«Κ αι στραβός είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε». Με τη φράση αυτή κορυφαίος υπουργός σχολιάζει την κατάσταση και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία αποτελούν σήμα κινδύνου για το πολιτικό σύστημα. Η δημοσκόπηση προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, με μια σειρά κορυφαίους υπουργούς να παραδέχονται ότι τα ευρήματα της μέτρησης αποτελούν καμπανάκι για όλους και για το κυβερνών κόμμα. Για πολλούς είναι αυτονόητη πλέον η αυτοκριτική και αναγκαία η επανεξέταση της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής. Στη ΝΔ αναζητούν το αντίδοτο σε μια περίοδο που ο δικομματισμός είναι σε τροχιά κρίσης. Υπουργός με κεντρικό ρόλο στο «καραμανλικό σύστημα» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επηρεάζεται σαφώς από την κατάσταση δομικής ακινησίας στην οποία βρίσκεται το μεταπολιτευτικό πολιτικό και κομματικό σύστημα. «Υπάρχει δομική κρίση στο δικομματικό σύστημα.Αυτό το στοιχείο μάς επηρεάζει σημαντικά και είναι δύσκολο να αλλάξουμε την κατάσταση» τονίζει.

Αλλος υπουργός, με επικοινωνιακή άνεση και καλός γνώστης των μηχανισμών των δημοσκοπήσεων, αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται πως είμαστε στην απαρχή ευρύτατων αλλαγών στη μορφή των δύο κομμάτων εξουσίας. «Επηρεάζει στο σύνολό του το κομματικό σύστημα και αναπόφευκτα και το δικό μας σύστημα πολιτικής διαχείρισης» αναφέρει και επισημαίνει με νόημα ότι η ΝΔ έχει σημαντικό πρόβλημα, το οποίο θα αναδειχθεί στην πορεία, στο πεδίο της κοινωνικής αντιπροσώπευσης.

Το δομικό πρόβλημα της διακυβέρνησης φαίνεται ξεκάθαρα. Πολλοί φοβούνται την έλλειψη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και παραδέχονται την αδυναμία παραγωγής πολιτικής. Το πρωθυπουργικό ιμπέριουμ έχει υποστεί ρήγμα, η κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικές συμμαχίες, έχει ασαφές πολιτικό και προγραμματικό στίγμα και υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

Αντίθετα, τα στελέχη του ΠαΣοΚ εμφανίζονται ικανοποιημένα, αλλά σπεύδουν να επισημάνουν ότι ναι μεν οι δημοσκοπήσεις είναι καλές και χρήσιμες, όμως, όπως τονίζει και ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να μείνει μόνο σε αυτές, αλλά θα πρέπει να πεισθεί ο κόσμος για τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο ΠαΣοΚ προτάσσουν το επιχείρημα ότι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και υποστηρίζουν ότι στόχος είναι, με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου και την αυριανή συνέντευξη, να πείσουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προτάσεις και είναι έτοιμη να κυβερνήσει.

« Σημείο αναφοράς » στο θέμα της αντιπολίτευσης και της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη ΝΔ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της ΚΟ κ. Αλ.Αλαβάνος με αφορμή τη δημοσκόπηση της Ρublic Ιssue. Αν και απέφυγε να σχολιάσει τα αποτελέσματά της, επεσήμανε ότι «πέφτει μια πολύ μεγάλη ευθύνη πάνω μας» αφήνοντας να διαφανεί ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την εδραίωση του αντιπολιτευτικού του ρόλου, χτίζει στην προοπτική κυβερνητικής πρότασης για τη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας με πυρήνα τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ.Παπαδημούλη , ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να υπάρχει μια εναλλακτική λύση καλύτερη από τη ΝΔ, αλλά, όπως είπε: «Να μη γίνουμε “βοηθητική ρόδα” στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος».