Οι ζημιές των τραπεζών δεν έχουν τελειωμό
Oσο και αν ακούγεται υπερβολικό, καθώς όλοι έχουμε συνηθίσει σε κάποιο επίπεδο περισσότερης ή λιγότερης ευημερίας την τελευταία δεκαετία, τα πράγματα φαίνεται ότι θα χειροτερέψουν πολύ ακόμη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον ελληνικό χώρο, όπου το σφίξιμο μόλις τώρα ξεκινάει και ταυτόχρονα εκδηλώνεται και μια πρωτοφανής πολιτική αστάθεια, με τα δύο κόμματα να χάνουν καθημερινά την αξιοπιστία τους. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ σε διεθνές επίπεδο.
Κορυφαίος επιχειρηματίας που γύρισε προχθές από το Λονδίνο λέει ότι «τριάντα χρόνια στην πιάτσα, ποτέ δεν τους έχω δει τόσο απαισιόδοξους». Αναφέρεται στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι τού είπαν τις προβλέψεις τους. Και οι προβλέψεις τους είναι οι εξής: Πρώτον, ότι οι ζημιές των τραπεζών δεν έχουν τελειωμό, όπως αποδεικνύουν η χρεοκοπία της Lehman Βrothers, η εξαγορά της Μerrill Lynch από την Βank of Αmerica και τα προβλήματα της ΑΙG. Ως σήμερα έχουν διαγράψει ζημιές 350 δισ.
δολαρίων και οι ξένοι θεσμικοί περιμένουν νέες διαγραφές 500 δισ. δολαρίων, δηλαδή περισσότερες από αυτές που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κρίση.
Δεύτερον, οι ίδιοι θεωρούν ότι η αγορά ακινήτων έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια πτώσης και, τρίτον και χειρότερο, ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε «καραμπινάτη» ύφεση.
Η απάντησή του στο ερώτημα «μα δεν υπάρχει τρομερή ρευστότητα;» είναι ότι «ναι μεν υπάρχει,αλλά όλοι διατηρούν μετρητά και κανείς δεν θέλει να τοποθετήσει τα χρήματά του σε κινητές αξίες,όπως μετοχές και ομόλογα». Τέλος, όσον αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων που βρίσκονται σε επίπεδα πρωτοφανούς και αδικαιολόγητης «φούσκας», η απάντηση των ξένων θεσμικών είναι ότι «πράγματι είναι φούσκα,αλλά δεν τη βλέπουμε να σκάει άμεσα».
Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί, αυτό σημαίνει ότι όλες οι οικονομίες και όλες οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα μεταφέρουν στην κοινωνία, είτε μέσω της αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών είτε μέσω μείωσης των θέσεων εργασίας. Πόσο βάρος πρέπει να δίνουμε στις απόψεις αυτών των τύπων; Οσο θέλει ο καθένας. Ούτως ή άλλως, ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις αγορές. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη οπτική γωνία- ποτέ δεν βλέπουν πιο μακριά από έξι μήνεςκαι ότι συνήθως όλοι μαζί βλέπουν την άνοδο και όλοι μαζί την πτώση. Στατιστικά, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχουν δίκιο, διότι οι ίδιοι με τις κινήσεις τους καθορίζουν την τάση, αλλά για έναν πιο μακροπρόθεσμο επενδυτή η άποψή τους έχει συνήθως μικρή βαρύτητα.
gnikolo@dolnet.gr