Προωθείται η μετατροπή των Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών σε Τουριστικές Ακαδημίες εν αναμονή της δημιουργίας Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων δηλώνει ο κ. Κ.Κουσκούκης, πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), ενώ παράλληλα καλλιεργείται η συνεργασία με χώρες του εξωτερικού για τη μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς και η ένταξη νέων ειδικοτήτων στην εκπαιδευτική δομή.

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία Ανώτατης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων;

«Ο ΟΤΕΚ προωθεί τη μετατροπή των Ανωτέρων Τουριστικών Σχολών (ΑΣΤΕ) σε Τουριστικές Ακαδημίες. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη ενός εξαμήνου στο πρόγραμμα σπουδών και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι ΑΣΤΕ ανέκαθεν στόχευαν στη στελέχωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι από τις σχολές μας έχει αποφοιτήσει η πλειονότητα των ανώτερων διοικητικών στελεχών της σημερινής ελληνικής ξενοδοχείας».

– Υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες χώρες για συνεργασία και παροχή τεχνογνωσίας; Πώς λειτουργεί ο ΟΤΕΚ;

«Η συνεργασία του ΟΤΕΚ με άλλες χώρες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη λειτουργία σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι ακόμη ένα πρωτοπόρο βήμα του οργανισμού, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη θέση της χώρας μας στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό τόσο ο υπουργός όσο και η διοίκηση του ΟΤΕΚ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση τέτοιων συνεργασιών για την ευόδωση της συνολικής αναβάθμισης του ΟΤΕΚ και την προβολή του διεθνώς. Σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία έχουμε δημιουργήσει σχολές, ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία ενεργοποίησης εκπαιδευτικών υποδομών και σε άλλες χώρες. Ο ΟΤΕΚ στοχεύει στρατηγικά στη συνεργασία με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, κυρίως για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το πιο πρόσφατο επίτευγμα είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του ΟΤΕΚ και του Πανεπιστημίου του Νόβισαντ στη Σερβία».

– Ποιες νέες ειδικότητες εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του οργανισμού;

«Οπως προαναφέρθηκε, ο ΟΤΕΚ συνδέει την εκπαίδευση και την κατάρτιση με την αγορά εργασίας και εντοπίζει τις ανάγκες της όπως αυτές διαμορφώνονται στο συνεχές μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με γνώμονα τη στελέχωση της τουριστικής βιομηχανίας με άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Περαιτέρω ο ΟΤΕΚ προχωρεί στην ίδρυση και στη λειτουργία νέων ειδικοτήτων, οι οποίες προγραμματίζονται να ενταχθούν στην εκπαιδευτική δομή του και αφορούν ενδεικτικά την εκπαίδευση προσωπικού για τα καζίνα, συνοδούς για άτομα με ειδικές ανάγκες και ειδικότητες συναφείς με τις θεματικές ενότητες του τουρισμού, όπως θαλάσσιος τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, τουρισμός υγείας κι ευεξίας, ορεινός τουρισμός, οικοτουρισμός και περιηγητικός τουρισμός».