Κίνηση εκφοβισμού χαρακτήριζαν χθες δικαστές και δικηγόροι τη νέα πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε εις βάρος του προέδρου Πρωτοδικών και μέλους της διοίκησης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Ν.Σαλάτα. Αυτή τη φορά η έρευνα διεξάγεται επειδή ο κ. Σαλάτας δικαίωσε 25 αρχαιολόγους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, παρά την αντίθετη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου που είχε ληφθεί ύστερα από τηλεδιάσκεψη των αρεοπαγιτών.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο η πειθαρχική έρευνα που είχε διαταχθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά εις βάρος του κ. Σαλάτα και άλλων δύο μελών της μειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, του κ. Δ.Βλάχου και της κυρίας Μαργαρίτας Στενιώτη . Η έρευνα είχε διαταχθεί τότε επειδή είχαν ζητήσει να ερευνηθούν οι καταγγελίες εναντίον του τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ.Κεδίκογλου σχετικά με την οικονομική κατάστασή του. Τελικά η έρευνα αυτή τέθηκε στο αρχείο. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά ακολούθησε η δίωξη εναντίον του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτ.Μπάγια, επειδή διατύπωσε δημοσίως τις απόψεις του για την κατάσταση στη Δικαιοσύνη. Ούτε η δίωξη αυτή ευδοκίμησε.

Η νέα έρευνα εις βάρος του κ. Σαλάτα διεξάγεται κατόπιν παραγγελίας του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Β.Νικόπουλου για άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον του προέδρου Πρωτοδικών επειδή δεν ακολούθησε την τελευταία απόφαση της Ολομέλειας (19/2007) με την οποία «έκλεισε» η πόρτα μονιμοποίησης των συμβασιούχων.

Μόλις έγινε γνωστή χθες η νέα, δεύτερη μέσα σε οκτώ μήνες, έρευνα εις βάρος του προέδρου Πρωτοδικών, συνάδελφοί του τόνιζαν ότι η ενέργεια αυτή του κ. Νικόπουλου αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό των δικαστών, ειδικά για τις υποθέσεις που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση. Ακόμη, δικαστές ανέφεραν ότι υπάρχει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθ.Κονταξή από το περασμένο έτος, η οποία αναφέρει ότι οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις αποφάσεις της Ολομέλειας των ανωτάτων δικαστηρίων εκτός από εκείνες του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κονταξής είναι ο δικαστής που άσκησε την πειθαρχική δίωξη εναντίον του κ. Μπάγια.

Σημειωτέον επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Νικόπουλος παρήγγειλε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, ο προϊστάμενος Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Παπανικολάου δεν την εκτέλεσε και παρήγγειλε τη διενέργεια απλής προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας. Αντικείμενο της έρευνας είναι το αν η μη συμμόρφωση δικαστή στις αποφάσεις της Ολομέλειας αποτελεί ή όχι πειθαρχικό παράπτωμα. Η έρευνα ανατέθηκε στον αρεοπαγίτη-επιθεωρητή κ. Π.Αναστασάκη, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε παραιτηθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη προαγωγή του σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Πράγματι, λίγο πριν από την παραίτησή του, κάλεσε τον Σαλάτα και «απολογήθηκε».