Με το ακανθώδες θέμα της διακυβέρνησης συνεχίζονται σήμερα στη Λευκωσία οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στη σημερινή συνάντηση θα διαφανούν οι προθέσεις των Τουρκοκυπρίων, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία, αν δηλαδή αποδεχθούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού. Στη σημερινή συνάντηση θα τεθεί για άλλη μια φορά και το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μ.Κυπριανού φρόντισε χθες να ξεκαθαρίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις «κόκκινες γραμμές» της Λευκωσίας για επίλυση του θέματος, λέγοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν συζητεί λύση με παρθενογένεση. Στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τη στρατηγική και τις βασικές θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, προειδοποιώντας ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να παραβεί την αρχή για τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Το ενδιαφέρον όμως για το Κυπριακό μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή ο κ. Χριστόφιας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, μια συνάντηση την οποία η Λευκωσία χαρακτηρίζει και σημαντική και κρίσιμη. Πηγές στη Νέα Υόρκη επεσήμαναν προς «Το Βήμα» ότι ως τώρα ο κ. Χριστόφιας δεν έκλεισε κανένα ραντεβού με αμερικανικούς αξιωματούχους κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αυτό, λέγοντας ότι ως τώρα δεν υπήρξε κανένα κυπριακό αίτημα. Αντιθέτως χθες οριστικοποιήθηκε το ραντεβού που θα έχει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο κ. Χριστόφιας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, αλλά και με ηγέτες άλλων χωρών.

Στη Λευκωσία διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι στόχος του προέδρου Χριστόφια είναι να υπάρξει λύση από Κυπρίους και ότι εν πάση περιπτώσει οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να αποτελεί πλέον αμερικανοβρετανική υπόθεση, όπως συνέβη και με το Σχέδιο Αναν.