ΛΟΝΔΙΝΟ. Το στοίχημα των 100 δολαρίων που έβαλε ο Στίβεν Χόκινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και ο πιο γνωστός εν ζωή φυσικός, ότι το μεγάλο πείραμα του CΕRΝ δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς και η δήλωσή του ότι «θα ήταν πιο συναρπαστικό» αν το σωματίδιο δεν βρισκόταν μάλλον δεν άρεσε στον 79χρονο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος δείχνει να μην έχει την ίδια αίσθηση του χιούμορ με τον διάσημο συνάδελφό του, ο οποίος είναι καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι.

Οπως γράφουν οι «Τimes», στο βάθος της διαμάχης είναι ένα από τα επόμενα βραβεία Νομπέλ Φυσικής. Και οι δύο επιστήμονες είναι κατ΄ εξοχήν υποψήφιοι για να το πάρουν αλλά θα πρέπει να περιμένουν για να δουν αν το πείραμα θα επιβεβαιώσει ή όχι τις θεωρίες τους.

Αν το λεγόμενο και «σωματίδιο του Θεού» (ονομάστηκε έτσι επειδή πιστεύεται ότι είναι πανταχού παρόν, μόνο που κανένας δεν το έχει δει) δεν βρεθεί, ο Χιγκς δύσκολα θα πάρει το δικό του Νομπέλ.

Η διαμάχη των δύο φυσικών, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο λόγω του πειράματος, επισκίασε κάπως την πανηγυρική ατμόσφαιρα για την εκκίνηση του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) της Γενεύης και έδειξε με τον τρόπο της πόσα διακυβεύονται για το επιστημονικό κατεστημένο από την εξέλιξη του πειράματος. Επιτιθέμενος ευθέως κατά του Χόκινγκ σε συνέντευξη, ο Χιγκς είπε ότι το έργο του συναδέλφου του «δεν είναι αρκετά καλό» και προσέθεσε ότι κανένας φυσικός δεν θα θεωρούσε σωστή την απαισιοδοξία του Χόκινγκ ότι δεν θα βρεθεί το επίμαχο μποζόνιο, το οποίο εξηγεί πώς αποκτούν μάζα τα υπόλοιπα σωματίδια.

Ο Χόκινγκ υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία της ανεύρεσης του μποζονίου του Χιγκς και προτιμά να τονίζει ότι υπάρχουν άλλες πιο ενδιαφέρουσες πιθανές ανακαλύψεις από το πείραμα, λ.χ. σε σχέση με τις μαύρες τρύπες, που διόλου τυχαία είναι το δικό του πεδίο έρευνας.

Ο Χιγκς συνέλαβε την ιδέα για το νέο σωματίδιο, το μποζόνιο, που πήρε το όνομά του, τον Ιούλιο του 1964. Με την πάροδο των ετών το μποζόνιο καθιερώθηκε και είναι πλέον τμήμα του Βασικού Μοντέλου της Φυσικής, του «κατεστημένου» θεωρητικού πλαισίου εξήγησης του Σύμπαντος.

Θα πρέπει να περιμένει λίγα χρόνια για να μάθει αν θα τον δικαιώσει το πείραμα της Γενεύης. Από την άλλη, ο LΗC δεν αποκλείεται να δημιουργήσει μικρές «μαύρες τρύπες», οι οποίες δεν πρόκειται να διαρκέσουν τόσο πολύ ώστε να «ρουφήξουν» τη Γη, όπως φοβήθηκαν πολλοί.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι να διαλυθούν γρήγορα στη λεγόμενη «ακτινοβολία Χόκινγκ», μια θεωρία του διάσημου φυσικού, η οποία, αν όντως επιβεβαιωθεί από τα πειράματα, θα του χαρίσει πιθανότατα το επόμενο βραβείο Νομπέλ Φυσικής.