Η συντονισμένη παρέμβαση έξι κεντρικών τραπεζών των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη επανέφερε την ελπίδα στους επενδυτές ότι η πιστωτική κρίση μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμη, έστω και με θεσμικές παρεμβάσεις. Μολονότι η πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι και αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να παρέμβουν δραστικά, οι πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες ακυρώνουν στην ουσία τη δυνατότητα των αγορών να αυτορυθμίζονται και να αυτοδιορθώνονται, στοιχείο το οποίο αποκαλύπτει τις διαστάσεις και το εύρος της παρούσας πιστωτικής κρίσης. Την πρώτη διέξοδο, όμως, προσέφερε η ίδια η κρίση και προς επίρρωσιν του ρητού «ουδέν κακόν αμιγές καλού» άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα destressed deals («συμφωνίες απόγνωσης»), όπως αποκαλείται η βίαιη αναδιάρθρωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων υπό την ισχυρή πίεση της διαδοχικής απαξίωσης των μετοχών. Τόσο τα ήδη συμφωνηθέντα όσο και τα εν εξελίξει deals αποτέλεσαν στην παρούσα φάση το αντίδοτο στην κρίση και, σε συνδυασμό με τις ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες στο σύστημα, επανέφεραν σε θετική τροχιά τα περισσότερα χρηματιστήρια της Δύσης.

Ωστόσο, η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν πείστηκε από τις εξελίξεις και ακολούθησε καθοδική τροχιά, διορθώνοντας ίσως την προχθεσινή «αυθαίρετη» αυτονόμησή της. Επωφελήθηκε μόνον αφού επιβεβαιώθηκε η ανοδική αντίδραση των δεικτών της Wall Street στις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν την Τετάρτη, και έτσι ο γενικός δείκτης περιόρισε σημαντικά τις αρχικές του απώλειες στο 0,17% στο κλείσιμο των 2.952,81 μονάδων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγάλο πτωτικό κενό του γενικού δείκτη αμέσως μετά το άνοιγμα τον πίεσε κατά 2,60% χαμηλότερα, στις 2.881 μονάδες, που αποτελεί νεότερο χαμηλό 40 μηνών, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε υψηλότερα των 2.920 μονάδων, διατηρώντας τη συγκεκριμένη περιοχή στο υπόλοιπο μέρος της συνεδρίασης.

Σε ποσοστό 0,74% υποχώρησε ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ εκτεταμένες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 οι οποίοι έκλεισαν χαμηλότερα κατά 1,35% και 2,62% αντίστοιχα. Ο αμιγής τζίρος της αγοράς ενισχύθηκε σε σχέση με προχθές και ανήλθε στα 309,1 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν επιπλέον 35 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Μαζί με τους βασικούς δείκτες, αρνητικό και το ισοζύγιο των μετοχών, καθώς η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 56 ανοδικές, 184 καθοδικές και 89 αμετάβλητες, ενώ συνολικά 50 μετοχές υποχώρησαν σε νεότερα χαμηλά τιμών.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Επανήλθαν οι επιθετικές ρευστοποιήσεις οι οποίες εντάθηκαν αργά το μεσημέρι και προέρχονται κυρίως από «ευάλωτους» πλέον ξένους οίκους, με αποτέλεσμα την πίεση της μετοχής κατά 3,09% χαμηλότερα, στα 26,94 ευρώ.

Coca-Cola: Η οριακή υποχώρηση της μετοχής κάτω από τα 16 ευρώ έδωσε σήμα αγορών με τη ζήτηση να πυκνώνει στην εξέλιξη της συνεδρίασης την οποία ολοκλήρωσε στα 17,04 ευρώ με σημαντική απόδοση 5,06%, την υψηλότερη μεταξύ των blue chips του FΤSΕ20.

Τιτάν: Το αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώθηκε μόλις η μετοχή διέσπασε καθοδικά την περιοχή των 23 ευρώ τής επέτρεψε να ανακάμψει και, επιταχύνοντας την ανοδική της δυναμική στην εξέλιξη της συνεδρίασης, επανέκτησε τα 25 ευρώ προτού κλείσει στα 24,90 ευρώ με άνοδο 4,18%.