Oύτε πρόοδος ούτε όμως και αδιέξοδο σημειώθηκε χθες στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση του προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια (φωτογραφία) και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Και οι δύο αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στις 8 Οκτωβρίου, όταν επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους επί του ζητήματος της διακυβέρνησης, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση.

Και αυτό καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητεί λύση στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μιλούν για «παρθενογένεση», δηλαδή για δύο χωριστά κράτη ενωμένα σε μια χαλαρή συνομοσπονδία.

Οι διαφορές εμφανίζονται προς το παρόν αγεφύρωτες, αλλά το γεγονός ότι και οι δύο επιμένουν στην εξεύρεση κοινής γλώσσας και κρατούν ζωντανό τον διάλογο αποδεικνύει την επιθυμία τους για λύση.

Αυτή τη φορά οι δύο ηγέτες, με τη βοήθεια του ΟΗΕ, φρόντισαν να θωρακίσουν το απόρρητο των συνομιλιών τους και δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή του αεροδρομίου της Λευκωσίας, όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά άλλωστε προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Εθνη για τη συμπεριφορά που επέδειξε ο κ. Ταλάτ ύστερα από την προηγούμενη συνάντηση, καθώς, ενώ είχε δεσμευθεί να μην ανακοινώσει τίποτε για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, τα είπε όλα στην τηλεόραση!

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», και στη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκαν σοβαρές διαφωνίες, κυρίως στα θέματα που αφορούν τον ρόλο και τη σύνθεση του κυβερνητικού και υπουργικού συμβουλίου, τον εκ περιτροπής πρόεδρο και αντιπρόεδρο, τις αρμοδιότητες Ανω και Κάτω Βουλής, την ιθαγένεια, ακόμη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς οι Τουρκοκύπριοι δεν φαίνεται να κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ενδιαφέρον ωστόσο μετατοπίζεται στο μεσοδιάστημα προτού συναντηθούν και πάλι οι δύο ηγέτες, και συγκεκριμένα στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης, όπως αυτή που θα έχει ο κ. Χριστόφιας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.