Η πρόσληψη χημικών ουσιών μέσω της διατροφής συνδέεται για άλλη μια φορά με την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων. Ενα από τα ευρέως χρησιμοποιημένα χημικά, βασικό συστατικό των περιεκτών τροφίμων και ποτών, συνδέεται για πρώτη φορά από τους επιστήμονες με αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους ενηλίκους. Η διφαινόλη Α (Βisphenol Α, ΒΡΑ) χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο και «χαρίζει» στο πλαστικό ακαμψία, αντοχή στον χρόνο και… ελάχιστο βάρος. Οι ερευνητές σήμερα φοβούνται ότι ακόμη και απειροελάχιστες ποσότητες της ουσίας- τουλάχιστον 100 φορές κάτω από το όριο πρόσληψης που θεωρείται σήμερα ασφαλές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη- διαπηδούν από τα πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην υγεία.

Μια ομάδα βρετανών τοξικολόγων από την Ιατρική Σχολή του Εξετερ ανέλυσε τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα (είχε πραγματοποιηθεί σε 1.455 ενηλίκους). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το 25% των ατόμων με τα πιο υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας στα ούρα είχε δύο φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσει καρδιακή πάθηση ή/και διαβήτη σε σύγκριση με το 25% των ατό μων με τα πιο χαμηλά επίπεδα διφαινόλης Α. Πάντως, υπάρχουν επιστήμονες που εκφράζουν τη δυσπιστία τους για τα αποτελέσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά κονσερβοποιημένα ποτά και τρόφιμα είναι πιθανότερο να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση ή διαβήτη από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και όχι από την τυχαία έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα ΒΡΑ από τους περιέκτες των τροφίμων. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, οι νέοι, οι οποίοι καταναλώνουν περισσότερο έτοιμες τροφές, παρουσίασαν υψηλότερες συγκεντρώσεις ΒΡΑ, γεγονός που εν μέρει δικαιολογεί και τα συμπεράσματα των επικριτών της.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της μελέτης, βρετανός επιδημιολόγος κ. Ιεν Λανγκ, επισημαίνει ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποκλείσουν την πιθανότητα τα ευρήματα της μελέτης να συνδέονται με την κατανάλωση ζάχαρης. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ΒΡΑ στα ούρα τους είχαν εκτεθεί σε περίπου 35 μικρογραμμάρια ημερησίως, ενώ τα άτομα με τις χαμηλότερες τιμές ΒΡΑ σε 20 μικρογραμμάρια ημερησίως. Αυτά τα επίπεδα διφαινόλης Α είναι τουλάχιστον 100 φορές κάτω από το επίπεδο που θεωρείται σήμερα ασφαλές για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (3.000 μικρογραμμάρια ανά ημέρα)!