Σε τροχιά εξελίξεων και έντονων διεργασιών εισέρχεται το πολιτικό σύστημα μετά και τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκη, ενώ αυξάνεται η πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής τόσο από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και από την κοινωνία. Η ανοχή της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης εξανεμίστηκε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ειδικά η προχθεσινή της εταιρείας Ρublic Ιssue, ανέδειξε την ταχεία φθορά που υφίσταται πλέον η ΝΔ και την ανάταξη του ΠαΣοΚ. Ο συνδυασμός των σκανδάλων και των νέων οικονομικών μέτρων επιδρά καταλυτικά στην αλλαγή στάσης των ψηφοφόρων και το κυβερνών κόμμα βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ για πρώτη φορά αμφισβητούνται ευθέως κεντρικές επιλογές του κ. Καραμανλή.
Η χθεσινή παραίτηση του κ. Γ. Βουλγαράκη από τη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση, που επί ημέρες βρέθηκε απολογούμενη για τις κινήσεις και τις ενέργειές του. Υπό αυτές τις συνθήκες αρχίζει- έστω και αμυδρά- να συζητείται το σενάριο της «κεντροδεξιάς παρένθεσης» και της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό ενισχύεται και από την ανασφάλεια που διακρίνεται σε πολλά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν ενισχύσει το σύνδρομο της ηττοπάθειας. Το αρχικό επιχείρημα των στελεχών της ΝΔ για το περίφημο «οκτώ χρόνια συν τέσσερα» που ακουγόταν, μετά τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, μοιάζει σήμερα περισσότερο με ξόρκισμα ενός ανομολόγητου φόβου παρά με επίδειξη υψηλής αυτοπεποίθησης. Σε πολλά στελέχη της ΝΔ η άδοξη κατάληξη της σύντομης διακυβέρνησης (3,5 χρόνια) του κ. Μητσοτάκη έχει σφραγίσει το υποσυνείδητο της συντηρητικής παράταξης, που κυβερνά μόλις 4,5 χρόνια.
Η ατολμία του κ. Καραμανλή πολλές φορές να λάβει αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενίσχυσε την εσωκομματική κριτική ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος κινούνται επιφυλακτικά και διστακτικά. Αυτό που προβληματίζει αρκετούς κορυφαίους υπουργούς είναι ότι, μπορεί ο κ. Καραμανλής να υπερτερεί στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου, όμως η συνολική εικόνα της διακυβέρνησης επιδεινώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες κυριαρχεί η αίσθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι μακράς πνοής.
Η αντιστροφή της κοινής γνώμης φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που επιζητεί απεγνωσμένα διέξοδο από την κρίση, καθώς διαπιστώνει, όπως προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της Ρublic Ιssue, ότι η ΝΔ αποδεκατίζεται. Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ έπεσε στο 1,5%, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται αλλά να εμφανίζει κάθετη πτώση: από το 6% που ήταν η διαφορά τον περασμένο Μάιο έπεσε στο 3,5% στα μέσα του καλοκαιριού. Και δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη μέτρηση, αλλά με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και από άλλες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα εμφανίζει σημάδια φθοράς και διαρροές προς το ΠαΣοΚ που κυμαίνονται από το 2% ως το 4%.
Το ανησυχητικό για αρκετούς υπουργούς, με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα», είναι ότι και στην έρευνα της Ρublic Ιssue η ΝΔ συγκεντρώνει πολύ χαμηλά ποσοστά και τους προβληματίζει ιδιαίτερα το πλήγμα που δέχεται ο δικομματισμός, που οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης ελπίζουν ότι το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσουν την κρίση και παραδέχονται ότι ανέκαθεν ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας για μια κυβέρνηση και εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα ανακάμψουν, αν η πραγματική πολιτική δράση υποκαταστήσει την παραπολιτική που κυριαρχεί.
Εντονος προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνών κόμμα για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας και για το γεγονός ότι με το 34% που εμφανίζεται να λαμβάνει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις θα έχει μόλις 133 έδρες. Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τη μέτρηση έχουν ως εξής: ΝΔ 34%, ΠαΣοΚ 32,5% (88 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 15,5% (απώλεια 2,5 μονάδων σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση), ΚΚΕ 8%, ΛΑΟΣ 5,5% και Οικολόγοι 2%.
Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ.Ζαγορίτης υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα «κρατάει», προηγείται στην πρόθεση ψήφου, επέμεινε ότι προηγείται στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και επέμεινε στο στοιχείο ότι ο Πρωθυπουργός υπερέχει του κ. Παπανδρέου. «Και πέρυσι πριν από τις εκλογές κάποιοι παρατηρητές έλεγαν ότι η διαφορά μεταξύ της ΝΔκαι του ΠαΣοΚθα είναι εξαιρετικά μικρή. Ή έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.Εν τέλει ο κόσμος όταν πήγε στην κάλπη και την αυτοδυναμία έδωσε στη ΝΔαλλά και η διαφορά από το ΠαΣοΚ ήταν εξαιρετικά μεγάλη» τόνισε στον Ρ/Σ του Σκάι.
Ημέρες του 1993 στην πολιτική σκηνή
Σε τροχιά εξελίξεων και έντονων διεργασιών εισέρχεται το πολιτικό σύστημα μετά και τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκη, ενώ αυξάνεται η πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής τόσο από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και από την κοινωνία. Η ανοχή της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης εξανεμίστηκε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ειδικά η προχθεσινή της εταιρείας Ρublic Ιssue, ανέδειξε την ταχεία φθορά που υφίσταται...
Σε τροχιά εξελίξεων και έντονων διεργασιών εισέρχεται το πολιτικό σύστημα μετά και τη χθεσινή παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκη, ενώ αυξάνεται η πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής τόσο από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και από την κοινωνία. Η ανοχή της κοινωνίας έναντι της κυβέρνησης εξανεμίστηκε και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ειδικά η προχθεσινή της εταιρείας Ρublic Ιssue, ανέδειξε την ταχεία φθορά που υφίσταται...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.