάριο ξεπουλήθηκε και χθες, με το ευρώ να ξεπερνά τα 1,45 δολάρια, και η τιμή του χρυσού κέρδισε άλλα 30 δολάρια την ουγκιά, για να φθάνει ως τα 910 δολάρια την ουγκιά από τα 650 δολάρια που είχε πέσει πριν από περίπου 10 ημέρες.

Οι χθεσινές προσπάθειες των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου να φρενάρουν τη θανατερή κλιμάκωση της παγκόσμιας κρίσης στις πιστωτικές αγορές ήταν οι ισχυρότερες παρά ποτέ. Σημειωτέον ότι το χθεσινό ύψος της ρευστότητας έφθασε στα 180 δισ. δολάρια, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να τετραπλασιάζει το διαθέσιμο ρευστό για 24ωρο και περισσότερο μακροπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό.

Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Ελβετίας υποσχέθηκαν ότι θα «συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αναχαιτίσουν τις αυξανόμενες πιέσεις».

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών είχαν αρχικά φρενάρει το ξεπούλημα των μετοχών. Δεν κατάφεραν όμως να διορθώσουν το επενδυτικό κλίμα. Σημειωτέον ότι η Μorgan Stanley συζητούσε χθες την πώληση του 49% στο κρατικό κεφάλαιο της Κίνας, το China Ιnvestment Corp. (CΙC), προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαβίωσή της και να αποκαταστήσει την καταρρακωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ατομα που βρίσκονταν κοντά στις συζητήσεις χαρακτήρισαν την κίνηση της Μorgan Stanley μια εναλλακτική λύση στη συγχώνευσή της με τη αμερικανική τράπεζα Wachovia καθώς και αυτή έχει οικονομικά προβλήματα.

Ούτε η συγχώνευση μεταξύ των δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας, της ΗΒΟS και της Lloyds ΤSΒ, έπεισε τους επενδυτές. Οι μετοχές της πρώτης έπεσαν 18% και της δεύτερης έχασαν 15%.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι όλα τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια θα συγκεντρωθούν σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Πράγματι η συγχώνευση αυτή, καθώς χωρίς την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης τέτοια συγχώνευση δεν θα εγκρινόταν ποτέ, ο τραπεζικός αυτός όμιλος θα κυριαρχήσει στη λιανική τραπεζική της Βρετανίας καθώς θα χορηγεί σχεδόν το ένα στα τρία στεγαστικά δάνεια.

Ακριβώς τους φόβους αυτούς των επενδυτών προσπάθησε να καταλαγιάσει η ανακοίνωση της Τράπεζας Lloyds ότι αναμένει οι αποταμιεύσεις «να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δισ.στερλίνες ετησίως» μετά την εξαγορά της ΗΒΟS ως το 2011 και ότι θα εξετάσει τον αριθμό των απολύσεων καθώς η συγχώνευση θα ανεβάσει τον αριθμό των εργαζομένων στις 140.000. Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Ερικ Ντάνιελς δήλωσε ότι η συμφωνία εξαγοράς έγινε με εμπορικούς όρους και δεν αποτελεί μια κυβερνητική διάσωση της ΗΒΟS.

Ολοι όμως γνωρίζουν ότι η συγχώνευση αυτή αποτελεί προϊόν του πανικού της βρετανικής κυβέρνησης μήπως και διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία.

Δραματικές κινήσεις και από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας. Προκειμένου

Νέα πτώση του δολαρίου, καλπάζει η τιμή του χρυσού

να αποκαταστήσει την καταρρέουσα εμπιστοσύνη στις ρωσικές μετοχές η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον φόρο στις εξαγωγές πετρελαίου και θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέσεις ρευστότητας.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα ξοδέψει 19,59 δισ. δολάρια για να σταθεροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ οι συναλλαγές στις δύο κύριες αγορές παρέμειναν κλειστές και χθες.

Οι συναλλαγές στους δείκτες ΜΙCΕΧ και ΜΙCΕΧ 10 RΤS ανεστάλησαν. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους ο δείκτης ΜΙCΕΧ χάνει 60,91% της αξίας του- η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος τον Αύγουστο 1998 στη Ρωσία. Επίσης η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αναχαίτιση της κατρακύλας των κινεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν χάσει το 70% της αξίας τους από τον περυσινό Οκτώβριο.

Καταργείται ο φόρος για την αγορά μετοχών και η κρατική υπηρεσία θα αγοράζει μετοχές σε τρεις κρατικές τράπεζες σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κρατικών ΜΜΕ.