Επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων του τελευταίου τριμήνου του έτους στην Ελλάδα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης βλέπει ότι μπορεί να υπάρξει η διευθύνουσα σύμβουλος της Μanpower δρ Βενετία Κουσία, επικεφαλής της έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης, χαρακτηρίζοντας επιφυλακτικά αισιόδοξους τους έλληνες επιχειρηματίες.

– Ποια είναι σε γενικές γραμμές τα προγνωστικά σύμφωνα με την έρευνα της Μanpower για το επόμενο τρίμηνο στην Ελλάδα;

«Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας παγκόσμιας έρευνας της Μanpower για τις προοπτικές απασχόλησης αποκαλύπτουν ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει συνολικά θετικό. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης- δείκτης που παρουσιάζει τη μεταβολή στον συνολικό αριθμό των εργαζομένων- θα φθάσουν το +12% κατά το επόμενο τρίμηνο. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις για επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που δεν είναι άσχετο αφενός μεν με την παγκόσμια οικονομική συγκυρία και αφετέρου δε με το πέρας της θερινής περιόδου, οπότε ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει ιδιαίτερη κάμψη. Ετσι, παρατηρούμε ότι το 60% των εργοδοτών δεν θα προβεί ούτε σε προσλήψεις ούτε σε απολύσεις, ενώ σχεδόν το 23% θα πραγματοποιήσει προσλήψεις προκειμένου να καλύψει τις καίριες ανάγκες της εταιρείας του».

– Σε ποιους τομείς οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων;

«Το κλίμα στο σύνολο των τομέων οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας παραμένει θετικό, με μόνη εξαίρεση την αναμενόμενη κάμψη της αγοράς εργασίας στον τομέα του τουρισμού. Ο τομέας των Χρηματοοικονομικών- Ασφαλειών- Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα για το επόμενο τρίμηνο, με τις συνολικές προοπτικές απασχόλησης να αγγίζουν το +25%. Εξίσου θετικές καταγράφονται οι προοπτικές στους τομείς των Κατασκευών (+22%) και των Μεταφορών και Επικοινωνιών (+21%). Συνολικά, θα υπάρξει κινητικότητα σε οκτώ από τους εννέα τομείς που ερευνήθηκαν. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε τους κλάδους της οικονομίας που αναμένεται να εμφανίσουν κινητικότητα ή κάμψη και με τον τρόπο αυτό να προσανατολίσουμε όσους αναζητούν εργασία στους τομείς εκείνους που βρίσκεται πραγματικά η ζήτηση για νέα ταλέντα».

– Πώς προδιαγράφονται οι προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες; «Οι έλληνες εργοδότες εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι για τους επόμενους τρεις μήνες, όπως και οι εργοδότες στις περισσότερες από τις 33 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Μanpower. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα- αν και είναι μια από τις 25 χώρες στις οποίες ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης εμφανίζει μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- συμπεριλαμβάνεται στις 29 χώρες της έρευνας στις οποίες οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν κατά το ερχόμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση τώρα με τις άλλες 16 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που εμφανίζουν τις θετικότερες προοπτικές για το επόμενο τρίμηνο».