Τ ην έμφαση που επιθυμεί να δώσει το ΠαΣοΚ σε θεμελιώδεις τομείς, όπως η Υγεία, θέλησε να υπογραμμίσει και χθες ο κ. Γ.Παπανδρέου με τις διαδοχικές επισκέψεις του στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και εν συνεχεία στον «Ευαγγελισμό». Οι σχετικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν με επισκέψεις και σε σχολεία το προσεχές διάστημα, ενώ ο κ. Παπανδρέου ξεκινά ένα πρόγραμμα μίνι περιοδειών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με ομιλία στη Χαλκίδα. Συζήτηση για το υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό είχε εξάλλου χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια δείπνου με βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στο Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Ολα αυτά εντάσσονται στον σχεδιασμό που εφαρμόζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο κλιμακώνονται οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις για ζητήματα «παραπολιτικής». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του επιδιώκουν την καλλιέργεια μιας εικόνας που φέρει το ΠαΣοΚ να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα για τα μείζονα που απασχολούν τους πολίτες- κάτι το οποίο συνδυάζεται και με την τακτική που υποδεικνύει τη συμπαράσταση και παρουσία στελεχών σε απεργίες, κινητοποιήσεις εργαζομένων κτλ. Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ επανελάμβαναν ότι η δημοσκοπική ανάκαμψη δεν συνιστά πολιτική ανατροπή και ότι αυτή θα συντελεστεί στις εκλογές (για τις οποίες όλοι δηλώνουν έτοιμοι). Το ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Κ. Σημίτη συζητήθηκε εξάλλου και χθες σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στη ΝΕΤ 105,8, ο οποίος απάντησε: «Αυτή η συζήτηση δεν είναι καλή αυτή τη στιγμή για το ΠαΣοΚ. Αν αρχίσουμε να ασχολούμαστε πάλι με τα εσωτερικά μας…Δεν είναι της στιγμής αυτό το ερώτημα». Αναφορικά δε με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, στον επίσημο σχολιασμό της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται: «Οι υπουργοί του κ. Καραμανλή ακολουθούν τώρα την τακτική του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”.Ο ένας υπουργός ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο. Το μήνυμα από τις δημόσιες δηλώσεις τους είναι σαφές:“Μη μιλάς,να μη μιλήσω”». Κατά τις χθεσινές επισκέψεις του ο κ. Παπανδρέου ασχολήθηκε ακροθιγώς και μόνο με τη σκανδαλολογία των ημερών, όπως έκανε και στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας έτσι να δείξει ότι πρωτίστως ενδιαφέρεται για τις δικές του προτάσεις και όχι για τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και οι εκπρόσωποι του κόμματος κκ. Εμμ.Σκουλάκης και Γ.Φλωρίδης ενημερώθηκαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, όπου διαπιστώνονται σημαντικές τεχνικές ελλείψεις στον εξοπλισμό για τη θεραπεία παιδιών με καρκίνο.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «επίκεντρο της πολιτικής μαςείναι ο άνθρωπος» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση σήμερα φαίνεται να ασχολείται «πολύ πιο αποτελεσματικά με την αγοραπωλησία του δημόσιου πλούτου,ενώ υπάρχει ανάγκη για την απαραίτητη υποδομή για τα παιδιά με καρκίνο». Υπογράμμισε δε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καρκινοβατεί η προμήθεια βασικού μηχανήματος για ακτινοθεραπεία.

Κατά την επίσκεψή του στον «Ευαγγελισμό» ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια, υπάρχουν τεράστιες αρρυθμίες που είναι απαράδεκτες» .

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «δεν μπορεί να βρίσκουμε χρήματα για να προσλαμβάνουμε αγροφύλακες και να μη βρίσκουμε χρήματα για να προσλάβουμε νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς,με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν χειρουργεία στο κέντρο της Αθήνας,να μην μπορεί να αποδώσει αυτό το νοσοκομείο,που είναι τόσο κομβικό για ολόκληρη την Ελλάδα.Είναι απαράδεκτο».